zygmor 22.10.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja to mam na miejscu, ale nie wszyscy mieszkają przy lesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.10.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A jeszcze lepiej robi to garść świerkowych lub innych iglastych gałęzi. znaczy szalas zbudowac nad nia? to on bedzie mial dziury miedzy patykami - nie szkodzi? tez mieszkam przy lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.10.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 glika,Tylko nie przesadzać z niczym jak w życiu.Albo przykryć gałązkami igliwia, albo włókniną i koniec. Włóknina bywa w dużych wymiarach, więc jak nie będziesz przykrywać innych roślin w ogrodzie, to łatwiej zdobyć gałązkę, lub dwie igliwia, teraz przed świętem wszystkich świętych będzie łatwe, przykryć nimi i już. Na wiosnę w kwietniu zdejmiesz i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 23.10.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.10.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 A jeszcze lepiej robi to garść świerkowych lub innych iglastych gałęzi. znaczy szalas zbudowac nad nia? to on bedzie mial dziury miedzy patykami - nie szkodzi? tez mieszkam przy lesie I ma mieć dziury! Inaczej będziesz wiosną pisać rozpaczliwy post czym pryskać na grzybki. Nie polecam włókniny- potrafi zrobić się skorupa nie przepuszczająca powietrza. Osłaniamy przed wiatrem i słońcem, gwałtownymi różnicami temperatur. A co, pod włókniną to cieplej? Owszem, osłaniamy przed przemarznięciem róże (kopczykowanie), ale to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 O, tu jeszcze znalazłam fajny artykuł o kalmiach ( kompleksów się nabawiłam widząc Pinusową " lalę" ) "Kalmie są atrakcyjnymi, choć mało znanymi krzewami z rodziny wrzosowatych (Ericaceae) i podrodziny różanecznikowych (Rhododendroideae). Nazwa rośliny pochodzi od nazwiska szwedzkiego botanika Petera Kalma, który w latach 1748–1751 podróżował po Ameryce Północnej i jako pierwszy opracował opis jej roślinności. Rodzaj Kalmia liczy 8 taksonów, z których 7 rośnie we wschodniej części Ameryki Północnej, a jeden (K. ericoides) — na Kubie. W naturze krzewy występują na mokradłach, w widnych lasach i wokół zbiorników wodnych, często silnie się rozrastając. Nie zawsze jest to korzystne dla leśników i farmerów, gdyż związki chemiczne w liściach kalmii (obecne są także w nektarze)— andromedotoksyna, erikolin, rododendrol, arbutyna i florizin — hamują rozwój korzeni świerków i mogą być toksyczne dla zwierząt. Zwyczajowe nazwy tych roślin to "owcza" lub "jagnięca śmierć". Indianie nazywali kalmię również drzewem łyżkowym, gdyż z jej drewna wyrabiali łyżki.....(..) Kalmie, podobnie jak inne rośliny z rodziny Ericaceae, mają duże wymagania wobec podłoża oraz stanowiska. Krzewy dobrze rosną w słońcu, ale najlepiej czują się pod okapem większych drzew. Preferują gleby kwaśne (o odczynie pH około 4,5), torfiaste, wilgotne i ubogie w wapń. System korzeniowy kalmii jest podobny do tego, jaki mają różaneczniki — gęsty, płytki i składa się z bardzo cienkich korzeni. W ogrodach rośliny wymagają żyznej i próchnicznej gleby oraz ściółkowania kompostem korowym. (...........)" http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=414 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta124 24.06.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 WITAM POTRZEBUJĘ PORADY WIOSNĄ POSADZIŁAM 2 KALMIE I JAK DO TEJ PORY NIE WYPUSZCZAJĄ ŻADNYCH ZAWIĄZKÓW KWIATOWYCH CHYBA POWINNY JUŻ KWITNĄĆ CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC CO JEST NIE TAK Z NIMI:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts