Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

1) Czy bezprzewodowy sterownik pokojowy ( EUROSTER 2005 TX ) będzie się nadawał do instalacji z kotłem na ekogroszek ? Jak ktoś z Was posiada to prosiłbym o opinie na jego temat.

2) Jak wygląda sterowanie w praktyce tzn. Jeżeli chciałbym w domu 22 st. a temperatura na kotle musi mieć co najmniej 56 st. czy sterownik pokojowy nie obniża temperatury tak, że kocioł pracuje poniżej tych 56 st ?( teraz bez sterownika przy 56 st na kotle mam w domu 29 st.). Niech mi ktoś to wytłumaczy ? Please.

3) W jaki sposób sterownik pokojowy wpływa na spalanie mniejszej ilości ekogroszku ?

https://forum.murator.pl/topic/87102-centralne-ogrzewanie-tylko-3-pytania/

Witam

1) Czy bezprzewodowy sterownik pokojowy ( EUROSTER 2005 TX ) będzie się nadawał do instalacji z kotłem na ekogroszek ? Jak ktoś z Was posiada to prosiłbym o opinie na jego temat.

2) Jak wygląda sterowanie w praktyce tzn. Jeżeli chciałbym w domu 22 st. a temperatura na kotle musi mieć co najmniej 56 st. czy sterownik pokojowy nie obniża temperatury tak, że kocioł pracuje poniżej tych 56 st ?( teraz bez sterownika przy 56 st na kotle mam w domu 29 st.). Niech mi ktoś to wytłumaczy ? Please.

3) W jaki sposób sterownik pokojowy wpływa na spalanie mniejszej ilości ekogroszku ?

1.Jesli sterownik kotła ma taką możliwość to będzie współpracował.Szcegóły są napweno w instrukcji kotła.

2.Sterownanie w praktyce odbywa się przez właczanie i wyłaczanie pompy obiegowej tzn. jesli tem. w domu osiągnie zadaną czyli np. 22 st. to zostanie wyłaczona pompa obiegowa a kocioł przejdzie w stan podtrzymania.

3.Oszczędnośc wynika z pobierania z kotła tylko takiej ilości energi cieplnej na jaką jest zapotrzebowanie.

ps.jeśli sterownik kotła nie obsługuje pokojwego to można sterownik pomy podłaczyć bezpośredni do pomy obiegowej ale jest to ryzykowne gdyż gdy kocioł się przegrzeje to w trybie alarmowym nie będzie mozliwości schłodzenia kotła obiegiem CO!!!

https://forum.murator.pl/topic/87102-centralne-ogrzewanie-tylko-3-pytania/#findComment-1996642