sSiwy12 28.12.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Taki argument:Jaka jest szansa na zalęgnięcie się legionellozy lub gorączki Pontiac w tego typu instalacjach? Chyba większość kupujących od razu wykupuje coroczny przegląd na 25 lat z góry, prawda dowodzi jedynie zupełnego braku wiedzy podstawowej zarówno w zakresoe wentylacji mechanicznej z rekuperacja, jak i "drobnoustrojowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.12.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Jaka jest szansa na zalęgnięcie się legionellozy lub gorączki Pontiac w tego typu instalacjach? Do wzrostu Legionelli niezbędne są: wysokie stężenie dwutlenku węgla (2,5-5%), wysoka wilgotność i temperatura optymalna 35°C. Żaden z tych czynników jest nie do spełnienia w kanałach wentylacyjnych, którymi jest dostarczane powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiliaga 28.12.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Taki argument:Jaka jest szansa na zalęgnięcie się legionellozy lub gorączki Pontiac w tego typu instalacjach? Chyba większość kupujących od razu wykupuje coroczny przegląd na 25 lat z góry, prawda dowodzi jedynie zupełnego braku wiedzy podstawowej zarówno w zakresoe wentylacji mechanicznej z rekuperacja, jak i "drobnoustrojowej" No nie wiem .... Do zarażenia jak dotąd dochodziło głównie z układów klimatyzacji. Nie jestem lekarzem ale wiem na tyle sporo na ten temat jak i temat samej rekuperacji, żeby móc zadać takie pytanie. Rozwój tej bakterii nie jest to końca znany więc prosze, nie zarzucaj mi braku podstawowej wiedzy a fakt, że corocznie choruje na nią 100 k osób i że jest uważana za śmiertelną chyba wystarczy, żeby poruszyć ten temat tutaj. Bakteria rozwija się w środowisku wodnym (skropliny??) i najlepiej w temperaturze ok 30 stopni. Czy w tych waszych reku nic się nie skrapla ??? Proszę o pohamowanie się z tak ostrą reakcją. Wszyscy są tutaj, żeby sobie pomóc co nie znaczy 'im więcej napisanych postów tym jestem lepszy i mogę pisać wszystko' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.12.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Bakterie znane (nawet bardzo) również w Polsce np. http://www.wsse.gda.pl/fileadmin/user_upload/najnowsze_informacje/Legionella.pdf - bardzo pogladowo przedstawiono zagadnienie.Równiez istnieje zasadnicza róznica miedzy klimatyzacja a wentylacja z rekuperacją.Inaczej ujmując. Watpliwości, które posiadasz dotycza ( i słusznie) klimatyzacji.W instalacjach wentylacyjnych, nawet w tych z rekuperacja raczej nie wystepuje "środowisko wodne" niezbedne dla rozwoju tych "drobnychustrojów". Nawet jesli "wykropli" sie woda, to jest to zjawisko na tyle krótkotrwałe, że nie bedzie warunków do zasiedlenia, nie mówiac juz o mozliwości "bzykania sie drobnychustrojów". Najogólniej rzecz ujmując. Wentylacja mechaniczna z REKU, biorąc pod uwage mozliwość wystepowania bakterii z rodzaju legionella, jest w domu, jednym z tych miejsc, gdzie prawdopodobieństwo jej zasiedlenia jest minimalne, lub wręcz niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiliaga 28.12.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Rzeczywiście fajny ten pdf, który podesłałeś. Myślę, że dzięki niemu wiele osób będzie miało pełniejszy obraz.Nie wyklucza on jednak w żaden sposób, że mój rekuperator będzie wolny od tych bakterii. Sprawę ratuje fakt (i tutaj wchodzą guru rekuperacji), że skropliny w reku powstaną w zużytym powietrzu i raczej nie ma możliwości pomieszania go z nawiewanym (jak ktoś włącza reku latem latem to różnica temperatur chyba nie będzie wystarczająco duża żeby coś wykropić - nie wiem). Czytałem sporo o tzw 'office space diseases' - stąd mój post w tym wątku. Temat oczywiście godny polecenia także do naszych domów. Pozdrawiam. Dziękuję za informacje - których tutaj chyba jeszcze nie poruszano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 "informacje - których tutaj chyba jeszcze nie poruszano." Tu było już chyba wszystko. Po kilka razy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 29.12.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 W moim jest sucho jak pieprz,ale cały czas idzie przez gwc.Jak tyko puszczę przez zewnętrzną czerpnię to dość sporo cieknie.W tej chwili rek. pracuje 12-16 godz. na dobę jak mnie nie ma to wyłączam żeby odpoczeło dolne żródło. Z rana na wyjściu z gwc mam 8 Stopni ( na zewnątrz jest teraz - 6 ).W połowie listopada było jeszcze 9 stopni. Te dane są przy wydajności 200 m/h ,jak wrzucę wyższy bieg temp leci w dół, ale nie sprawdzałem do ilu spada. Gwc rurowe ok 40 m (titelman) rura 200 -setka. Kubatura domu ok 300 m 3.Zużyte powietrze wywalam teraz do garażu ,ale na wnioski jeszcze za wcześnie za dużo niewiadomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 29.12.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Jaka jest szansa na zalęgnięcie się legionellozy lub gorączki Pontiac w tego typu instalacjach? Do wzrostu Legionelli niezbędne są: wysokie stężenie dwutlenku węgla (2,5-5%), wysoka wilgotność i temperatura optymalna 35°C. Żaden z tych czynników jest nie do spełnienia w kanałach wentylacyjnych, którymi jest dostarczane powietrze. Oooo to dlaczego strasza, ze legionella moze rozwijac sie w bojlerze elektrycznym i ze konieczne jest co jakis czas nagrzanie wody do ponad 65 stopni aby wybic dziadostwo? no bo niby skad w bojlerze wziołby sie CO2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Z tego co ubijasz podgotowując tę zimną a "nieszkodliwą" zupę mięsna nazywaną wodociągowa "woda uzdatniona". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 28.01.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Temat trochę podupadł, więc że jestem żywo zainteresowany - podciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.04.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Zużyte powietrze wywalam teraz do garażu ... A tak można? Czy to nie szkodzi garażowi i osobom w nim pracującym np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts