arpad 14.09.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam wszystkich forumowiczów a zwłaszcza tych, którzy budują projekty z firmy Archon. Mam do Was pytanie...jak radzicie sobie ze zmianą rodzaju ogrzewania? Archon w prawie wszystkich projektach przewiduje ogrzewanie gazowe co determinuje rodzaj instalacji i kotła. Ja chciałbym zastosować piec na ekogroszek ale.....większość kotłowni jest zbyt mała żeby zastosować taki piec ( chodzi o jego wymiary oraz zastosowanie stref bezpieczeństwa - ok. 1m z każdej strony). Jak sobie z tym radzicie? Ja np. przymierzam sie do domu w cyniach ale tam kotłowni nie ma jak powiększyć. Widzę, że np. dom w aloesie ma kotłownię nieco większą ale czy też spełnia ona wymagania do ustawienia pieca na paliwo stałe - tego nie wiem. Odrębną sprawą jest instalacja c.co - pewnie też trzebaby wprowadzać jakieś zmiany. Nie mówię już o zastosowaniu ogrzewania i jednym sposobem ( gaz) i drugim ( ekogroszek) - tu pewnie zaczna się "schody" z komnami - dodatkowe przewody dymne i wentylacja na zewnątrz budynku. Nie sądzę żeby wszyscy klienci Archonu stosowali gaz . Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.09.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 A moze poszukac wsrod innych projektow,gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 14.09.2007 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Projekty archonu bardzo mi się podobają, ale tak na marginesie.......ciekawe jak z tym rodzajem ogrzewania jest w projektach innych biur projektowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 14.09.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Nie znam twojego projektu,nie wiem co ci sie podoba i czego szukasz.My zanim wybralismy to co wybralismy przejrzelismy ze 2000 projektow,albo i lepiej i nie patrzelismy na firme.Sporo jest forumowiczow,ktorzy maja eko,moze ktos z nich sie wypowie.A ja od siebie zycze powodzenia w szukaniu,bo wiem ze wybor jest trudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 14.09.2007 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 masz rację...ja ślęczę nad projektami różnych biur już 2 miesiące i zawsze coś jest nie tak jak bym chciał. Teraz już na 100% się zdecydowałem na cynie ....i okazało się, że jest ogrzewanie gazowe ( a więc drogie) a kotłownia zbyt mała żeby ją zaadaptować na wstawienie pieca na ekogroszek. Koszmar. Teraz myślę o aloesie, który ma większą kotłownię ale nie wiem czy i tak nie za małą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 14.09.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Arpad my budujemy dom w rododendronach6 z archonu i sprawę kotłowni rozwiązaliśmy tak, że przenieśliśmy ją za garaż. Nie ma u nas gazu i stosujemy ekogroszek. Zbudowaliśmy garaż 2-stanowiskowy i z tyłu wydzieliliśmy miejsce na kotłownię. Niestety takie rozwiązanie łączyło się z wybudowaniem kolejnego komina.Widzę, że w aloesie G2 takie rozwiązanie wchodziłoby w grę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 14.09.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 WitamZ tego co się orientuję projekty wszystkich biur, w zakresie ogrzewania mają przyjęte rozwiązanie "gazowe"Czemu???Hm... może dlatego, że jest ono teoretycznie najlepsze pod paroma względami... czystość, mały piec a co za tym idzie brak konieczności organizacji specjalnego pomieszczenia na piec, łatwość obsługi...Moim zdaniem nawet gdy projekt instalacji przewiduje gaz, projekt architektury powinien zostawić możliwość zastosowania innego paliwa do ogrzania domu. Wtedy projekt staje sie uniwersalny... bo wiadomo, że gaz nie wszędzie jest, pozatym w tej chwili jest to rozwiązanie dość drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 15.09.2007 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 zresztą same wymiary pieca nie są może aż tak dużą przeszkodą co konieczność zachowania odpowiednich odległości od nigo do ścian. Podobno za i przed piecem musi być odległość po 1 metrze , dodając do tego "grubość" pieca ok. 70 cm to minimalna szer. kotłowni powinna być 2,7m - choć dzisiaj dostałem maila ze sklepu kotly.com,w którym piszą , że tylko od strony podajnika do ściany musi być zachowana odległość 0.8 - 1m na ewentualne czyszczenie ślimaka.......więc już zupełnie nic nie wiem...są potrzebne te odległości za i przed piecem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 15.09.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Arpad co do odległości między śrubą a ścianą to się zagadzam, bo musi być miejsce do wysunięcia ślimaka. Odległość przed piecem 1m to pewnie po to, aby swobodnie móc czyścić piec. My mamy piec odddalony od komina i od boku o ok. 40cm - tak mieliśmy zaprojektowane i dostaliśmy pozwolenie na budowę. więc pewnie jest ok. Nasza kotłownia w miejscu gdzie stoi piec ma wymiary 2x3 m i jest bardzo wygodnie, do tego mamy wydzielone miejsce na węgiel 1x3 m i też wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 16.09.2007 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 2x3 m to już sporo...ja niestety mam 1,5 x 3 m i dlatego tak kombunuję jak koń pod górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 17.09.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 i jeszcze jedno.......w projekcie mam w kotłowni okna PCV...jak wstawię tam piec na ekogroszek ( i to jeszcze pod samo okno) to w tak małym pomieszczeniu będzie wciąż dość wysoka temp. więc okna pewnie szybko się wypaczą....brrr jak nie urok to....myślę o luksferach ale z zewnątrz domek może stracić na estetyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts