Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam potrzebuje listę gatunków drzew

daw13

Recommended Posts

Witam posiadam działkę około 70 arów która jest czasami podtapiana - to znaczy woda się utrzymuje około 2 tygodni kiedy na wiosnę topnieją śniegi lub mocniej popada przez 2 tygodnie tak ja teraz ma miejsce. Chciałby na tym obszarze zasadzić las na wyżej położonych miejscach gdzie woda nie sięga a raczej rzadko to posadziłem świerki i sosny chociaż sosna słabo chce rosnąć na tym ternie. poradźcie jakie mogę gatunki drzew posadzić żeby dobrze się przyjęły. Teren jest po dawnym korycie rzeki która tera płynie w odległości 50 metrów teren bardziej żwirowaty. Jak na razie to wierzba i osika bardzo dobrze chce tam rosnąć a ja to chce wytępić. Z góry dzięki

(...)Jak na razie to wierzba i osika bardzo dobrze chce tam rosnąć a ja to chce wytępić. Z góry dzięki

no i takie rośliny stanowią trzon drzew na tereny podmokłe, bo w w większości są to gatunki rodzime jeśli chcesz sie ich pozbyć i zamienić na coś innego, to to co wkleiła hanka55 i co pisała ania- to ostatnie już bardziej orientalne- jeśli faktycznie teren będzie podmokły[zalewany] to może doczekasz się korzeni powietrznych Cypryśnika :lol: [zawsze chciałem takiego mieć]

na koniec jeszcze moja propozycja i temat pod dyskusje - Skrzydłorzech kaukaski w swojej ojczyźnie tworzy zadrzewiania nadbrzeżne odpowiednik Polskich Wierzb i Topoli.