Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Precedens - Zwrot za przyłącze wod-kan od granicy działki

jaro71

Recommended Posts

U mnie jest to kontretnie wodociąg jako sieć a nie przyłącze - rura 90 zakończona hydrantem - potem sąsiad ma dopiero swoje przyłacze rura 32.

Jest to ślepa droga dla 8 działek. Ale wstrzymam sie z działaniem bo kanalizajce maja robić z tego projekty unijnego co miasto i gminy wkoło stratuja razem - budowa wszystkiego na chyba 3-4 lata - a ja chce walczyc zeby moj mały odcinek w przyszlym roku byl wykonywany - to nie bede dymu z woda robil na razie - ale sie przygotowuje :)

Dzięki za wszystkie informację. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie jest to kontretnie wodociąg jako sieć a nie przyłącze - rura 90 zakończona hydrantem - potem sąsiad ma dopiero swoje przyłacze rura 32.

Jest to ślepa droga dla 8 działek. Ale wstrzymam sie z działaniem bo kanalizajce maja robić z tego projekty unijnego co miasto i gminy wkoło stratuja razem - budowa wszystkiego na chyba 3-4 lata - a ja chce walczyc zeby moj mały odcinek w przyszlym roku byl wykonywany - to nie bede dymu z woda robil na razie - ale sie przygotowuje :)

Skoro sieć - to nie będzie żadnych problemów, tylko trzeba mieć odpowiednie dokumenty.

I nie było żadnej zadymy, wszystko odbyło się grzecznie i kulturalnie i też czekamy na kanalizację :D

Nie wiecie, czy takie samo prawo do zwrotu kosztów mamy od gazowni ? Mnie pociągniecie do granicy działki gazu kosztować będzie 4 tyś, pani raczyła powiedzieć, że gdyby wiecej osób skorzystało z tego gazu wtedu budują gazociąg i 4 tyś zostają mi w kieszeni.

• 2 weeks później...
Nie wiecie, czy takie samo prawo do zwrotu kosztów mamy od gazowni ? Mnie pociągniecie do granicy działki gazu kosztować będzie 4 tyś, pani raczyła powiedzieć, że gdyby wiecej osób skorzystało z tego gazu wtedu budują gazociąg i 4 tyś zostają mi w kieszeni.

Według mnie ustawa dotyczy wody i kanalizacji, tak więc prąd i gaz trzeba robić na własny koszt.

• 1 month później...
Witam. Piszecie że udało Wam sie odzyskać część poniesionych wydatków za wybudowanie sieci. Tylko jedno pytanie czy podpisaliście umowę o nieodpłatnym przekazaniu sieci po jej wbudowaniu. W moim przypadku gdybym jej nie podpisał nie otrzymał bym warunków, bez warunków nie mam podstaw do projektu itd. I teraz tak jak wcześniej wspomniałem umowę podpisałem, zrobiłem projekt, ale jeszcze nie wybudowałem sieci, a wiec jeszcze jej fizycznie nie przekazałem, budować sieć chcę jeszcze w tym roku. Czy w takiej sytuacji mam szanse na odzyskanie chociaż części kasy i co mam teraz zrobić. Dzięki za podpowiedzi.

Witam. Piszecie że udało Wam sie odzyskać część poniesionych wydatków za wybudowanie sieci. Tylko jedno pytanie czy podpisaliście umowę o nieodpłatnym przekazaniu sieci po jej wbudowaniu. W moim przypadku gdybym jej nie podpisał nie otrzymał bym warunków, bez warunków nie mam podstaw do projektu itd. I teraz tak jak wcześniej wspomniałem umowę podpisałem, zrobiłem projekt, ale jeszcze nie wybudowałem sieci, a wiec jeszcze jej fizycznie nie przekazałem, budować sieć chcę jeszcze w tym roku. Czy w takiej sytuacji mam szanse na odzyskanie chociaż części kasy i co mam teraz zrobić. Dzięki za podpowiedzi.

:o podpisałeś już umowę o przekazaniu sieci, przeczytaj jeszcze raz warunki.

Jedynie co Ci pozostało to udowodnić, że gmina wykorzystuje swoją pozycję dominującą i niejako wymusiła na Tobie podpisanie niekorzystnej dla Ciebie umowy, uzależniając od tego wydanie warunków technicznych. W wątku wyżej pisałam, że na takie praktyki można złożyć wniosek o zbadanie czy gmina nie wykorzystuje swojej pozycji dominującej do UOKiK.

• 2 months później...

No a co zrobić jak wodociągi najpierw nakazli nam napisac prośbę o nieodpłatne przejecie od nas kanalizy a dopiero kiedy to zrobimy dadzą nam warunki. My mielismy takie plany ale dopiero za jakiś czas kiedy do kanalizy podłączą się pozostali właścicele działek. Jednakże jednym z właścicieli jest Urząd Miasta i ten chce 60 arów uzbroić sobie za darmo więc chyba jesteśmy w kropce.

A może ktoś zna jakiegoś dobrego radcę w tym temacie w okolicach Legnicy

• 2 weeks później...
No a co zrobić jak wodociągi najpierw nakazli nam napisac prośbę o nieodpłatne przejecie od nas kanalizy a dopiero kiedy to zrobimy dadzą nam warunki. My mielismy takie plany ale dopiero za jakiś czas kiedy do kanalizy podłączą się pozostali właścicele działek. Jednakże jednym z właścicieli jest Urząd Miasta i ten chce 60 arów uzbroić sobie za darmo więc chyba jesteśmy w kropce.

A może ktoś zna jakiegoś dobrego radcę w tym temacie w okolicach Legnicy

A co oznacza - nakazali? Liczą się dowody. Masz to na piśmie? Jesli nie, to najpierw wystąp oficjalnie o wydanie warunków technicznych.

• 3 weeks później...

A ja mam takie pytanie: co oznacza konkretnie na warunkach uzgodnionych w umowie z Art. 31 ust. 1 . ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków ?

Czy umowa powinna byc podpisana przed wybudowaniem czy może być po ?

Jestem w sytuacji w której nie mam na papierze, że gmina nie wybuduje mi wodociągu. Jedynie wójt w bezpośredniej rozmowie powiedział, że nie mają kasy ( przy 2 świadkach) więc musimy sami. Wybudowalismy więc wodociąg i teraz chciałbym aby w rozliczeniu wody zwrócili mi moją część którą zapłaciłem za tenże wodociąg. Czy mam jakieś szanse na to ?

Umowa może być zawarta przed, jak i po wybudowaniu. Przed, jak wynika z tego wątku gmina próbuje niemal za darmo przejąć wodociąg, "szantażując" ludzi. Według mnie podpisanie umowy po jest o wiele korzystniejsze, ponieważ zgodnie z prawem masz prawo domagać się odszkodowania w wysokości rzeczywiście poniesionych kosztów (udokumentowanych). Wiadomo, że gmina może z Tobą negocjować i od was zależy kwota, z tym, jak dobrze pamiętam gmina może rozłożyć zwrot na raty lub też oddać w rachunkach za wodę.