Lataren 14.09.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Czy ktoś z was oklejał płyty wiórowe sam? tzn czy ma jakiś domowy sposób na ich oklejanie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.09.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam Oklejał czym ? Jeżeli chodzi o naturalny fornir, to poszukaj w google stron o budowie głośników, tam jest to super opisane wraz ze zdjęciami. Kilka stron na szybko : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic176110.htmlhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/topic455502.htmlhttp://audiomania.info/articles.php?id=31http://www.zbr.info.pl/Fornirowanie.html Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.09.2007 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Źle trochę to ująłe chodzi mi o oklejenie kantów czyli tej mniejszej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 14.09.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 W sklepach w płytami wiórowymi można kupić obrzeża na płyty w kilku kolorach. Mają klej, przyprasowuje się je żelazkiem do płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.09.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Sa gotowe tasmy brzegowe na klejach termozgrzewalnych. Mozna je w warunkach domowych przykleic zwyklym zelazkiem. Nie sa to jednak forniry naturalne. Z naturalnymi natomiast jest klopot bez prasy , zwlaszcza jesli brzegi maja spora dlugość. Na krotkich mozna sobie jednak poradzic za pomoca sciskow stolarskich i lepiej stosowac oblogi niz forniry.Robie sie to tak.Przycinasz pasek forniru , na szerokosc wiekszą o ok 2cm, smarujesz klejem, dociskasza do brzegu plyty, nastepnie na calosc zakladasz listwe drewniana i calosc skrecasz ściskami stolarskimi.Po wyschnieciu odcinasz nadmiar szerokim i ostrym nożem introligatorskim a krawędzie zeszlifowujesz papierem.Jesli na dlugości pasek forniru jest za krotki musisz najpierw skleic na "styk" 2 paski forniru za pomoca taśmy papierowej po stronie zewnetrznej a nastepnie powtorzyc calosc j.w.Brzegi plyty mozna okleic tez tzw. wklejką. Jest to listwa drewniana, ktora sciskasz zaciskami a nastepnie szlifujesz. Najlepiej uzyc do tego mechanicznego struga ręcznego, tzw. spustu no i pobawic sie papierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.09.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Aaa, to zmienia postać rzeczy. Pytanie 1 czym chcesz okleić ? Taśma melaminowa - to z klejem co można kupić min. w baumarketach - klei się na gorąco żelazkiem (przesuwaj powoli, metr w około 3-5s), następnie nadmiar obcina się nozykiem tapicerskim ewentualnie szlifuje papierem ściernym na klocku. Nie polecam takiego wykończenia, moim zdaniem jest nietrwałe.Taśma PCV - różne grubości - tego raczej w domu nie zrobisz, bo nadmiar trzeba obciąć frezarką - w hurtowniach mają specjalne maszyny do tego (metr kosztuje chyba ok. 4 PLN za mb). Polecam to rozwiązanie, jest bardzo trwałe.Pasek naturalnego forniru - tak samo jak taśma melaminowa. Są jeszcze takie fajne listwy brzegowe z PCV (takie korytka), wystarczy je tylko nałożyc na brzeg i gotowe, ale wtedy brzeg jest szerszy niż 18mm Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 14.09.2007 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Seredeczne dzięki. Bo nawet nie wiedziałem jak to się nazywa. Bo myślełem żeby zrobić szafke, komodkę taką, a szkoda mi kasy na gotową, więc pomyślełem sobie że kupię płyte to jest koszt ok 150 za chyba - nie jestem pewny - 2,5 na 1,2 pociąć ją samemu - wyrzynarka czy piła widziałem już za 200 można kupić w miarę sensowną i okleić a potem na wkręty czy na inne cholery poskręcać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 14.09.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Jeżeli mogę coś doradzić, to odpuść sobie samodzielne cięcie płyty. Będziesz nie zadowolony z efektow - płyta będzie miała poszarpane brzegi z jednej strony. Polecam zamówienie gotowych formatek w hurtowni płyt wiórowych, oni mają specjalne stoły do cięcia płyt które nacinają płytę z obu stron i krawędź jest idealna. Odradzam też zakup płyt w baumarketach, nie są dobrze wycięte. W tym wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=111018 napisałem kilka moich uwag z wykonania mebli kuchennych, mogą Ci sie przydać. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 16.09.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Wyrzynarką nie uzyskasz rówych krawędzi. Pilarką ręczną w warunkach domowych - czytaj wyżej.Samodzielne robienie szafek jest tanie ... pod warunkiem, że masz już dobrze wyposażony warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ganek65 17.09.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 w hurtowniach płyt możesz zamówić gotowe formatki, przycięte na potzrebny wymiar, możesz też zamówić te formatki oklejone taśmą pcv o różnej grubości (bo każda część mebla nie musi być oklejopna taką samą taśmą), mogą nawiercić ci otwory a ty sam sobie skręcisz. odradzam samodzielne cięcie, a oklejanie tymi taśmami żelazkiem to nieporozumienie chyba zę jakiś mały kawaleczek, naprawa chociaż wiele firm meblarskich niestety tekie "g" stosuje w swoich meblach a nieświadomi klienci kupują "piękne niedrogie meble" Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts