sSiwy12 18.09.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Może tak?Dla domu współczesnie budowanego o pow. 150 m2 zapotrzebowanie na energię CO i CWU dla 4 osobowej rodziny przecietnie wynosi 15.000kWh., lub jesli ktoś woli 1500 litrów oleju, lub 1.500 m3 gazu (upraszczając oczywiście).Co do kosztów PC nie wiem z czego sie biora takie "przewymiarowania" ceny całkowitej instalacji PC (tu np. podano kwotę 80.000,-). Moim zdaniem dla podanego wyżej domu mozna mówić o kwocie rzędu 30.000,- do 40.000,- licząc kotłownię CO i CWU na gotowo z kolektorem gruntowym. Wliczanie ZAWSZE w cenę PC kosztów kolektora pionowego (odwierty) jest nieporozumieniem takim samym, jak twierdzenie, że koszty przyłącza gazu ziemnego wynoszą np. 30.000,- (a są również takie przypadki)PozdrawiaPs. Do obliczeń "przecietnie" przyjmuje się sprawność PC jako 3,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 18.09.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Dokładnie tak jak pisze sSiwy - ja na swoje 215mkw dostałem chyba tylko 1 ofertę na 70kpln, reszta w przedziale 30-55 kpln + podłogówka. Z różnymi kolektorami (poziomi i pionowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.09.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Przy takiej kwocie (30kPLN) kwota miesięcznej raty kredytu rośnie nam o jakieś 160 zł, więc myślę, że może być to warte świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.09.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Dopowiem tylko, że podane koszty dotyczą całości instalacji wykonanej przez firmę. Dla "średno zaawansowanych technicznie" zawsze istnieje możliwośc samodzielnej instalacji. Koszt zakupu PC (to tak jak cena każdego innego kotła) od 10.000,-, dla mocy około 8 kW. Dość dobrą PC ze serownikami mozna kupić od 15.000,-PozdrawiamZnów zbyt "skrótowo" pisząc o cenie każdego innego kotła, nie chodziło mi o jego wartość (cenę) tylko o fak, że jest "tylko gołym kotłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.09.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam,Nie przesadzajmy z ta cena kotla 10 tys.Za 3 tys masz kociolek turbo taki ze hej!U mnie na ogrzewanie (ogrzewam dol - 100 m2 - ale nie ocieplony do konca dom) wychodzi srednio 2 tys litrow propan-butanu.Przy cenie 1.53 zl/litr netto (1,866 brutto) wychodzi 3733 PLN na sezon.Do tego 12x48 zl dzierzawa to daje razem 4309.Czyli drogo - ale mam nie do konca ocieplona chate.Mysle ze podobnie bede mial (moze ciut wiecej) przy ogrzewaniu calej chaty (tzn. z wykonczonym poddaszem - teraz tamtedy ucieka mi cieplo) i ocieplonym do konca dachu.Propan - butan jest drogi. Lepiej jest zrobic to co Jezier, dobrze wszystko policzyc - zadnych emocji, czysta kalkulacja.Bardzo sie oplaca takie podejscie, koszty obowiazkowo trzeba traktowac w ujeciu calkowitym (czyli nie tylko biezace koszty eksploatacyjne).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbie 16.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Zdecydowanie odradzam wybór ogrzewania gazem płynnym !!!! No chyba że nie ma juz innego wyboru. Ja przeszłem na wiosnę tego roku na ogrzewanie ziemnym i juz na samych kosztach podgrzewania CWU widzę wielka różnicę . Bajki o większej wydajności gazu płynnego miałyby sens gdyby nie róznica w cenach. W przypadku gazu płynnego w pełni sezonu grzewczego zedrą z was skórę !!!! Ceny osiagaja apogeum w miesiącach zimowych ( ja płaciłem około 9 zł za m3 z niejakiego PROGASU. ) I jeszcze jedno - nie dajcie się wmanewrować w "super promocje" i klauzule umowne o zapłacie na niewykorzystany gaz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 16.07.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam,Jakie teraz macie ceny gazu w innych firmach?Orlen Gaz krzyczy sobie 1.75 netto za litr propan butanu.2300 litrow (85% zbiornika 2700) wyjdzie 5 tys PLN.Czyli drogo ...PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 16.07.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 w domach moich znajomych - budowane 4 lata temu ok 250m kw, 2+2 , sezon 12mcy gazem płynnym waha się między 8 a 12tys... zł..... droga impreza dla większej rodzinki, polecam prąd lub PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.07.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Zdecydowanie odradzam wybór ogrzewania gazem płynnym !!!! No chyba że nie ma juz innego wyboru. Ja przeszłem na wiosnę tego roku na ogrzewanie ziemnym i juz na samych kosztach podgrzewania CWU widzę wielka różnicę . Bajki o większej wydajności gazu płynnego miałyby sens gdyby nie róznica w cenach. W przypadku gazu płynnego w pełni sezonu grzewczego zedrą z was skórę !!!! Ceny osiagaja apogeum w miesiącach zimowych ( ja płaciłem około 9 zł za m3 z niejakiego PROGASU. ) I jeszcze jedno - nie dajcie się wmanewrować w "super promocje" i klauzule umowne o zapłacie na niewykorzystany gaz ! moge sie pod tym podpisac oboma ręcyma ! gaz plynny to oferta dla desperatow, nie majacych alternatywy, badz dla tych, ktorzy zasilaja sie tymczasowo oczekujac na np. gaz ziemny, jak ja od polowy listopada do teraz zuzylismy jakies 820m3, dom 149m2, cena 6,5/m3 co srednio za miesiac daje okolo 700zl, niemalo, ale to pierwszy sezon grzewczy, do tego dluzszy czas bez regulatora .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 17.07.2008 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 od polowy listopada do teraz zuzylismy jakies 820m3, dom 149m2, cena 6,5/m3 co srednio za miesiac daje okolo 700zl, niemalo, ale to pierwszy sezon grzewczy, do tego dluzszy czas bez regulatora .... Koszmarnie dużo - 700 zł na miesiąc . Do teraz, czyli do lipca, ew. czerwca, czy mówisz tylko o okresie grzewczym? jak kształtują się koszty poza sezonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 17.07.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 łoj tak tak, trzeba być samobójcą żeby zamontować sobie gaz płynny przy dzisiejaszej sytuacji na rynku paliw. Na rok, 2 , 3 może żeby przeczekać do sieci... Ja niestety sieci mieć nie będę i stanęło na PC. Ktoś powie że drogo i bez sensu, a ja powiem że drożej od kotłowni gazowej jedynie o 18tys. w moim przypadku. Owe 18tys zaoszczędzone może starczyłyby na 2 sezony grzania Gazem Płynnym. Może.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan2 17.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 w takiej sytuacji ja bym sugerowal pompe ciepla. Wiem, wiem, jest wielu krytykow, ale :1. Koszty eksploatacji sa niskie, a jeszcze dostaniemy dotowany kredyt z BOŚ2. Jestesmy niemalze niezalezni od sytuacji na rynku paliw.3. Jak sie postaramy to mozemy z tego przy okazji zrobic klimatyzacje4. Jak wylacza gaz - nas to nie obchodzi. Padnie prad - mozemy przez pewien czas (nie tak wcale krotko) pociagnac na generatorze.5. Jestesmy ekologiczni. Moze warto w takiej sytuacji rozwazyc pompe ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 17.07.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Witam, Alan2 - daj znac ile Cie bedzie kosztowac ta pompa (razem z wykonaniem zrodla dolnego). Jestem ciekaw, czy faktycznie mozna sie zmiescic w 30 tys. Zakladam ze np. podlogowke wykonamy tak czy siak. Ja bede teraz grzal 5-ty sezon propan-butanem z Orlenu. Ale! Mam juz umowe na gaz-rurke (wiosna '09) Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan2 17.07.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Alan2 - daj znac ile Cie bedzie kosztowac ta pompa (razem z wykonaniem zrodla dolnego). Jestem ciekaw, czy faktycznie mozna sie zmiescic w 30 tys. Ja nie powiedzialem ze zakladam pompe. Ja juz mam cala instalacje, a jedynie wspominalem, ze warto gdyby zakladac od nowa. Ja robilem wstepne rozeznania i z tego co slyszalem to mozna (w pewnych wypadkach bez problemu) zmiescic sie w 30 tysiacach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 17.07.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Koszty PC zależą od mocy jednostki, a co za tym idzie wielkości źródła dolnego. Im mniejsza moc, tym jest tańsza i na odwrót. Jeżeli masz dużą działkę to można wykonać tanio wymiennik poziomy, ale jeżeli miejsca nie ma, to pozostaje tylko wersja pionowa, zdecydowanie droższa. Chyba jedank będzie ciężko zmieścić się w 30 tys. za pompę, wykonanie zródła dolnego i montaz całości. 35-40 tys. jest bardziej realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbans1 02.10.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Mam zamiar budowac dom i chce go ogrzewac gazem plynnym jak to wyglada na etapie papierologii przed zlozeniem wniosku o pozwolenie na budowe jakie papiery bede potrzebowal chca robic takie ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 02.10.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 ja w projekcie mialem gaz ziemny,ale podczas adaptacji projektu a architekta zostalo to zmienione na gaz plynny.zmian polegala w zasadzie na skreslenieniu gazu ziemnego i dopisaniu gaz z butli, no i pieczatka uprawnionej osoby za 100 zl:) Z tymi zmianami poszlo na pozwolenie.Z reguly reszte wymaganych dokumentow zalatwia dostawca gazu, ty musisz jedynie zalatwic mapki do celow projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 02.10.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Przypilnuj tylko by pani architekt naniosła również zmiany w wentylacji kotłowni,musi się znaleść wywiew przy podłodze,inaczej nikt odpowiedzialny nie uruchomi ci kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej eK 23.01.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Dzisiaj propan na wolnym rynku kosztuje ok 2,00zł/litr brutto. U właścicieli zbiorników jest drożej, ok 2,80-2,90zł brutto/litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 24.01.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Przypilnuj tylko by pani architekt naniosła również zmiany w wentylacji kotłowni,musi się znaleść wywiew przy podłodze,inaczej nikt odpowiedzialny nie uruchomi ci kotła gazowego. A jak sie planuje najpierw LPG a potem ziemny to maja być dwie kratki, na dole i na górze..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts