arcobaleno 19.05.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Dzięki za szybką odpowiedź !! To w takim razie mam jeden problem z głowy Bo już myślałam, że będę musiała zrobić obudowę z listew ozdobnych..a wiadomo jakie są ceny za sztukę Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika19 05.07.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Witam Jak w temacie. Interesuje mnie wszytko czy jedno czy 2 punkty halogeny czy coś innego jezeli halogeny to jakie zarówki (moc, rozproszenie itp) i czy polecacie chyba osiwieje zanim wybore wiem tylko ze chciałabym być dobrze oświetlona bez plam na twarzy z góry dziekuje aha, zdjecia mile widziane :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 05.07.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Bardzo chyba nie pomogę. Ale na początek mogę podpowiedzieć, że wg mojej wiedzy lustro w łazience powinno być o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 05.07.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Bardzo chyba nie pomogę. Ale na początek mogę podpowiedzieć, że wg mojej wiedzy lustro w łazience powinno być oświetlone 2 lapami z boku, a nie jedną z góry. Wtedy światło oświetla równo całą twarz. Logiczne, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 05.07.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 witam Przepraszam, że zakłócę ład i estetykę łazienki ale przy wyborze opraw należy bezwzględnie zachować wymogi normy PN IEC 60364-7-701. Określa ona co i w jakiej strefie można instalować. Wiem, że to prysznic ale zapomniałem na mieszaczu dodać ciepłej wody I jeszcze jedno, wszystkie oprawy powinny posiadać znak CE a sprzedający ma obowiązek udostępnić kupującemu deklarację zgodności WL na wprowadzany do obrotu wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 06.07.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 a jak jest z sufitem? jak się go liczy (te strefy), bo chyba nie tak, co na poziomie czlowieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 06.07.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 witam Wg PN trefną wysokością jest 2,25m od posadzki. Powyżej 2,25 można poszaleć oczywiście w granicach przyzwoiyości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 07.07.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 witam Wg PN trefną wysokością jest 2,25m od posadzki. Powyżej 2,25 można poszaleć oczywiście w granicach przyzwoiyości Granice przyzwoitosci szalenstwa w lazience, wyznacza IP 43. Zgodnosc z klasa CE o ktorej piszesz, w zasadzie mozna sobie wsadzic. Mowi ona tylko tyle, ze norma wykonania produktu jest zgodna z dyrektywa Unii i na prawde niewiele to mowi czy produkt tak oznaczony jest faktycznie do zastosowania w danym miejscu czy nie. No chyba , ze jestesmy takimi strasznymi legalistami i znaczek zalatwia nam poczucie bezpieczenstwa . Zamiast znaczka CE, ktory znajduje sie na wiekszosci wyrobow, rowniez spozywczych, lepiej poszukac znaczka " F " ktory bezpiecznie pozwoli na zamontowanie oprawy w g-k czy drewnie, "IP" lub "II" ktore to klasy CE na produktach oswietleniowych, oznaczonych znaczkami wymienionymi , takich parametrow wymagaja. Zasada w lazience jest prosta i nie ma ona nic ze wspomniana "estetyka i ladem" wspolnego. -W strefach suchych a do nich naleza sciany powyzej 2,5 z wylaczeniem sician i sufitu nad prysznicem oprawy z min. IP 43 (zazwyczaj jest to 44) -Strefa wilgotna - ponizej 2,5 i w okolicach kabiny min IP x5 np 55,65 -Strefa mokra - przy wannie na podlodze IP x6 . Oswietlenie w wannie: dodatkowo wymagana klasa ochronnosci przed porazeniem klII lub klIII i szczelnosci min IP67 a dla basenow 68 i min klII. Wiekszosc szanujacych sie firm produkuje lampy o wysokich klasach szczelnosci w dowolnej estetyce , wiec nie to jest kryterium ograniczajace stosowanie. To raczej cena jest tym najczestszym hamulcem u klienta, gdzy za oprawe o wysokich wymaganiach bezpieczenstwa , trzeba zaplacic zawsze duzo wiecej, bez wzgledu czy jest ladna , czy brzydka -oczywiscie caly czas mowimy o oprawach bezpiecznych, zgodnych z normami (moze byc i unijnymi ) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.07.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 witam Zdecydowanie polecam lekturę normy PN IEC 60364-7-701. Byłem u znajomych którzy odstawili łazienkę na wysoki połysk. I co widzę, ja zboczeniec zawodowy? - pralka stoi przy samej wannie, gniazdo nad pralką w odległości 40 cm od wanny, - obok wanny, bezpośrednio przy niej umywalka, nad nią wymyślne i pewnie drogie lustro z oprawkami po bokach czyli nad krawędzią wanny. Oprawy ładne, metalowe bez CE. Brak zacisku PE !!! Na dodatek widoczny gołym okiem gwint żarówki. I co powiesz Szanowny Wojtku na to? PS Żeby było jasne, w/w norma jest OBOWIAZUJĄCA, przywołana Rozporządzeniem Ministra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 07.07.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Dziękuję za odpowiedzi, ale proszę w takim razie o podanie mi kilku takich ,,sznaujacych sie wykonawcow" bo bylam dzis w kilkunastu salonach oswietleniowych w Warszawie (plus przejrzalam wiekszosc sklepow netowych) i lampy przystosowane do lazienki sa po prostu koszmarne Nie mam innego slowa. Mam piekna (mom sromnym zdaniem) lazienke i nie mam ochoty jej szpecić tymi okropieństwami... Az sie zastanawiam nad wybiciem plytki, z ktorej wystaje drut i wlepieniem normalnej bo juz widze, ze nie znajde nieszpecącego PS we wsyztskic salonach z kolei mowiono mi, ze te normy to ic na wode, jesli sie ma trohe rozumu i sie nie inastaluje bzurnych pomyslow w miejscach gdzie woda moze chlapac etc , hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 07.07.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 dodam, że nie byla barierą kasa, te lampy ktore kupilam z mysla o lazience (jesli znajde co innego z tymi ip, to pojda gdzie indziej, bo sa sliczne) wcale nie byly tanie. Mają i to CE i F, ale o IP ani slowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.07.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 witam Zdecydowanie polecam lekturę normy PN IEC 60364-7-701. Byłem u znajomych którzy odstawili łazienkę na wysoki połysk. I co widzę, ja zboczeniec zawodowy? - pralka stoi przy samej wannie, gniazdo nad pralką w odległości 40 cm od wanny, - obok wanny, bezpośrednio przy niej umywalka, nad nią wymyślne i pewnie drogie lustro z oprawkami po bokach czyli nad krawędzią wanny. Oprawy ładne, metalowe bez CE. Brak zacisku PE !!! Na dodatek widoczny gołym okiem gwint żarówki. I co powiesz Szanowny Wojtku na to? PS Żeby było jasne, w/w norma jest OBOWIAZUJĄCA, przywołana Rozporządzeniem Ministra. Drogi jacekj zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci zagadnienia . Chwalebne , ze sa na tym swiecie elektrycy , ktorzy nie tylko znaja normy ale maja dodatkowo tyle zdrowego rozsadku i szacunku dla zawodu co Ty. Moich watpliwosci nie budzi nawet zgodnosc CE na poudelku - normy i wyobraznia z zabawa z pradem, musza isc w parze chocby ich nie zatwierdzil rozporzadzeniem odpowiedni minister. Moja wypowiedz odnosila sie wylacznie do lamp i absolutnie nie podwazala Twojej, dodawala tylko pewne uwagi przydatne IMHO dla zdesperowanego wnetrzarza, ktory szuka wymarzonej oprawy do lazienki . Przykladem jest przypadek malgosimi bezskutecznie poszukujacej czegos co nadawaloby sie do Jej lazienki . Jesli na opakowaniu bylo CE i F a nie bylo IP to nie powinnas takiej lampy umieszczac w lazience . Jest albo bez certyfikatow bezpieczenstwa ,albo zgodnie z CE jej IP wynosi < /= 22. Co do szpetnosci opraw. Musze Cie zmartwic. Nie wiele opraw projektuje sie do lazienek z mysla o ich szczegolnej "zdobnosci". Swiatlo w lazience jest traktowane zazwyczaj jako swiatlo architektoniczne i specjalne a warunki bezpieczenstwa , ktore sa wymagane dla urzadzen w lazienkach wymuszaja niejako charaktrystyczne wzornictwo. Zapomnij wiec raczej o stylizowanej i bezpiecznej zarazem "lampce z klosikiem" nad lustro - chyba ze to bedzie niskonapieciowy halogen ktory daje takie swiatlo, ze szkoda gadac. Jesli podpowiesz jaka Cie interesuje stylistyka i w ktorej strefie ma wisiec lampa, to byc moze bede mogl Ci podrzucic nazwe jakiegos producenta, ktory spelni Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 08.07.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Wojtku byłabym niezmiernie wdzięczna! Lampy kupine do łazienki sa naprawdę piekne i subtelne (z dolu widzialna tylko tafla ladnego, prostokatnego, prostego piaskowanego (?czy jak to się zwie ) szkla i z przezroczystym brzegiem i spokojnei mogę je wykorzystać w innym pomieszczeniu bardzo bym chciała mieć lampę bezpieczną, ale już nie wiem, gdzie szukać... Na warszawskiej Bartyckiej bylam w kazdym salonie, jak rowniez w duzych salonach w innych miejscach - i nic Lazienka jest w kafelkach calle tubądzina, wygląda napawdę świetnie. Dominują jasne płytki, podłoga jest ta brazowa, rządek lilii albe bez nóżek. jest tez bardzo duze ładne lustro w grubej ramie pod wenge podchodzące. Nad tym lustrem powinno ciś wisieć (po bokach nie może, niestety). Plus coś subtelnego na suficie. http://katalog.tubadzin.pl/kolekcje/calle%20duza.jpg oczywiście nie chcę tam krysztalowego żyrandola, ani nic takiego, ale nie chcę też żadnych reflektorków i lampek w podwieszanym suficie. będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady - przyję je z otwartymi ramionami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 10.07.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Też mam ogromne problemy z oświetleniem - również z łaziekną. Dla mnie to chyba najtrudniejszy teamat na budowie Możecie podpowiedzieć przy okazji czym sie kierować w doborze mocy i ilości punktów przy oświetlaniu pomieszczeń? Interseuje mnie np. jaka powinna być moc (a może to w luksach się podaje?) na m2, przy różnych rozdajach oświetlenia? Boję się, że zaplauję za mało (za dużo?) pnktów i będę mieć problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 11.07.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 woooj teeek!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.07.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Przepraszam troszke mi sie zawieruszylo. Z tego co pokazujesz to stylistycznie moze byc wszystko, zarowno oprawy o nowoczesnym ksztalcie jak i stylizowane. Z nowoczesnych i raczej klasycznych zobacz w Vibia ( http://www.vibia.es ser. bańo - wszystkie dopuszczone do strefy wilgotnej) klasyczne z f-my Limburg (glashuette-limburg.de ser octagon, seashell, , pyramid, spherical) i stylizowane z tej samej firmy crystal glass oraz nowoczesne serie lazienkowe/bez nazw - tylko symbole i klasa bezpieczenstwa oraz Spash proof/ Dalej nowoczesne i klasyczne - Meltemi Stylizowane Giodi - ruggiu.com - szukac oznaczen IP lub symboli II i klas izolacji -Esedra - w grupie targetii - szukac pod http://www.targetti.com -DZ licht - kosmos wzorniczy i cenowy Kazda inna oprawa na napiecie bezpieczne a wiec 12 V, jesli lampa pelni tylko lub glownie funkcje ozdobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 11.07.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Mistrzu, dziękuję !!!!!! W życiu sama bym tego nei znazazła... teraz tylko pozostaje znaleźć grubą kartę kredytową, pewnie jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaaj 12.07.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 witam Cię nika19,chciałabym w tym miejscu podciągnąć temat nie tyle oświetlenia, co wyboru kolekcji płytek. nowa kolekcja tubądzina jest piękna, także zastanawiam się nad ich wyborem. te płytki są retyfikowane (czy jakośtak), ciekawa jestem czy zdecydowałaś się położyć je bez fug, czy jednak tradycyjnie. inna sprawa, która mnie zastanawia to ciemny kolor na podłodze, czy nie żąłujesz, jak sie sprawdza w praktyce? te płytki mająduże gabaryty, a moja łazienka nie jest zbyt duża (7m), czy będą pasować ? a może miałabyś jakieś fotki swojej łazienki, byłabym wdzięczna, pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamka 14.07.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Wojtku byłabym niezmiernie wdzięczna! Lampy kupine do łazienki sa naprawdę piekne i subtelne (z dolu widzialna tylko tafla ladnego, prostokatnego, prostego piaskowanego (?czy jak to się zwie ) szkla i z przezroczystym brzegiem i spokojnei mogę je wykorzystać w innym pomieszczeniu bardzo bym chciała mieć lampę bezpieczną, ale już nie wiem, gdzie szukać... Na warszawskiej Bartyckiej bylam w kazdym salonie, jak rowniez w duzych salonach w innych miejscach - i nic Lazienka jest w kafelkach calle tubądzina, wygląda napawdę świetnie. Dominują jasne płytki, podłoga jest ta brazowa, rządek lilii albe bez nóżek. jest tez bardzo duze ładne lustro w grubej ramie pod wenge podchodzące. Nad tym lustrem powinno ciś wisieć (po bokach nie może, niestety). Plus coś subtelnego na suficie. http://katalog.tubadzin.pl/kolekcje/calle%20duza.jpg oczywiście nie chcę tam krysztalowego żyrandola, ani nic takiego, ale nie chcę też żadnych reflektorków i lampek w podwieszanym suficie. będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady - przyję je z otwartymi ramionami! Piekna ta lazienka:) Czy moglabys zdradzic ile kosztuje metr tych plytek? A moze jakies zdiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 14.07.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 zdjecia niestety nie mam, bo a) nie mam w tej chwili aparatu, który wyjechał b) nie ma swiatła jeszcze i i tak by nie było nic widać c) jeszcze jest brudno, sami wiecie płytki kosztują coś koło 100 zl m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts