Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max wysokość okna PCV

Tomek30

Recommended Posts

O czym jest ta dyskusja ????? :roll:

ano o tym ze ludziska nie majac wiedzy w temacie pojda tam gdzie "ktos" im takie "cos" wykona

A ze bogaci jak "bezdomna" to za kilka lat wyrzuca na śmietnik - jak choćby okna które ostatnio wymienialem - pięcioletnia Panorama, kiedyś biała teraz karmelowa - rozsypała sie w wymiarze 865/2295 bez poprzeczki

Ale klient byl szczesliwy - kupil najtansze okna - -chwalil sie przed sasiadami na osiedlu, byl happy i co? pstro :)

Szkoda mi go bo rozprulismy mu kawal sciany gdyz PVC tak latwwo sie nie wymienia jak stare drewniane

I coraz wiecej mam takich zlecen - wrecz ostatnimi czasy nic innego nie robie tylko rwe takie wlasnie "wynalazki" z PVC

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozpoczęty wątek miał na celu pokazanie problemu jakim bezwątpienia jest problem z dużymi oknami z PCV. Moja wiedza była taka jaka była, nie muszę znać się na wszystkim. Forum i opinie ludzi którzy je wyrażają mają właśnie pomóc w tym co dręczy ludzi takich jak ja, gdzie budując muszą uczyc się wszystkiego, aby nie być "walniętym w rogi". Jareko szereg uwag jakie przekazujesz sa kopalnią wiedzy, którą postaram sie podsumować pisząc o wyborze jaki chce dokonać, a Stary coż, Twoja ostatnia wypowiedź jest podobna do wypowiedzi szeregu polityków. TO jest nie tak, a na pytanie JAK? jakby milkną, nie krytykuj tylko doradź... Co do wyboru, opieram się na postach jareko:

1 - okna o wymiarach jakie są tematem wątku z uwagi na fakt że są od południa i zachodu myślę wykonać z profila Aluplast, dlaczego? (kolor z jednej strony więc inna rozszeżalność a tylko ten profil jest cały biały a tylko mamy doklejona okleinę), wiem że akceptuję możliwość zarysowań.

2 - wymiar? - chcę ograniczyć wymiar do wysokości 230, myślę jeszcze o roletach więc pewnie kaseta je zmniejszy ale to musze sprawdzić i rolety to już inny wątek,

3 - słupki stałe zewnętrzne skrzydła nieotwierane tylko otwieranne środkowe skrzydło,

4 - dwie poprzeczki zgodnie z podziałem,

To wnioski i decyzja absolutnie niepoparta moim gustem. Mój faworyt? Veka Oknoplast nazwa handlowa Avans... bez poprzeczek... ale czy jestem na tyle odważny by po Waszych postach je kupić????

:) :) :)

1 - okna o wymiarach jakie są tematem wątku z uwagi na fakt że są od południa i zachodu myślę wykonać z profila Aluplast, dlaczego? (kolor z jednej strony więc inna rozszeżalność a tylko ten profil jest cały biały a tylko mamy doklejona okleinę), wiem że akceptuję możliwość zarysowań.

2 - wymiar? - chcę ograniczyć wymiar do wysokości 230, myślę jeszcze o roletach więc pewnie kaseta je zmniejszy ale to musze sprawdzić i rolety to już inny wątek,

3 - słupki stałe zewnętrzne skrzydła nieotwierane tylko otwieranne środkowe skrzydło,

4 - dwie poprzeczki zgodnie z podziałem,

To wnioski i decyzja absolutnie niepoparta moim gustem. Mój faworyt? Veka Oknoplast nazwa handlowa Avans... bez poprzeczek... ale czy jestem na tyle odważny by po Waszych postach je kupić????

:) :) :)

ad1 - właśnie w kolorze jest największy poroblem - nie wdajac sie w szczegoly - takie okno nagrzewa sie do wyzszej temperatury zas PVC pod wplywem temperatury sie rozszerza - tu tkwi problem - od pewnych gabarytow luzy systemowe miedzy oscieznica a skrzydlem okazuja sie niewystarczajace

ad.3 - dobre rozwiazanie w tym wypadku

ad.4 - nie zawsze estetyka zgodna jest z mozliwosciami wykonawczymi ale tekie rozwiazanie mym zdaniem bedzie cala chalupe w jedna calosc zamykalo - po prostu MI sie to co architekt narysowal sie podoba

Rozpoczęty wątek miał na celu pokazanie problemu jakim bezwątpienia jest problem z dużymi oknami z PCV. Moja wiedza była taka jaka była, nie muszę znać się na wszystkim. Forum i opinie ludzi którzy je wyrażają mają właśnie pomóc w tym co dręczy ludzi takich jak ja, gdzie budując muszą uczyc się wszystkiego, aby nie być "walniętym w rogi". Jareko szereg uwag jakie przekazujesz sa kopalnią wiedzy, którą postaram sie podsumować pisząc o wyborze jaki chce dokonać, a Stary coż, Twoja ostatnia wypowiedź jest podobna do wypowiedzi szeregu polityków. TO jest nie tak, a na pytanie JAK? jakby milkną, nie krytykuj tylko doradź..
.

A co mam doradzić jeżeli nawet poprzeczki, które są w projekcie nie pasują?

Do jakiego stanu mozna zmienić ten projekt?? :roll:

Przecież jareko juz mówił o przesuwce- podział1/2, skrzydło balkonowe, nawet bez poprzeczek .To jest najlepsze wyjście jeżeli chodzi o ilość światła i funkcjonalność.

...tylko ten profil jest cały biały a tylko mamy doklejona okleinę), wiem że akceptuję możliwość zarysowań.

Jak słyszę ten argument sprzedawców Veki dyskredytujący inne profile, które jakoby można podrapać to szlag jasny mnie trafia!!!! :evil: Kto komu każe drapać czy rysować okna??? A okleiny na meblach czy lakieru na samochodzie nie mozna podrapać?

Każde zmniejszenie wysokości poprawia funkcjonowanie okien. Jednak takie rolety ( naokienne, RKS) powodują słabsze zamocowanie okna w częsci górnej- okno się "chybocze"

Jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o sztywność całej konstrukcji.. Zważ jednak, że korzystanie z takiego przejścia jest jakby utrudnione- z otworu o szer. 300 cm pozostaje przejście niecałe 90 cm :roll: .Nawet trudno będzie wynieść fotel lub stolik na taras.

Reasumując- gdyby to była moja chałupa:

1. przesuwka- podział 1/2

2. okno trzyskrzydłowe- wyso. max. 2200 cm.

Szkoda, że wczesniej nie rozgorzała ta dyskusja. Zapewne nie popełniłabym błędu. A tak będę miała okno balkonowe 180x250 z ruchomym słupkiem i do tego w profilu Veka, czyli barwiony w masie. Dobrze przynajmniej że będą poprzeczki... a na prawdę nie mam kasy, by je wymieniać co kilka lat :cry:

... to sa rzeczowe argumenty.

caly czas rzeczowo rozmawiamy przecież :)

A co do tego barwienia w wierzchniej masie przy oknach w jednostronnym kolorze

Ludziska obawiają sie zarysowań - ze niby mniej na takich rysę do rdzenia profilu widać

G... prawda - widac tak samo i podobnie jak w innych profilach by było ładnie trzeba zamalowac korektorem do profili

Zas samo rozwiązanie....podpytaj Pchelka jak to z tym czesto bywa - jak wykrzywiaja sie takie okna bardziej niz jakby nie bylo tego podbarwienia

Kazdy z nas ma swoja teorie na to co jest tego powodem ale fakt jest niezaprzeczalny

Wcale nie jestem bogata i wcale nie kwestionuje wiedzy tu piszących. Ale tym samym dlaczego miałabym kwestionować wiedzę pośrednika? Po prostu nie wiedziałam, kupiłam takie okno, a czas pokaże, czy to był dobry wybór. Pocieszam się jedynie, że okno aż tak drogie nie jest. Pewnie, ze 2 tys piechotą nie chodzi, ale jakby co mogę się ratować za kwotę możliwą do zdobycia.

A co właściwie może się stać z tym moim oknem?

• 3 months później...
Podnoszę temat, Jareko moja wiedza na dzień dzisiejszy jest troszkę większa stąd moje pytanie, które mnie bardzo nurtuje. Chodzi o profil Elita Thermo u Jezierskiego. Fabryka daje grubsze wzmocnienie w oknach od wysokości 2400, a ich diler od 2300. Jak jest naprawdę?

To prawda,dlatego zamówiłam bez poprzeczki :D Pożyjemy,zobaczymy :lol:

grubsze wzmocnienie to jedno

poprzeczka to co innego

grubsze wzmocnienie pojawia sie przy przekroczeniu pewnych gabarytów - nie tylko wysokości ale ogólnie wymiarów okna

I rozważajmy to ogólnie na profilach a nie tylko przykładzie Elity

jeśli dealer już teraz dla SWOJEGO bezpieczeństwa narzuca sztywniejsze wzmocnienie to tylko o nim dobrze świadczy - nie lubi mieć kłopotów z późniejszymi regulacjami nawet gdy taki gabaryt na słabszym wzmocnieniu jest możliwe - ale jak widać na granicy dopuszczalnej przez system

Ostatnio z lekka rozśmieszył mnie jeden z poszukiwaczy okien który w fabryce sprawdzał jak mogą mu jego wymysły zrobić. I zamilkł pewne znajdując innego dostawce który żadnych klopotw nie zgłaszał

A juz największe kuriozum miało miejsce dziś

Klient szuka dwu brakujących okien do swojej chałupy. okna okrągłe, średnica 1000mm i uchylne. Na moja odpowiedz ze mimo iz takie okna wykonać można ja mu ich nie wykonam - zdziwiony zaczął mnie przekonywać ze jest to możliwe. Udowadniac ze ja nie mam racji. Podesłałem go do Galeri Ursynow - tam sa takie okna w rotundzie - juz w dniu montazu trzeba bylo "trafiać" skrzydłem w ościeżnice by je zamknąć. Wiem bo to jedna z inwestycji gdzie okna wstawiałem. Producent dobry, zdanych oszustw czy oszczędności odbijających sie na jakości okien. Ale architekt sie uparl ze ma byc tak a nie inaczej. I co? Po pół roku zawias do wymiany - ale oczywiście on wszystkie rozumy pozjadał i ciągle swoje. I wielce oburzony ze ja nie chce na nim zarobić i rezygnuje z takiego zamówienia. Tylko do cholery dlaczego wszyscy inni do tej pory nie chcieli mu tego wykonać? Jeleni jakoś nie znalazł. Na podział sie nie godzi

jareko moje ostatnie zdanie miało sprowokowac do dyskusji, wiem, czytając min. Twoje posty, że ma być i będzie. Doradz mi jednak jak dokonać podziału w oknie które jest na zdjeciu... http://www.archipelag.pl/projekty-domow/izolda/?Kind=1&Name=izolda&ProjectMirror=1

zrobiłbym je tak jak na rysunku - poprzeczka przeważnie ma 70mm

Mam jeszcze jedno pytanie dot. okien jak w projekcie Tomka30. Czy jeżeli poprzeczka nie jest konieczna ze względów konstukcyjnych to lepiej zrobić mimo wszystko poprzeczkę czy np naklejane szprosy? Chodzi mi o uzyskanie takiego wyglądu okien jak na rysunkach.