Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia paroprzepuszczalna a deskowanie dachu

Gość

Recommended Posts

Nie ma takiej konieczności.

Konieczne jednak jest zachowanie szczeliny wentylacyjnej pomiędzy izolacją cieplną a deskowaniem. Co prawda jedna z metod wykonania szczeliny wentylacyjnej polega na założeniu folii między krowiami, ale wówczas lepiej stosować folię o paroprzepuszczalności 3000-4000 g/m2/24g.

Czy można deskować dach i stosować folię paroprzepuszczalną ( wysoka przepuszczalność -1300) jednocześnie. Jeżeli tak to w jakiej kolejności

Mam poważne zastrzeżenia do membran wysokoprzepuszczalnych. Prawda jest taka, że folie te po 2-3miesiacach przepuszczają wodę. Kto szybko położy dachówkę pewnie nie zauważy. Przy niewielkim deszczu dzieje się to głównie w miejscach styku folii np. z więżbą dachową (krokwie są mokre). Początkowo myślałem, że to przecieki przez dziury przy gwożdziach łat i kontrłat. Padało głównie nocą, a rano to tylko belki były mokre. Ale przyszła letnia ulewa i poszedłem bez koszulki. MEMBRANA PRZEPUSZCZA NA CAŁEJ POWIERZCHNI. Normalna mgła wody opada na poddasze. Wystarczy palcem od spodu dodknąć membrany a woda pocieknie nam po łokciach. Wyobrażmy sobie teraz wełnę mineralną gr.20cm nasiąkającą wodą przy wiosennych roztopach zawianego śniegu. Można polemizować, że promieniowanie UV niekorzystnie wpływa na folię. Ale domu nie budujemy na 5 lat.Co będzie za 70 lat? Pomimo, że mam już ołacone a dachówka leży na placu rozważam zerwanie łat, kontrłat i folii, deskowanie i papa- tradycyjnie. Nowe technologie rozczarowują mnie na każdym kroku.