piotr.wojkowice 14.09.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam. Ponieważ jest to mój pierwszy post witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Proszę Was o pomoc w następującej sprawie: Kilka lat temu chciałem wybudować garaż przy granicy działki jednak mój sąsiad sie na to nie zgodził i musiałem przesunąć garaż o 3 m od granicy i tam go wybudowałem. Jednak czasy sie zmieniają i teraz gdy kilka dni temu moja siostra kupiła sobie samochód jeden garaż nam nie wystarcza i bardzo chcielibyśmy wybudować teraz drugi garaż ( lub wiatę w najgorszym przypadku) przy samej granicy miedzy ogrodzeniem sąsiada a tym pierwszym garażem ( oddalonym od granicy o 3m). Niestety również jak przed kilkoma latami sąsiad nie pozwolił nam na taką budowę. Dodam że sąsiad nie posiada przy granicy żadnego budynku. Czy istnieją jakieś możliwości zgodne z prawem aby wybudować w tym miejscu garaż mimo braku zgody sąsiada? Aha jak mogę sprawdzić kto jest faktycznym właścicielem tego budynku ponieważ sąsiad jest człowiekiem bardzo niedostępnym ( dzieci do niego w ogóle nie przyjerzdzają i rozwiódł się z żoną). Bardzo mnie to interesuje ponieważ być może dom jest przepisany na którekolwiek dziecko, a wtedy może faktyczny właściciel (dzieci) by się zgodził?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 15.09.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Co do drugiego pytania. Wypis z rejestru gruntow ze starostwa powiatowego - mozesz wystapic o wypis dzialek sasiadujacych z Twoja wlasnoscia. Ale myslisz, ze faktyczny wlasciciel bedzie bardziej sklonny dac zgode? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.wojkowice 15.09.2007 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ale myslisz, ze faktyczny wlasciciel bedzie bardziej sklonny dac zgode? Tego pewny nie jestem ale szukam każdej możliwości abym mógł wybudować ten garaż przy samej granicy bo innej możliwości nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.09.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Widzisz pod swoim nickiem: WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Ten temat był tu omawiany wielokrotnie, już się nie chce nam pisać po raz kolejny. W skrócie - nie jest potrzebna jego zgoda, a urzędu lub ministerstwa (co nie znaczy, że jego zgoda by się nie przydała, żeby po pierwsze łatwiej było podjąć decyzję urzędnikom, a po drugie - żeby nie walczył i się nie odwoływał). Resztą znajdziesz w wyszukiwarce. Dla jakiś wyjątkowo małych, nie kształtnych działek i budowy domu jest to do osiągnięcia. W przypadku kaprysu, drugiego garażu pewnie będą patrzeć mniej przychylnie. Ale spróbować możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 01.10.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam. Ponieważ jest to mój pierwszy post witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Proszę Was o pomoc w następującej sprawie: Kilka lat temu chciałem wybudować garaż przy granicy działki jednak mój sąsiad sie na to nie zgodził i musiałem przesunąć garaż o 3 m od granicy i tam go wybudowałem. Jednak czasy sie zmieniają i teraz gdy kilka dni temu moja siostra kupiła sobie samochód jeden garaż nam nie wystarcza i bardzo chcielibyśmy wybudować teraz drugi garaż ( lub wiatę w najgorszym przypadku) przy samej granicy miedzy ogrodzeniem sąsiada a tym pierwszym garażem ( oddalonym od granicy o 3m). Niestety również jak przed kilkoma latami sąsiad nie pozwolił nam na taką budowę. Dodam że sąsiad nie posiada przy granicy żadnego budynku. Czy istnieją jakieś możliwości zgodne z prawem aby wybudować w tym miejscu garaż mimo braku zgody sąsiada? Aha jak mogę sprawdzić kto jest faktycznym właścicielem tego budynku ponieważ sąsiad jest człowiekiem bardzo niedostępnym ( dzieci do niego w ogóle nie przyjerzdzają i rozwiódł się z żoną). Bardzo mnie to interesuje ponieważ być może dom jest przepisany na którekolwiek dziecko, a wtedy może faktyczny właściciel (dzieci) by się zgodził?? Piotr nie chcę Cię martwić ale myślę, że sprawa jest jeśli nie beznadziejna to prawie. 2 lata temu miałem podobny problem. Chciałem postawić garaż 2 metry od granicy. Zgodnie z procedurą załatwiłem w ministerstwie zgodę na odstępstwo od warunków zabudowy. Pozostał tylko jeden szczegół - zgoda sąsiada. Problem w moim przypadku polegał na tym, że sąsiadka (właściciel działki) mieszka w iKanadzie i nie ma z nią kontaktu. Naprzeciw mnie mieszka jej matka, ale straszna zołza i nie idzie się z nia dogadać. Dlatego też musiałem zrezygnować i postawiłem wąski garaż 3 m od działki. W Twoim przypadku jest jedna jedyna szansa polegająca na tym, że jesli wystapisz o odwołanie od warunków zabudowy to twój sąsiad dostanie pismo, w którym zostanie poinformowany o tym fakcie listownie poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli odbierze ten list i pokwituje to będzie to znaczyć, że doręczenie było tzw. skuteczne. Będzie miał zgodnie z prawem ileś dni na odwołanie. Jeśli tego nie zrobi w tym czasie to decyzja się uprawomocni. Tak było gdzieś 2 lata temu a wątpię, żęby sie zmieniło. Masz ten +, że w Twoim przypadku właściciel jest najprawdopodobniej w Polsce gdzie to działa bo Poczta Polska świadczy usługę dostarczenia za potwierdzeniem odbioru. W Kanadzie nawet jeśli to doszło to nic o tym nie wiedizałem więc dostarczenie nie było skuteczne. Odradzam Ci wchodzenie w jakieś inne "ścieżki" rozwiązania problemu bo nic nie wskórasz. Poza tym możesz sobie poczytać wyroki Trybunału Konstytuicyjnego czy też Sądu Administracyjnego w podobnych sprawach. Żaden urzędnik nie pójdzie na coś co z jego punktu widzenia będzie wątpliwe prawnie co oznacza, że nie będzie chociaż powiadomienie sąsiada i miejsca na jego odwołanie. pozdrawiam RyMario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts