Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile oszczędności ciepła daje rekuperator ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja sobie myślę tak, że aby odpowiedzieć ile oszczędności daje reku, oszczędności strikte finansowych to należało by rozpatrzyć takie same wartości progowe przyjęte do obliczeń.

Czyli, aby zapewnić wymianę powietrza w domu wentylowanym grawitacyjnie na poziomie praktycznie minimum na jakie ustawia się reku, czyli ok 60-80 m3/h co należało by zrobić?? Jak duże okno musiało by być cały czas otwarte na oścież i jak odbiło by się to na kosztach ogrzewania??

Paweł B przyjął ok. 3500zł za grzanie na rok - ok ale na pewno nie przy takiej wymianie powietrza jak zapewnia reku, gdybyśmy zapewnili taką samą wymianę ile wyniosły by koszty ogrzewania 3500 x ile 5,7, a może nawet i 10 razy.

Wszyscy porównujecie oszczędności z zastosowania reku do praktycznie nie działającej went. grawitacyjnej, okna plastikowe, żaluzje w wywietrznikach itp., więc jest to tyle warte, co zeszłoroczny śnieg.

Polecam ABC Budujemy dom plus 2/2007 strona 141. Jak będę miał trochę czasu to zeskanuje ten artykuł. Dom 150 m2 instalacja REKU oszczędności 150-250 zł.

Konkluzja artykułu taka, że REKU to wspaniała rzecz, ale nie można jej rozpatrywać pod kontem finansowym ale korzyści jakie daje tzn. czyste powietrze w co wątpie o ile sami się o to nie zatroszczymy i będziemy wymieniać filtry, czyścić instalację itd. Jeżeli spełnimy warunki czystości to może to powietrze będzie czyste, ale czy nie prościej otworzyć okno, będziemy bardziej zahartowani. Tak było zawsze a my to zmieniamy, ale pewnie nie ma odwrotu musimy się do takich nowinek przyzwyczaić.

Ja zastosowałem reku nie dla oszczędności, ale sprawdź w tym artykule, jaką wymianę powietrza przy grawitacyjnej zakłada autor porównując koszty, czy też oszczędności??

Bo na razie, to wszyscy liczą tak, jakby porównywać zużycie benzyny na 100km przez polonez jadącego 50km/h i nowoczesnego diesla jadącego 150km/h i dziwią się, że diesel jest tańszy tylko o kilkanaście złotych.

Dane a artykułu:

Koszt instalacji 8000 - 10000 zł.

wymiana powietrza 30 - 40 kWh/m2 (być może to jest mało nie znam się na tym)

powierzchnia domu 150 m2

straty z tego tytułu 4500 - 6000 kWh

odzysk ciepła na poziomie 50 % w reku

koszty energii na poziomie 0,15 zł/kWh

oszczędności z tego tytułu 350 - 450 zł.

zużycie energii przez wentylator 200 zł.

Czyli oszczędności 150 - 250 zł

Dane a artykułu:

Koszt instalacji 8000 - 10000 zł.

wymiana powietrza 30 - 40 kWh/m2 (być może to jest mało nie znam się na tym)

powierzchnia domu 150 m2

straty z tego tytułu 4500 - 6000 kWh

odzysk ciepła na poziomie 50 % w reku

koszty energii na poziomie 0,15 zł/kWh

oszczędności z tego tytułu 350 - 450 zł.

zużycie energii przez wentylator 200 zł.

Czyli oszczędności 150 - 250 zł

Czyli jednak czysta oszczędność.

Spróbuj teraz oszacować straty powstające przy wentylacji grawitacyjnej (pomijając jej wątpliwą skuteczność) i porównaj obie kwoty.

Szybko licząc przy wentylacji mechanicznej z REKU wg powyższych założeń straty na wentylację wyniosą 350-450 zł, zaś straty przy wentylacji grawitacyjnej będą rzędu 700-900 zł. Uwzględniając zyski z REKU 150 - 250 zł otrzymujemy dla wentylacji mechanicznej z REKU koszty wentylacji ok. 200 zł, w porównaniu ze stratami dla wentylacji grawitacyjnej 700 - 900 zł.

Różnica pomiędzy tymi kwotami, tj. 500 - 700 zł to rzeczywisty zysk roczny z zastosowania wentylacji mechanicznej, pomijając większą pewność jej działania.

Nie wiem. Cytuje dane z artykułu.

Dokładnie jest tak:

W przeciętnych warunkach użytkowania z powietrzem wentylacyjnym uchodzi 30 - 40 kWh/m2 energii cieplnej rocznie co w przeliczeniu na dom o powierzchni 150 m2 powoduje straty rzędu 4500 - 6000 kWh w ciągu roku.

To jest dokładny cytat. Niestety nie wiem kogo bo nikt się nie podpisał pod artykułem.

Dawno, dawno temu... Za górami... za lasami...

Ktoś , gdzieś, coś...

To bajki!

W porządku, to jest wtedy, kiedy jest jakaś du. do skopania za bredzenie! :wink:

Tu, na forum, to się jakoś wszyscy podpisują, jak coś twierdzą!

Forum jest lepsze od tego źródła...

Adam M.

Skoro jak pisze Jezier autor art. porównuje wymiany rzędu 150m3/h to ja się zapytowywuje ponownie jak duże okno musiało by być otwarte, aby grawitacją uzyskać taką wymianę???

I tu skłaniam się do wyliczeń mpoplaw że na samą wentylację wówczas przy grawitacji wydamy około 5000zł i dopiero tak porównując, tj. kosztami grzania przy konkretnych wielkościach wymiany powietrza, takich samych dla grawitacji i reku otrzymujemy faktyczne wartości oszczędności, a wówczas otrzymamy zysk roczny przy sprawności reku jedynie 60% na poziomie 3000zł a nie 200zł.

Jasnym jest, że im wymiana/h bliższa 0 tym opłacalność czysto finansowa inwestycji maleje, ale przy wymianie rzędu 100 - 120m3/h to zwrot reku to kwestia 3-4 lat, nie mówiąc o komforcie, a przy zimie -25oC to nawet krócej :).

Stare dzieje z tym zatrzymywaniem licznika, ale jak widzę fama się rozniosła szeroko :wink:

A co do odzysku przez reku to ja napiszę jak jest u mnie. Mam 140 m2 jeśli wentylacja wentyluje 140m3/h to przy sprawności mojego rekuperatora na poziomie 70% i przy średniej różnicy 20 stopni między temperaturą w domu i na zewnątrz odzyskuję jakieś 18 kWh ciepła na dobę. Aby przepchać 140m3 powietrza przez instalację moje wentylatory potrzebują ok 20 W/sztuka. Zaokrąglę do 50W/h. Wychodzi, że stosunek władowanego prądu do odzyskanego ciepła wynosi 1:15

Stare dzieje z tym zatrzymywaniem licznika, ale jak widzę fama się rozniosła szeroko :wink:

A co do odzysku przez reku to ja napiszę jak jest u mnie. Mam 140 m2 jeśli wentylacja wentyluje 140m3/h to przy sprawności mojego rekuperatora na poziomie 70% i przy średniej różnicy 20 stopni między temperaturą w domu i na zewnątrz odzyskuję jakieś 18 kWh ciepła na dobę. Aby przepchać 140m3 powietrza przez instalację moje wentylatory potrzebują ok 20 W/sztuka. Zaokrąglę do 50W/h. Wychodzi, że stosunek władowanego prądu do odzyskanego ciepła wynosi 1:15

Stary - nawet jakby Ci się zdarzyło napisać głupotę - to i tak w to wszyscy uwierzą! :)

Gratulacje z okazji okrągłej liczby!

Pozdrowienia!

Ja rozumie autora w ten sposób, że czy mamy otwarte okno czy włączoną klimatyzację z reku to z domu ucieka w obydwu przypadkach 900 zł. Zastosowanie reku kosztem 200 zł odzyskuje 450 zł z tych 900 zł. Bilans wychodzi na + 250 zł. Autor zakłada, że taka wymiana powietrza wystarczy przy wentylacji grawitacyjnej. Oczywiście, że wszystko zależy od tego jaką się przyjmie wymianę ale nie można chyba przyjmować innej wymiany dla wentylacji grawitacyjnej i wentylacji z reku. Jeżeli przyjmiemy inaczej niż autor cenę energii np 0,30 zł i trochę większą sprawność reku i inną wymianę to otrzymamy lepszy ( gorszy ) wynik. Przy rosnących cenach energii może się okazać, że taka instalacja jest niezbędna.

wentylacja mechaniczna z reku nie daje oszczednosci!! tylko komfort jako slowo zdefiniowane nie dla wszystkich!

ja wiem jedno nie zaloze takiego rozwizania u siebie bo:

-bede mial las dookola i pachnace swierze powietrze i lubie sluchac ptakow cwierkajacych i nie miec pozamykanych okien i najlepiej fixow

-nie chce miec systemu ktory nie daje oszczednosci, bo nikt nie dodal do rachunku tego ze w okresie zimowym trzeba dogrzewac czesto powietrze z czerpni a to kosztuje dodatkowo, a nie tylko serwis filtrow i czyszczenie kanalow,

-dobrze zaprojektowana wentyl grawitacyjna jest efektywna bardziej od zle czesto zaprojektowanej i wykonanej mechanicznej,

-nie chce jako alergik dodatkowo miec mikrobow w powietrzu z kanalow dolotowych i czesto przesuszonego powietrza dolotowego do pomieszczen a to ujmuje komfortu oddychania bo wysychaja sluzowki w nosie :)

reasumujac dla mnie mechaniczna wentylacja z reku byla by idelana gdyby w lato dodatkowo chlodzila powietrze funkcja klimy a taki bajer dodatkowo kosztuje , nie trzeba by przejmowac sie zadnymi mikrobami , idealnie cicha a tak nie jest! dawala by wymierne oszczednosci czyli zwrot nakladu systemu po np 8latach

wiec wniosek jest prosty nie dam za system 20tysi ten system nie przekonuje mnie, bylem w domu z takim ustrojstwem i mam mieszane uczucia,

pozdr

-nie chce miec systemu ktory nie daje oszczednosci, bo nikt nie dodal do rachunku tego ze w okresie zimowym trzeba dogrzewac czesto powietrze z czerpni a to kosztuje dodatkowo, a nie tylko serwis filtrow i czyszczenie kanalow,

-dobrze zaprojektowana wentyl grawitacyjna jest efektywna bardziej od zle czesto zaprojektowanej i wykonanej mechanicznej,

-nie chce jako alergik dodatkowo miec mikrobow w powietrzu z kanalow dolotowych i czesto przesuszonego powietrza dolotowego do pomieszczen a to ujmuje komfortu oddychania bo wysychaja sluzowki w nosie :)

reasumujac dla mnie mechaniczna wentylacja z reku byla by idelana gdyby w lato dodatkowo chlodzila powietrze funkcja klimy a taki bajer dodatkowo kosztuje , nie trzeba by przejmowac sie zadnymi mikrobami , idealnie cicha a tak nie jest! dawala by wymierne oszczednosci czyli zwrot nakladu systemu po np 8latach

wiec wniosek jest prosty nie dam za system 20tysi ten system nie przekonuje mnie, bylem w domu z takim ustrojstwem i mam mieszane uczucia,

pozdr

- dlaczego trzeba dogrzewać?

- a dobrze zaprojektowana mechaniczna jest lepsza od żle zaprojektowanej grawitacyjnej

- jakich mikrobów i przesuszonego powietrza?

Poza tym, wydaje mi się, że znowu tak jak w kilku innych wątkach zapomina sie o tym, że czasami może chodzic o większy wydatek teraz żeby w przyszłości płacic mniej.

Przed wyborem rekuperatora wybierzcie równiez profesjonalna firmę mającą sprzęt do czyszczenia pokręconych kanałów wentylacyjnych (z nieuchronnych osadów w których bardzo lubią namnażać się mokroby). Ofert w Internecie jest trochę. I sprawdźcie ile to kosztuje.

Koszt takiego okresowego czyszczenia warto uwzględnić w kalkulacji opłacalnosci reku.

Można zamiast czyszczenia policzyć kilka zestawów internista+antybiotyki+niższa_pensja_na_chorobowym na osobę rocznie albo całoroczne leki przewlekłej terapii alergika...

Przed wyborem rekuperatora wybierzcie równiez profesjonalna firmę mającą sprzęt do czyszczenia pokręconych kanałów wentylacyjnych (z nieuchronnych osadów w których bardzo lubią namnażać się mokroby). Ofert w Internecie jest trochę. I sprawdźcie ile to kosztuje.

Koszt takiego okresowego czyszczenia warto uwzględnić w kalkulacji opłacalnosci reku.

Można zamiast czyszczenia policzyć kilka zestawów internista+antybiotyki+niższa_pensja_na_chorobowym na osobę rocznie albo całoroczne leki przewlekłej terapii alergika...

Viva la Białołęka

Zielona Białołęka

:roll: No tak, to wszystko tłumaczy, od tej "Zielonej Białołęki" to chyba Ci się trochę w głowie zazieleniło :wink:

A te "namnażanie makrobów" i "pokręcone kanały"

Ręce nogi i szczęki opadają i wypadają.