kasiola 30.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Jeżeli na ścianie będzie obraz i moze jakieś inne "bibeloty" upiększające łazienkę ,to myślę ,że lampy powinny być skromne - bez szkła, coś typu żarówka w chromowanej, stalowej oprawie, lub na listwie. Generalnie nie skupiające uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 02.05.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 http://www.allegro.pl/item349867373_kinkiet_z_serii_bluszcz_od_producenta_lampex_.htmlmoże taki kinkiet? przynajmniej klosz pasuje kolorystycznie do płytek i farby. przy tak dużym wyborze ciężko się na coś zdecydować heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 02.05.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Zgadzam się z Kasiola - Kinkiety powinny być delikatne,może z mlecznego szkła... Jak znajdę przykład, to wstawię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 08.05.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 JustynaZ wybraliście już? a jeszcze co do obrazu i doboru kinkietu - moim zdaniem zależy jeszcze co to za naga parka jest na nim- bo jeśli np Angelina Jolie + Brad Pitt to ja bym szukał ardziej agresywnego oświetlenia PS czy będą te fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaZ 12.05.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 bardzo dziękuję Wam za odp jeszcze nic nie wybraliśmy obraz Łempickiej Adam i Ewa bardzo podoba mi się propozycja z allegro, tylko czy nie będzie za bogata - łazienka nie jest jednak duża.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 13.05.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam. Wymyślilam sobie kiedyś, że kąt z narożną wanną oświetlę dodatkowo np. montując halogeny w skosie nad wanną lub w obudowie wanny. Poczytalam trochę i teraz wiem, że oświetlenie w obudowie to zbyt duże niebezpieczeństwo. Napiszcie proszę jak rozwiązaliście taki problem... A moze powinnam w ogóle dac sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 13.05.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 nie ma żadnego niebezpieczeństwa jeśli spełnisz dwa warunki.wanna musi mieć uziemienie,po drugie halogeny muszą być zasilane z trafo 12v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 nie ma żadnego niebezpieczeństwa jeśli spełnisz dwa warunki.wanna musi mieć uziemienie,po drugie halogeny muszą być zasilane z trafo 12v wanna musi być uziemiona (czyli podłączona do miejscowej szyny uziemiającej) tylko wtedy jeśli jest z materiału przewodzącego bo np. plastykowej nie uziemisz) no i trafo powinno znajdować się poza łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 14.05.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Ja mam właśnie "świeżo" zrobionie oświetlenie.Jest uziemienie,zamontowane są diody(nie halogeny-nie nagrzewaja sie tak),w hermetycznych oprawach,transformator.(schoowany w obudowie).Wszystko zostało zrobione z pod kontrola elektryków.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 14.05.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 U nie wanna bedzie akrylowa, wiec pewnie nie musi byc uziemiona?... do retofood'a: I gdzie w koncu schowac ten transormator - czy zamykana szafka w łazience wystarczy? Wyjaśnijcie mi, proszę, na czym polega niebezpieczeństwo zawilgocenia transformatora - porazi wtedy tranformator, czy też transformator przestaje działać i napięcie za transformatorem wzrośnie do wysokości przed nim? A jakby tak chcieć zrobić oświetlenie nad wanną to na co oprócz opraw z odpowiednim IP zwrócić uwagę? Rozumiem ze ze względu na nagrzewanie lepsze będą diody (LED ?) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.05.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Jak nie ma trafo w łazience to odpada niebezpieczeństwo porażenia w przypadku, zalania, zawilgocenia itp samego trafo. gdyż do łazienki będą wchodziły przewody z niskim napięciem, a trafo będzie stanowiło separację od sieci (pod warunkiem że będzie toroidalne a nie elektroniczne). Wprawdzie marna to separacja ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 U nie wanna bedzie akrylowa, wiec pewnie nie musi byc uziemiona?... do retofood'a: I gdzie w koncu schowac ten transormator - czy zamykana szafka w łazience wystarczy? Wyjaśnijcie mi, proszę, na czym polega niebezpieczeństwo zawilgocenia transformatora - porazi wtedy tranformator, czy też transformator przestaje działać i napięcie za transformatorem wzrośnie do wysokości przed nim? A jakby tak chcieć zrobić oświetlenie nad wanną to na co oprócz opraw z odpowiednim IP zwrócić uwagę? Rozumiem ze ze względu na nagrzewanie lepsze będą diody (LED ?) ... 1. Gdzie schować transformator? - a w przedpokoju np. w szafce, nad sufitem podwieszanym itp. 2. wilgotne transformatory są o wiele bardziej podatne na przebicie izolacji międzyzwojowej ze wszelkimi skutkami tego, czyli np. po stronie 12V może pojawić się napięcie 230V, lub nastąpi zwarcie zwojowe, wzrost temperatury, palenie się izolacji oraz wyziewy, dymy i tlenek węgla. 3. Pewnie tak, diody LED bedą korzystniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 a trafo będzie stanowiło separację od sieci (pod warunkiem że będzie toroidalne a nie elektroniczne). Wprawdzie marna to separacja ale zawsze. są już elektroniczne spełniające warunki separacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 22.05.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Witam ponownie. Planuję również doświetlenie dekoracyjne kabiny prysznicowej. Oprawę chcę zamontowac w obniżonym suficie. Znalazłam oprawę Massive o zabezpieczeniu IP44, ale jest na 230V, a ja mam przygotowane przyłącze na 12V. Poleccie mi proszę wodoszczelną oprawę sufitowa na 12V... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1980 24.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Potrzebuję inspiracji. Mam duże lustro w łazience, około 120/60. Kompletnie nie wiem czym je oświetlić . Jeden kinkiet na środku czy dwa lub trzy mniejsze po bokach? Zdjęcia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 24.07.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Uważam ze zależy co będzie pod tym lustrem. U nas lustro w dużej łazience będzie jeszcze szersze bo 160 cm, a pod nim dwie umywalki, więc i dwa kinkiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1980 24.07.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Pod lustrem umywalka wpuszczana w blat. Boję sięże jeden kinkiet na środku może być za mało. A może wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 24.07.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 dla mnie, oczywiste było, że dwa - po bokach mam tak, tu jeszcze bez szafki i umywalek http://foto3.m.onet.pl/_m/a693a096a99038abb451de27aa7edcb7,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1980 24.07.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Szczerze mówiąc nie myślałam o kinkietach umieszczonych po bokach.... Raczej o takich zwisających nad lustrem. O coś takiego:http://www.allegro.pl/item400368213_hermetyczny_kinkiet_nad_lustro_anita_ip44.html Albo coś takiego:http://www.allegro.pl/item404877739_kinkiet_ruchomy_typ_2_nikiel_2bm_oswietlenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 24.07.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Jeżeli umywalka ma być jedna to ja bym dała jednak jeden kinkiet ale szeroki, np coś takiego - szer. 60 cm. IKEA:http://www.ikea.com/PIAimages/06518_PE082328_S3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts