remx 15.09.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Mam taki zapis 3. Wnioskodawca określa planowaną ilość pobieranej energii elektrycznej w wysokości 4200 kWh rocznie4. Zmiana warunków, o których mowa w ust 3 dokonana przez Wnioskodawcę bez uzgodnienia z ... (Zakł Energ) może rodzić odpowiedzialność odszkodowawczą. Czy mieliscie takie zapisy i o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.09.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 A co napisał Wnioskodawca we wniosku o wydanie Warunków Przyłączenia ?Tam jest taka rubryka dotycząca rocznego, przewidywanego zużycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Tyle właśnie napisał wnioskodawca.Tylko, że w poprzedniej propozycji umowy (której nie podpisał) nie było punktu o odpowiedzialności odszkodowawczej.Wnioskodawca nie jest nawet w stanie wydedukować czy odszkodawanie ma być za zużycie mniejszej ilości energii czy też za zużycie większej ilości. Wnioskodawca oczywiście zadzwoni do ZE, ale jako osoba z natury ciekawa chce poznac doświadczenia osób niezależnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.09.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 4. Zmiana warunków, o których mowa w ust 3 a co jest w tym ustępie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 3. Wnioskodawca określa planowaną ilość pobieranej energii elektrycznej w wysokości 4200 kWh rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.09.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 3. Wnioskodawca określa planowaną ilość pobieranej energii elektrycznej w wysokości 4200 kWh rocznie no to zapis faktycznie niezbyt ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 No i nie wiem, czy to tylko taki indywidualny zapis specjalnie dla mnie. Mają powody aby mnie nie lubić. W poprzednim projekcie umowy tego nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.09.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 E tam, ja bym się tym nie przejmowała:1. "może rodzić" to nie rodzi2. Chodzi tylko o zużycie bez ich zgody. Jak zobaczysz na liczniku, że dobijasz do tej liczby to napiszesz pismo i po sprawie.3. To jest zapis dla takich, co naprawdę ostro kombinują. Nawet jak przekroczysz ten wydumany limit, to i tak nikt się nie kapnie. Myślisz, że zaglądają do umów, który pacjent ma ten punkt a który nie ma i ile zadeklarował zużycia? P.S. Ja nie mam niczego takiego (umowa z lipca 2005) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Normalnie też bym się nie przejmował. Ale mam już z nimi złe doświadczenia. Kiedyś Aniu korespondowaliśmy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 15.09.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Tym punktem to akurat najmniej należy się przejmować. Radzę zwrócić uwagę na zapis dotyszący terminu zawarcia umowy sprzedaży. Często w umowach jest podane, że odbiorca zawrze umowę sprzedaży energii elektrycznej w terminie 14 dni od odbioru technicznego sieci (przyłącza) i jeśli ten termin przekroczy, to musi za każdy dzień zwłoki uiścić odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ten zapis też mam. A tak przy okazji na ile realnie wygląda te 4200KWh przy domu o pow uzytkowej ok 200m2, 4 osoby, ogrzewanie gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 15.09.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Myślę, że to dość rozsądnie przyjęta prognoza, ż leciutką rezerwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.09.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Tak, już sobie przypominam tę historię... To zmienia postać rzeczy. Powinieneś się upierać aby ten punkt wyleciał z umowy albo przynajmniej został zredagowany w sposób jednoznaczny i możliwie korzystny dla ciebie. Tak jak jest teraz, jest niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Nie ma zagrożenia odłączeniem, jest zagrożenie odszkodowawcze. Co oznacza że to ZE musi się martwić przewlekłością procesu sądowego.Szczerze wątpię w mozliwość negocjowania umowy, pewnie pozostanie konieczność obserwowania licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.09.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Chodzi tylko o zużycie bez ich zgody. Jak zobaczysz na liczniku, że dobijasz do tej liczby to napiszesz pismo i po sprawie... Nawet jak przekroczysz ten wydumany limit, to i tak nikt się nie kapnie. Myślę że Zakładowi Energetycznemu nie chodzi o ograniczenie zużycia energii, lecz wręcz przeciwnie. Jeśli klient wystapił o zapewnienie zasilania jakąś mocą, to Z.E. musi rozbudować swoją sieć i zbudować przyłącze do klienta, głównie na własny koszt, licząc na przyszłe zyski ze sprzedazy (i przesyłu) energii. A jeśli klient nie będzie pobierał energii, lub pobierał mało, to Z.E. mało zarobi i nie pokryje szybko tych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.09.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 ... jest zagrożenie odszkodowawcze. Co oznacza że to ZE musi się martwić przewlekłością procesu sądowego. Oczywiście, ale to ty będziesz się denerwował a nie oni. Również uważam, że to zapis dla dużych przedsiębiorstw. I bardziej w celu ograniczenia niespodziewanego, dużego poboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 16.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Pracuję od kilku lat w energetyce, zajmuję się przyłączeniówką i jeszcze nigdy żaden klient nie był rozliczony z zdeklarowanego zużycia energii. Zapis odnośnie deklarowanego zużycia energii jest od dawna i wpisywana jest tam ilość jaka odbiorca podał we wniosku. Z punktu widzenia energetyki najważniejsze jest dopasowanie zabezpieczenia przedlicznikowego do wniskowanej mocy przyłączeniowej oraz co już pisałem wcześniej zawarcie umowy sprzedazy w termnie 14 dni od odbioru technicznego wybudowanego przyłącza. Jeśli klien nie dotrzyma terminu - kara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.09.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Pracuję od kilku lat w energetyce, zajmuję się przyłączeniówką i jeszcze nigdy żaden klient nie był rozliczony z zdeklarowanego zużycia energii. Zapis odnośnie deklarowanego zużycia energii jest od dawna i wpisywana jest tam ilość jaka odbiorca podał we wniosku. Z punktu widzenia energetyki najważniejsze jest dopasowanie zabezpieczenia przedlicznikowego do wniskowanej mocy przyłączeniowej oraz co już pisałem wcześniej zawarcie umowy sprzedazy w termnie 14 dni od odbioru technicznego wybudowanego przyłącza. Jeśli klien nie dotrzyma terminu - kara. Zgadzam się że zapis odnośnie deklarowanego zużycia jest umieszczany od dawna. Ale zapisu odnośnie kar za przekroczenie tego zużycia, to ja ngdy wcześniej nie spotkałem - przynajmniej w moim ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.09.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja tez miałem taka rubryke zeby wpisac roczne zurzycie energi ale była ona pusta wiec wpisałem taka ilość jaką polecił mi wpisac pan w elektorowni nie pisało tam jednak o karach. Wiec popytaj dobrze w zakładzie może poprostu źle cos interpretujesz. A od tego roku słyszałem ze tez cos sie zmieniło i inwestor który w tym roku podpisuje umowe nie płaci za skrzynke, ja umowe podpiałem w tamtym roku i za skrzyneczke musiałem zapłacić 500zł. Więc może i w umowie cos pozmieniali i wprowadzili jakiś zapis o karach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.09.2007 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Zapis jest taki a nie inny. Z jego tekstu wynika że mogą dochodzić odszkodowania zarówno gdy nie zużyje limitu jak i gdy go przekroczę. Gdyby miało być inaczej to by było inaczej sformułowaneUstne wyjaśnienia nie zmienią interpretacji tego co jest zapisane. Trzeba się tylko upewnić czy nie jest to jakaś zwykła pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts