Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 110 m

Gość ajaxx

Recommended Posts

Gość ajaxx
Podpowiedzcie jakie zamontować centralne ogrzewanie i ogrzewanie wody w domu około 107m parterowy nie mając dostepu do gazu ziemnego , jaki kocioł kupić itp.? Tak żeby było ekonomicznie a zarazem automatycznie, żebym nie musiał wstawać i rozpalać itp Czekam na porady od was

Podpowiedzcie jakie zamontować centralne ogrzewanie i ogrzewanie wody w domu około 107m parterowy nie mając dostepu do gazu ziemnego , jaki kocioł kupić itp.? Tak żeby było ekonomicznie a zarazem automatycznie, żebym nie musiał wstawać i rozpalać itp Czekam na porady od was

Za pik33 w wątku Czym ogrzewać dom? mogę Ci podpowiedzieć, że przy braku gazu masz do dyspozycji:

#1: Gaz z butli. Drogi

#2. Prąd. Jeszcze droższy

#3. Kominek. Tani ale trzeba palić

#4. Piec na paliwo stałe. Trzeba go doglądać i palić.

#5. Pompa ciepła. Ekonomiczna w eksploatacji ale droga na dzień dobry

Za pik33 w wątku Czym ogrzewać dom? mogę Ci podpowiedzieć, że przy braku gazu masz do dyspozycji:

#1: Gaz z butli. Drogi

#2. Prąd. Jeszcze droższy

#3. Kominek. Tani ale trzeba palić

#4. Piec na paliwo stałe. Trzeba go doglądać i palić.

#5. Pompa ciepła. Ekonomiczna w eksploatacji ale droga na dzień dobry

Drobna korekta do #5.

Nie droga. B.b.b.b.b.bardzo droga. Przy dzisiejszym poziomie cen nie zwraca się w ciągu 10 lat. Podobnie jak kolektory, rekuperatory i inne wynalazki.

P.

Drobna korekta do #5.

Nie droga. B.b.b.b.b.bardzo droga. Przy dzisiejszym poziomie cen nie zwraca się w ciągu 10 lat. Podobnie jak kolektory, rekuperatory i inne wynalazki.

P.

Podaj konkretne wyliczenia. Skąd Ci wyszło to ponad 10 lat ?

Z czym chcesz porównywać ?

Jeżeli z piecem na miał węglowy, to może i masz rację, ale w porównaniu z ogrzewaniem elektrycznym czy olejowym sprawa wyglada już zupełnie inaczej.

Jeszcze nie jest bardzo drogi, ale prawdopodobnie będzie już w przyszłym roku. Rząd planuje bowiem zrównać akcyzę na olej opałowy z akcyzą na olej napędowy. Wtedy koszt ogrzewania olejem będzie porównywalny z energią elektryczną. Lepiej i bezpieczniej wybrać chyba płynny gaz, a w jakiejś tam perspektywie przejść na gaz ziemny.

Drobna korekta do #5.

P.

Jeżeli z piecem na miał węglowy, to może i masz rację, ale w porównaniu z ogrzewaniem elektrycznym czy olejowym sprawa wyglada już zupełnie inaczej.

Ja porównywałem pompę ciepła z piecem na miał. Wychodzi, że koszty inwestycyjne podobne, eksploatacyjne tez wiele sie nie różnią. Ja bym wybrał pompę ciepła jak bym miał tylko te dwie możliwości.

Ajaxx. Ja mając dom trochę większy 135 m2 zdecydowałem się na prąd. To prawda, że 1kwh jest najdroższa ale zamiast szukać tańszego nośnika ciepła pomyślałem jak zmniejszyć zapotrzebowanie na ciepło budynku. Mój dom zużywać będzie bardzo mało bardzo drogiej energii.

Ajaxx. Ja mając dom trochę większy 135 m2 zdecydowałem się na prąd. To prawda, że 1kwh jest najdroższa ale zamiast szukać tańszego nośnika ciepła pomyślałem jak zmniejszyć zapotrzebowanie na ciepło budynku. Mój dom zużywać będzie bardzo mało bardzo drogiej energii.

Szczegółów szukaj pod hasłem : "dom pasywny".

Dom pasywny to chyba jednak najlepsza alternatywa.

Drobna korekta do #5.

P.

Liczyłem nie ja, tylko koleżanka- projektantka. Z tego co pamiętam liczyła to dla domku ok. 150-160 m2, moc zapotrzebowana 9 kW (dla -18 st). A jako bazowe koszty przyjęła gaz ziemny, kocioł z otwarta komorą, jednofunkcyjny. Nie pamiętam szczegółów, ale generalnie ona na tym się zna. W jakimś konkursie Muratora dom z jej instalacjami dostał wyróżnienie za energooszczędność.

Paweł

Liczyłem nie ja, tylko koleżanka- projektantka. Z tego co pamiętam liczyła to dla domku ok. 150-160 m2, moc zapotrzebowana 9 kW (dla -18 st). A jako bazowe koszty przyjęła gaz ziemny, kocioł z otwarta komorą, jednofunkcyjny. Nie pamiętam szczegółów, ale generalnie ona na tym się zna. W jakimś konkursie Muratora dom z jej instalacjami dostał wyróżnienie za energooszczędność.

Paweł

Jeżeli porównujesz z gazem ziemnym to cześciowo masz rację, chociaż jeżeli uwzględnisz konieczność zbudowania przyłącza i odpowiedniego komina to porównanie nie wygląda już tak różowo.

W przypadku o którym mówi ajaxx nie na możliwości porównania tego z gazem ziemnym, bo go po prostu nie ma.

Jeżeli dyskutujemy o pompie ciepła, to ja mam na myśli instalację, która wykorzystuje maksymalnie jej zalety, czyli niskotemperaturową, dla której można uzyskać współczynniki sprawności znacznie większe (nawet do 6,0). Aby móc porównać takie instalacje trzeba sobie zadać trochę więcej trudu ale nawet przy porównywaniu z gazem ziemnym okres zwrotu nakładów nie powinien przekraczać 10 lat.

Pozdrawiam

Nie upieram się, że mam racje na 100%. Chodzi mi tylko o to, że wszelkie tego typu inwestycje wymagają dokładnego policzenia, uwględniajacego koszt inwestycji, ekploatacji, czas zycia urządzeń itp. A często o tym sie zapomina. Analizowałem kiedyś inwestycję (w innej branży) gdzie czas zwrotu był ok. 15 lat i był on akceptowalny, tyle tylko że producent małymi literkami szacował okres bezawaryjnej pracy urządzenia na 10 lat, a po 13 to pewnie trzeba by go było wymienić.

pozdrawiam

Paweł

Nie upieram się, że mam racje na 100%. Chodzi mi tylko o to, że wszelkie tego typu inwestycje wymagają dokładnego policzenia, uwględniajacego koszt inwestycji, ekploatacji, czas zycia urządzeń itp. A często o tym sie zapomina. Analizowałem kiedyś inwestycję (w innej branży) gdzie czas zwrotu był ok. 15 lat i był on akceptowalny, tyle tylko że producent małymi literkami szacował okres bezawaryjnej pracy urządzenia na 10 lat, a po 13 to pewnie trzeba by go było wymienić.

pozdrawiam

Paweł

No i tu się mogę z Tobą zgodzić na 100% :) .

Pozdrawiam

Jeżeli dyskutujemy o pompie ciepła, to ja mam na myśli instalację, która wykorzystuje maksymalnie jej zalety, czyli niskotemperaturową, dla której można uzyskać współczynniki sprawności znacznie większe (nawet do 6,0).

Takie współczynniki może można uzyskać w warunkach idealnych. Normalnie te warunki do idealnych nie należą i do obliczeń można przyjmować 3-4 dla ogrzewania i 2-3 dla cwu.

Takie współczynniki może można uzyskać w warunkach idealnych. Normalnie te warunki do idealnych nie należą i do obliczeń można przyjmować 3-4 dla ogrzewania i 2-3 dla cwu.

Przy dobrze dobranej instalacji ogrzewania podłogowego i wydajnym dolnym źródle ciepła przez większą cześć sezonu grzewczego można uzyskać sprawność ponad 4. Jeżeli chodzi o podgrzewanie c.w.u. to się z tobą zgodzę, ale c.w.u. nie musi być podgrzewana przez cały czas, przy odpowiednio duzym zasobniku można ją podgrzewać tylko przy najtańszej energii elektrycznej, albo podgrzewać pompą ciepła tylko do temperatury w instalacji c.o. a potem "dogrzewać" podgrzewaczem przepływowym.

Jeśli naprawdę dobrze zaprojektuje się ogrzewanie podłogowe a warunki gruntowe też są dobre to powinno się udać osiągnąć sprawność powyżej 4 ale niewiele. A dla zainteresowanych załączam wykres sprawności dla pompy ciepła viessmanna (solanka-woda) bw108

http://www.jezier.com/cop.gif

Thv to temperatura górnego obiegu