Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak daleko od studni może być hydrofor ???

postgres

Recommended Posts

Planuje wybić nową studnię ponieważ woda ze starej nie nadaje się do użytku. Niestety najlepsze miejsce jakie mam jest zlokalizowane ok 35 metrów od domu w którym jest hydrofor. Czy hydrofor bez problemu pociągnie wodę przez tak długą rurę ??? W parametrach technicznych hydroforu znalazłem jedynie info na temat wysokości podnoszenia - 40 metrów. POMOCY !!!

Coś pogmatwałeś, bo tradycyjny zestaw hydroforowy zasysa wodę z głebokości do 8 metrów. Zależy na jakiej głębokości masz lustro wody. Jeżeli głęboko to załóż pompę głebinową.

Nie wiem czy pogmatwałem - być może :) W starej studni lustro wody mam na poziomie ok 2,5 - 3 m. Od miejsca w którym ma być wybita nowa studnia do domu w którym jest hydrofor jest ok 35 m. Chodzi mi o to czy od tego miejsca do domu hydrofor dociągnie wodę.

Nie jestem hydraulikiem.

Ale myślę, że jeśli w rurze będzie już woda - to pociągnie.

Tylko jak zassać.

Trzeba pewnie dać szczelny zawór zwrotny, aby woda nie cofała się.

A w miejscu ujęcia wody zainstalować pompę ręczną do zassania z głębokości 3,5 metra i napełnienia tej 35 metrowej rury.

I jeszcze to wszystko chronić przed mrozem.

Chodzi mi o to czy od tego miejsca do domu hydrofor dociągnie wodę.

Moim zdaniem tak.

Trzeba pewnie dać szczelny zawór zwrotny, aby woda nie cofała się. I jeszcze to wszystko chronić przed mrozem.

To jest chyba oczywiste....

A w miejscu ujęcia wody zainstalować pompę ręczną do zassania z głębokości 3,5 metra i napełnienia tej 35 metrowej rury.

Wszystko zalezy od warunków terenowych. Jeżeli da się połozyć ten 35 metrowy odcinek rury z minimalnym spadkiem w strone studni to wystarczy zwykły trójnik z korkiem lub zaworem kulowym do zalewnia przewodu ssącego; zamontowany przed pompą. Ta ręczna pompa to chyba zbędna jest... W końcu zalewnie rury ssącej odbywa sie tylko w przypadku jej awarii lub awarii zaworu zwrotnego w studni.

Chodzi mi o to czy od tego miejsca do domu hydrofor dociągnie wodę.

Moim zdaniem tak.

Trzeba pewnie dać szczelny zawór zwrotny, aby woda nie cofała się. I jeszcze to wszystko chronić przed mrozem.

To jest chyba oczywiste....

Wszystko zalezy od warunków terenowych. Jeżeli da się połozyć ten 35 metrowy odcinek rury z minimalnym spadkiem w strone studni to wystarczy zwykły trójnik z korkiem lub zaworem kulowym do zalewnia przewodu ssącego; zamontowany przed pompą. Ta ręczna pompa to chyba zbędna jest... W końcu zalewnie rury ssącej odbywa sie tylko w przypadku jej awarii lub awarii zaworu zwrotnego w studni.

Widać że masz pojęcie, ale zawór zwrotnny proponowałbym tylko w ujęciu(zawsze łatwiej napełnić układ w razie awarii).A do autora wątku:

odległość od ujęcia nieistotna, ważna jest wysokość(słupa cieczy, co było w podstawowce :wink: )

... odległość od ujęcia nieistotna, ważna jest wysokość(słupa cieczy, co było w podstawowce :wink: )
Z tym, że aby podnieść wodę na te 3 metry to trzeba wpierw wytworzyć podciśnienie w całym rurociągu o długości 3 + 35m.

Będzie to trwało długo, a pompa będzie pracować jako wentylator, na t.zw. suchobiegu, którego bardzo nie lubi.

Pompa podnosi wodę na 40m. Co oznacza, że może ją tłoczyć do góry, ponad pompę na taką wysokość.

Natomiast nie wiadomo z jakiej głębokości może ją zassać, przy nienapełnionej wodą rurze.

Z 8 metrów pociągnie, jeśli ta woda już w tej rurze jest.