Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam takie pytanie :) sytuacja wygląda tak: Jest piec węglowy z dmuchawą który ogrzewać będzie bojler wiszący i ok 12 grzejników :) i to jest wszystko jasne :) ale do tego dochodzi jeszcze ogrzewanie podłogowe które jest zrobione na osobnym obiegu tzn rozdzielacze są na parterze i piętrze a rury są sprowadzone do kotłowni :) Planuje podłączyć to na osobnej pompie i na zaworze trójdrogowym termostatycznym i w związku z tym mam takie pytanie - w jaki sposób mam to zrobić :( tzn chodzi mi dokładnie jaka jest kolejność i czy pompa na zasilaniu i takie tam :)

aha... i jak podłączyć te dwie pompy ?? tzn piec ma swój komputerek i wiem że jedną pompę się tam wpina ale co zrobić z drugą pompą tzn z tą od podłogówki ?? czy na osobnym włączniku ?? czy jak ??

Z góry dziękuje za pomoc :) Pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/87123-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdrogowy-termostatyczny-hmm-ma%C5%82e-pytanko-itp/

1. Skoro wszystko jasne

- kocioł węglowy musi pracować w układzie otwartym

- układ otwarty nie jest już tak korzystny do grzejników a do podłogówki ?

:o ( przy nowych grzejnikach z ich pojemnościa korzystniejszy jest układ zamkniety ze względu na jego łatwość sterowania i stałość parametrów ( przy tym kotle chyba stałość)

2. Ile jest obwodów podłogówki i jak duże?

- Czy każdy z obwodów ma osobne sterowanie( regulację ) :lol:

- Jeżeli masz dobrego fachowca i odpowiednie skryzuje (ustawi) układ to może udałoby ci sie podłączyć na jednej pompie na powrocie za połączeniem układu grzejnikowego z podłogówką przed kotłem ( osobiście uważam to tylko za teorię- zalezy ile masz obwodów i jak bardzo są zróżnicowane)

- montując zawory regulujące na obu układach i po jednej pompie (m możesz je podłączyć razem pod zaciski na kotle)

3. Jeżeli chcesz je podłączyć osobno możez użyć zwykłego sterownika pompy ( w każdym sklepie hydraulicznym) wlączy się po osiągnięciu określonej temperatury na wyjściu z kotła

powodzenia

i oczywiście owocnej zabawy

1) Wiem o tym, że kocioł musi pracować w układzie otwartym :) - jestem już w temacie dosyć długo :) No i oczywiście też tak zrobię :)

2)Obwodów podłogówki to mam:

- na parterze 4 obwody - razem ok 30 metrów kwadratowych - i tutaj

jest szafka z rozdzielaczem i na zasilaniu i powrocie zwykły zawór przelotowy

- na piętrze 1 obwód - ok 15 metrów kwadratowych - tutaj też jest

szafka ale tak zrobiłem że jest odcięcie na zaworach i odpowietrzenie.

Zdecydowałem się już na pewno, że to będą dwie pompy - i chciałbym to

zrobić na tym zaworze trójdrogowym termostatycznym i dlatego to moje

zapytanie.

A co do podłączenia tych pomp pod prąd to skłaniał bym się ku temu żeby

obydwie pompy były podłączone pod ten komputer przy piecu.

Co do wszystkich ustawień, kryzowań itp to będę to robił sam wszystko :) Hmm... Jak już kotłownia będzie gotowa to wkleję fotki :)

No i zdecydowałem się że nie zamontuje przy piecu żadnego zaworu czterodrogowego :( W sumie mam blisko pieca bojler wiszący i to on będzie spełniał po części jego zadanie :) A, że straci się gwarancje pieca to już jest inna sprawa :p I tak 24 miesiące to jest nic :(

Aha... Tą kotłownie robie mojej kuzynce żeby nie było, że w wieku 22 lat jestem już tak daleko z budową :p:P:P hehe