Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz płynny tak czy nie?

Anoleiz

Recommended Posts

Gaz płynny, drugi raz zdecydowanie tak, ale:

nie wiązać się umową z dostawcą - kupić i zainstalować niezależnie

(obecnie mam umowę z shell GAS, butla 2400l wkopana) trochę więcej formalności ale potem wolna głowa od opłat telemetrycznych, wygórowanych cen gazu - obecnie ok 2,10 netto za litr.

zebrać kilka projektów, propozycji kompleksowej instalacji od różnych instlatorów tego samego producenta, grup produktowych i czytać porównywać i raqz jeszcze czytać i pytać o wszystkie elementy.

(Posiadam kocioł Vitodens 343F z kolektorami Vitosol 200 + grzejniki niskotemperaturowe i podłogówka także Viessman, niestety brałem projekt tylko od dwóch instalatorów i na tym polu są pewne niedociągnięcia, które wychodza w eksploatacji)

podpisać kompleksowa umowę na określony czas - wykonanie i odpowiedzialność za montowane urządzenia do czasu kompleksowego odbioru, jak coś popsują wymieniają na swój koszt.

(u mnie po uruchomieniu wymieniali kocioł i pół instalacji kolektorów)

Płacę w pierwszym pełnym sezonie grzewczym za gaz w miesiącach gdy grzeje od 350 zł październik do blisko 1000 zł - obecny miesiąc, wiosną, latem i wczesną jesienią grzeją kolktory.

Zrób alternatywne źródło ogrzewania - kominek z płaszczem, lub dobra koza - czasami w leśnej okolicy brakuje prądu i pojawia się kwestia czy kupić awaryjny alternator co rodzi kolejne duże koszty

komfort współpracy z super serwisem, który nie do końca wie co robi i eksperymentuje za dużą kasę - przegląd ok 350 zł - w sumie sam wreszcie ustawiasz parametry pieca wg. instrukcji serwisowej kupionej naallegro i jesteś ekspertem od krzywej grzewczej i innych trików - aby tylko paliło mniej - lepsze to od babrania węglem nawet workowanym i popiołami

generalnie w domu 140m2 porotherm 30+12cm styropian nawet ciepło jest ok 21-22 stopni dzień i 19-20 noc - kiedy wracamy z roboty jest nagrzane a kiedy wychodzimy temp spada - komfort ustawień na 5 gwiazdek hehehhe

GAZZZ super jest ;)

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

LFS tak jak piszesz. Dokładnie tak. Tylko swoja butla i od niezależnych dostawców. Z gazu korzystasz kiedy potrzebujesz. Jest olbrzymia uniwersalność paliwa od pieca, przez CWU latem, kuchenka gazowa, pojemnościowy ogrzewacz CWU do niezależności przez 24H na dobę. Nie jesteś uzależniony od dostawcy prądu, że II taryfa tak ale w godzinach....., że jak nie potrzebujesz:) Ale tylko niezależni dostawcy gazu płynnego i najlepiej własny zbiornik. Ceny na pażdziernik 2010 to max 1.90 brutto. Podobnie jest w całej Polsce. No ale jak ktoś lubi "negocjacje" w trakcie budowy i niską cenę, często jednorazową na wejściu to niech nie płacze, że go dzisiaj koncerny dymają po 3.07 brutto za litr:) I dzierżawa + koszty demontażu. Zostaje prąd i dostosowanie się do godzin obowiązywania II taryfy. Ale przy cenie letniej na lipiec 2010 ok. 1.60-1.70 brutto to i tak prąd jest droższy. A korzystasz kiedy potrzebujesz, a nie jak masz w nocy II taryfę

• 2 months później...
LFS tak jak piszesz. Dokładnie tak. Tylko swoja butla i od niezależnych dostawców. Z gazu korzystasz kiedy potrzebujesz. Jest olbrzymia uniwersalność paliwa od pieca, przez CWU latem, kuchenka gazowa, pojemnościowy ogrzewacz CWU do niezależności przez 24H na dobę. Nie jesteś uzależniony od dostawcy prądu, że II taryfa tak ale w godzinach....., że jak nie potrzebujesz:) Ale tylko niezależni dostawcy gazu płynnego i najlepiej własny zbiornik. Ceny na pażdziernik 2010 to max 1.90 brutto. Podobnie jest w całej Polsce. No ale jak ktoś lubi "negocjacje" w trakcie budowy i niską cenę, często jednorazową na wejściu to niech nie płacze, że go dzisiaj koncerny dymają po 3.07 brutto za litr:) I dzierżawa + koszty demontażu. Zostaje prąd i dostosowanie się do godzin obowiązywania II taryfy. Ale przy cenie letniej na lipiec 2010 ok. 1.60-1.70 brutto to i tak prąd jest droższy. A korzystasz kiedy potrzebujesz, a nie jak masz w nocy II taryfę

Panowie LFS i piotrmak jakiej wielkości macie domy i jak zaizolowane ?

Ile wam idzie gazu w ciągu roku??

Zastanawiałem się nad własną butlą 4850 l na własność, wycenili mi na 6 900 netto + transport, firma z Tarnowskich Gór, trochę daleko ode mnie...

• 1 month później...
Poszukaj używanej butli 4850 naziemnej. Można kupić już za 2,5 tysiaka.Jest tego dużo na allegro, bo autogazy padają jak muchy, ale Ty zdaje się piszesz o podziemnej i z tąd ta cena. Pamiętaj, że zawsze butlę można sprzedać po przejściu na gaz ziemny. W przypadku butli "koncernowej" jest jeszcze kara lub zwrot rabatu. Jak zwał tak zwał ale klient ma wtedy w plecy. Mieszkasz zdaje sie w okolicach Białegostoku. Bez problemu załatwiłbym Ci tanio gaz pod warunkiem, że dojedzie "duża" cysterna. Zresztą Białystok to zagłębie gazowe. Mają tam siedzibę dwaj duzi importerzy:)

• 2 weeks później...
Poszukaj używanej butli 4850 naziemnej. Można kupić już za 2,5 tysiaka.Jest tego dużo na allegro, bo autogazy padają jak muchy, ale Ty zdaje się piszesz o podziemnej i z tąd ta cena. Pamiętaj, że zawsze butlę można sprzedać po przejściu na gaz ziemny. W przypadku butli "koncernowej" jest jeszcze kara lub zwrot rabatu. Jak zwał tak zwał ale klient ma wtedy w plecy. Mieszkasz zdaje sie w okolicach Białegostoku. Bez problemu załatwiłbym Ci tanio gaz pod warunkiem, że dojedzie "duża" cysterna. Zresztą Białystok to zagłębie gazowe. Mają tam siedzibę dwaj duzi importerzy:)

Tam gdzie zamierzam się budować nie będzie gazu ziemnego.

Tak więc zastanawiałem się nad własną podziemną.

Powierzchnia użytkowa bez garażu do ogrzania to 270 m2, jeden instalator oszacował zużycie na około 5 tys litrów/rok.

Stąd moje pytanie odnośnie zużycia i pow. użytkowej.

gaz płynny jest zdecydowanie najdroższym nośnikiem energii, może mój arkusz komuś pomoże w wyborze korzystniejszego, najważniejsze jest zapotrzebowanie domu na energię (H2), można w nim wstawiać ceny i sprawność urządzeń jak również porównywać różne systemy grzewcze, zapraszam na str

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

jeśli są jakieś propozycje odnośnie zmian to chętnie go dopracuję

Pozdrawiam i życzę owocnych wyników

Edytowane przez kbab

• 9 months później...

Sam korzystam z gazu płynnego i uważam, że to dobry wybór. Może nie najtańszy, ale za to wygodny w użytkowaniu.

Czasy takie, że warto skorzystać z wiedzy specjalistów m.in. na portalu http://www.e-petrol.pl/cdc

Ja dostawcę gazu płynnego znalazłem właśnie tu.