Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile oszczędności ciepła daje rekuperator ?

Recommended Posts

wentylacja mechaniczna z reku nie daje oszczednosci!! A samochód daje? Chyba czas przesiąść się na osiołka :p tylko komfort jako slowo zdefiniowane nie dla wszystkich!

ja wiem jedno nie zaloze takiego rozwizania u siebie bo:

-bede mial las dookola i pachnace swierze powietrze powąchaj przez zamknięte okno i lubie sluchac ptakow cwierkajacych i nie miec pozamykanych okien Przy -20 oC i najlepiej fixow

-nie chce miec systemu ktory nie daje oszczednosci, bo nikt nie dodal do rachunku tego ze w okresie zimowym trzeba dogrzewac czesto powietrze z czerpni No tak, a te które wpuścisz przez okno w zimę prz -20 to za pomocą czarodziejskiej różdżki zmienisz w +20 oC a to kosztuje dodatkowo, a nie tylko serwis filtrow i czyszczenie kanalow,

-dobrze zaprojektowana wentyl grawitacyjna jest efektywna bardziej od zle czesto zaprojektowanej i wykonanej mechanicznej,

-nie chce jako alergik dodatkowo miec mikrobow w powietrzu z kanalow dolotowych i czesto przesuszonego powietrza dolotowego do pomieszczen a to ujmuje komfortu oddychania bo wysychaja sluzowki w nosie :)

reasumujac dla mnie mechaniczna wentylacja z reku byla by idelana gdyby w lato dodatkowo chlodzila powietrze funkcja klimy a taki bajer dodatkowo kosztuje , nie trzeba by przejmowac sie zadnymi mikrobami , idealnie cicha a tak nie jest! dawala by wymierne oszczednosci czyli zwrot nakladu systemu po np 8latach

wiec wniosek jest prosty nie dam za system 20tysi ten system nie przekonuje mnie, bylem w domu z takim ustrojstwem i mam mieszane uczucia, A ja byłem w domu z wentylacją grawitacyjną oczywiście złą i o uczuciu to mogę powiedzieć, że miałem objaw wyjętego karpia z wody

pozd

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wentylacja mechaniczna z reku nie daje oszczednosci!! A samochód daje? Chyba czas przesiąść się na osiołka tylko komfort jako slowo zdefiniowane nie dla wszystkich!

wymysl lepszy argument i porownanie wysil sie :)

powąchaj przez zamknięte okno i lubie sluchac ptakow cwierkajacych i nie miec pozamykanych okien Przy -20 oC i najlepiej fixow

widzisz i tu sie mylisz, bo zeby efektywniei wykorzystywac i miec sprawna went mech musisz miec szczelnosc w domu , otwierajac okno pozbawiasz sie wtedy przyjemnosci cwierkajacych ptaszkow na drzewach czy bog wie gdzie ,, bo musisz miesz powietrze dostarczone przez rure,, no chyba ze sobie w okresie letnim czy wiosennym ja wylaczysz a czy instalacja ma wtedy sens?

a te które wpuścisz przez okno w zimę prz -20 to za pomocą czarodziejskiej różdżki zmienisz w +20 oC

oto sie nie martw, nie trzeba wietrzyc nonstop zeby miec swierze powietrze w domu, wystarczy okresowo, i dziwi mnie to bo wiekszosc podaje takie argumety mieszkajac milion lat w blokach czy innych lokalach ogrzewanych kaloryferami , wielka rzecz przewietrzyc pokoj , 15minut i mozna spac cala noc

A ja byłem w domu z wentylacją grawitacyjną oczywiście złą i o uczuciu to mogę , że miałem objaw wyjętego karpia z wody ,

i zapewniem cie ze nie jest to argument przenonujacy mnie do instalacji, bo moze sie okazac ze albo zle zaprojektowano went grwa albo zle wietrzono pomieszczenia, lub byl zle zaprojektowany dom, ze zlym ogrzewaniem, wszystko trzeba robic z glowa,,

pozdr

powąchaj przez zamknięte okno i lubie sluchac ptakow cwierkajacych i nie miec pozamykanych okien Przy -20 oC i najlepiej fixow

widzisz i tu sie mylisz, bo zeby efektywniei wykorzystywac i miec sprawna went mech musisz miec szczelnosc w domu , otwierajac okno pozbawiasz sie wtedy przyjemnosci cwierkajacych ptaszkow na drzewach czy bog wie gdzie ,, bo musisz miesz powietrze dostarczone przez rure,, no chyba ze sobie w okresie letnim czy wiosennym ja wylaczysz a czy instalacja ma wtedy sens?

Myslę, że tutaj Ty sie mylisz.

wentylacja mechaniczna z reku jest poto żeby zimą część ciepła wydalanego na zewnątrz odzyskać. Inaczej reku Ci jest niepotrzebne. No ale jak bez reku no to też pewnie można zrobić grawitacyjnie.

A jakie ciepło chcesz odzyskiwać latem?

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mając zainstalowaną mechaniczna latem ją wyłaczyć i otworzyc okno (no i jak masz takie możliwości posłuchac przyrody). Tylko, że zimą to niekoniecznie jej posłuchasz i wtedy nie musisz otwierac okną żeby doprowadzic świeże powietrze a na dodatek część ciepła odzyskujesz.

Oczywiście można się spierać, że niektórzy latem nie chca miec n.p. komarów więc wolą przy zamkniętym oknie i włączyc wentylację (ale wtedy niepotrzebne reku). No jak masz dodatkowo GWC to teoretycznie latem przy zamkniętym oknie możesz troche ochłodzić powietrze chociaż nie jestem pewien jaka jest efektywnośc takiego rozwiązania. Ale być może w bardzo gorące dni warto to spróbować (coraz więcej takich dni).

Ale większośc roku to przy normalnych temperaturach sens wentylacji mech z reku niekoniecznie jest uzasadniony to znaczy alternatywnie możesz sobie uchylac okna i wyłaczać wentylację jesli chcesz i pewnie nic się nie stanie

No i pozostaje pytanie ile zimą się rzeczywiście oszczędzi i kiedy się zwróci taka inwestycja i ile nam to latem dostarczy komfortu. Nie liczyłem na razie więc nie będę dyskutował ale z tego co tutaj na forum niektórzy przytoczyli to cos się oszczedza. No i wiesz, teraz 250 PLN może nie stanowi problemu dla Ciebie ale czy jestes pewien, że za 20 lat tez tak będzie?

Może nie bierze? Może wącha? :roll:

Mówił, że na nosa, to mu nie odpowiada :-?

Niektórzy już zaczęli świętować...

Chyba...

Bo jak "to" tłumaczyć?

Czytać i pisać umie, bo tu bywa...

No, może bez zrozumienia... tak... mechanicznie?! :o

Adam M.

komary to nie jest problem od tego sa moskitiery nawet w ramkach na wymiar w okna,

jezeli mam wylaczac system went mechanicznej przez 1/3 roku to po co mi on? system za prawia 20tys? wole miec zwykla grawitacyjna zaprojektowana przez specjaliste z glowa

co do oszczednosci to nie ma zadnych na went mech to tylko sprawa definicji komfortu dla kazdego z osobna

pozdr

mpoplaw, nie wynaleziono jeszcze nawietrzników ?

Co Wy ciągle o tych oknach ? Okna nie są od tego, żeby ciągle

je otwierać i zamykać i jeszcze o tym pamiętać.

Wystarczy nad grzejnikiem zamontować listwy nawiewne, żeby

wentylacja grawitacyjna miala ciągly napływ powietrza.

Panowie, mamy XXI w. a to wynalazek stary jak...no tak, jesteśmy

ciągle parę latek za Murzynami.

Wystarczy nad grzejnikiem zamontować listwy nawiewne, żeby

wentylacja grawitacyjna miala ciągly napływ powietrza.

Panowie, mamy XXI w. a to wynalazek stary jak...no tak, jesteśmy

ciągle parę latek za Murzynami.

Wynalazek jest rzeczywiście nie nowy.

Spotkałem się z zabytkowym budynku z początku XX w.

Swego czasu działał zapewnie skutecznie, jednak po latach mechanizm skorodował i regulacja nawietrzaka przestała działać. Nawietrzak był cały czas otwarty.

Przypomniał o swym stanie podczas mroźnej zimy 2 lata temu. Grzejnik za którym znajdował się nawietrzak był wyłączony (zamknięty zawór) i mroźne powietrze spowodowało jego zamarznięcie. Gdy zawór został otwarty lód w pękniętym grzejniku się stopił i woda polała się strumieniem. Dobrze, że awarię szybko zauważono...

Witam

Czy osoby ktore ciagle pisza o "poprawnej wentylacji grawitacyjnej""poprawnie zaprojektowanej" moge cos wiecej napisac?

bo czytam rozne argumenty na plus i na minus i ten jeden jakos pachnie mi sloganem ktory ciagle jest powtarzany bez zadnego rozwiniecia

a nie ukrywam ze jestem zainteresowany bo na wiosne zaczynam budowe i musze wybrac system wentylacji

Pozdr

Rafal i Inka

15minut czyli mocniejsze wietrzenie przed snem mi wystarcza widac nie mam karpia w domu, a nawietrzniki potrafia byc wystarczajace w pomieszczeniach gdzie nikt nie przebywa przez cala dobe,

robicie z tego za duza filozofie!

a co do dobrze zaprojektowanej grawitacyjnej to nie pytaj sie tutaj tylko znadz kogos kto wie na co zwrocic uwage, czyli dlugosc komina , srednica, izolacja dodatkowe nakladki etc ,

ktos kto posiada reku i went mech bedzi ci zachwalal jakie jest to najlepsze rozwiazanie na swiecie a tak nie jest bo tez ma swoje wady, uwazam ze jest to generalnie dobry system ale nie w tej cenie jak dla mnie,, wiec w tym watku nie znajdziesz obiektywnej oceny systemu tylko zachwalanie , byly juz przypadki na forum jak ludzie pochopnie instalowali systemy mech i je po jakims czasie wylaczali , poszukaj sobie nie opieraj sie tylko na tym watku w swojej ocenie

taka jest prawda kolego

pozdr

Hej

oj ostatnie dwa tygodnie spedzilem na poszukiwaniu info na forum dotyczacym wentylacji

tak jak mechanicznej tak i grawitacyjnej

w watkach dot mechanicznej argumentem ktory sie czesto powtarza jest to ze grawitacyjna ma problemy odpowiedz jaka znalazlem to to ze grawitacyjna poprawnie zrobiona problemow nie sprawia..tyle ze juz nikt nie rozwodzi sie co przez to rozumie..

bo np moj kolega ma wysokie kominy niby wszytsko poprawnie zrobione i zaprojektowane i w kuchni czesto mu wwiewa a w salonie wywiewa..radzil sie kilku fachowcow i albo fachowcy do dupy ale faktycznie nie wiedza co poradzic ...ja podejrzewam ze ma za szczelny dom i musialby sobie nawietrzniki zamontowac..ale on znowu sie krzywi ze mu zimno bedzie wialo(maja male dziecko) i tak w kolko

tych watkow gdzie ktos wylaczal mechaniczna nie znalazlem:(

pozdr

Rafal I Inka

a co do dobrze zaprojektowanej grawitacyjnej to nie pytaj sie tutaj tylko znadz kogos kto wie na co zwrocic uwage, czyli dlugosc komina , srednica, izolacja dodatkowe nakladki etc

I właśnie tu leży ten pies (pogrzebany) :lol: Podstawowy bład. Same kominy wentylacyjne, nawet najlepiej zaprojektowane i wykonane nie są "wentylacą grawitacyjną".

Wentylacja to nie tylko wywiew, ale równie ważny, a pomijany, nawiew.

Nawiewy musza byc tak zaprojektowane (dobrane), aby zapewniały "ciagły strumień świeżego powietrza", w ilościach niezbednych, ale najmniejszych. W innym przypadku wentylacji nie bedzie, lub bedzie zbyt intensywna.

Hej

oj ostatnie dwa tygodnie spedzilem na poszukiwaniu info na forum dotyczacym wentylacji

tak jak mechanicznej tak i grawitacyjnej

w watkach dot mechanicznej argumentem ktory sie czesto powtarza jest to ze grawitacyjna ma problemy odpowiedz jaka znalazlem to to ze grawitacyjna poprawnie zrobiona problemow nie sprawia..tyle ze juz nikt nie rozwodzi sie co przez to rozumie..

bo np moj kolega ma wysokie kominy niby wszytsko poprawnie zrobione i zaprojektowane i w kuchni czesto mu wwiewa a w salonie wywiewa..radzil sie kilku fachowcow i albo fachowcy do dupy ale faktycznie nie wiedza co poradzic ...ja podejrzewam ze ma za szczelny dom i musialby sobie nawietrzniki zamontowac..ale on znowu sie krzywi ze mu zimno bedzie wialo(maja male dziecko) i tak w kolko

tych watkow gdzie ktos wylaczal mechaniczna nie znalazlem:(

pozdr

Rafal I Inka

Jezeli zalozysz ze rekuperacja to nie zysk a komfort wentylacji to rozwiazanie samo sie nasuwa. Wszelkie rozmowy o wyzszosci jednego nad drugim polegaja na zalozeniu ze rekuperacja daje oszczednosci. Zapominajac o sednie czyli wymianie powietrza. Zauwaz ze budujac dom chcesz poprawic warunki mieszkaniowe, sprawna wentylacja zdecydowanie poprawi Tobie ten komfort, a jezeli uda się zaoszczędzić w miesięczych rachunkach za ogrzewanie to już sprawa dodatkowa. Fakt wentylacja mechaniczna sporo kosztuje, ale czy dom kosztuje mało ?

Ja montuję wentylacje mechaniczną ze względu na sprawną wentylację. W projekcie zrezygnowałem z kominów wentylacyjnych więc już nawet odwrotu nie mam. W styczniowym numerze Muratora jest artykul o reku a raczej pytania i odpowiedzi. Warto przeczytac

...

a co do dobrze zaprojektowanej grawitacyjnej to nie pytaj sie tutaj tylko znadz kogos kto wie na co zwrocic uwage, czyli dlugosc komina , srednica, izolacja dodatkowe nakladki etc ,

. . .

Ludzie chwalący went grawitacyjna jako jedynie słuszną drogę zrozumcie wreszcie, że to nie tylko długość komina nakładki itp.

Co Ci przyjdzie z nakładki kominowej wzmagającej ciąg, jeśli nie dostarczysz do domu odpiewdniej ilośći powietrza ?????, a mając jeszcze w tym systemie piec CO z otwartą komorą spalania, a najczęściej nikt nie myśli o nawiewie w kotłowni to zatrucie CO masz w 100%.

Wentylacja grawitacyjna działa jedynie jak to wielokrotnie było pisane przy różnicy ciśnień, a żeby miało mieć co wyciągać to tyle samo musisz do domu wpuścić. W drewnianych oknach poprzedniego ustroju :) nawet PN mówiła o dostarczeniu wymaganej ilości powietrza przez nieszczelności stolarki. Dzisiaj przy tak szczelnych oknach nie jest możliwe dostarczenie wymaganej ilości powietrza. Mikrouchył itp. to bajki, nawietrzniki OK tylko niech ktoś policzy, jakie pole powierzchni musiały by one mieć, aby zapewnić odpowiednią wymianę powietrza??

A poza oszczędnościami które aurat dla mnie nie podlegają dyskysji komfort mieszkania w swym wyśnionym, okupionym krwawicą domeczku jest po prostu bezcenny :) .

jezeli jestes zadowolony z went mech to bardzo dobrze! nie ma nic lepszego niz dobre samopoczucie bez oszukiwania sie co do oszczednosci ktore mozna wygenerowac za pomoca wm i reku i amortyzacji w czasie tego systemu,

a co do went graw to oczywiscie zgadzam sie sa potrzebne nawiewniki i nie jest to prosta sprawa z ich doborem , regulacją, ale po pewnym czasie mozna to wyczuc i wiedziec jak gdzie ile zeby bylo dobrze,,

ja twierdze ze nie mozna uchwycic oszczednosci, to co staracie sie wyliczyc nie ma sie jak do rzeczywistosci, ogrzanie domu 150m2 tyle a tyle oszczednosc,, jasne

najlepiej jak wypowie sie osoba ktora miala wczesniej grawitacyjna wentylacje i postanowila zainstalowac za kilkanascie tysiecy system ktory daje oszczednosci i jezeli wypowie sie uwierze ze system jest w stanie zwrocic sie ponizej 10lat to go instaluje od razu!!!

ja tez chcialbym miec to cudo ale mnie nie stac na to w tej chwili , zanosze sie z budowa domu z przewidzianymi miejscami pod ten system, byc moze wtedy ceny stopnieja albo wymysla sprawniejsze wymienniki ktore beda wprowadzaly wieksze oszczednosci w moim portfleu wtedy to zainstaluje

O odzysku ciepła w moim domu. Jak empirycznie zmierzyłem mój reku odzyskuje ok 70% ciepła temperaturowo z wywiewanego powietrza. Strumień mogę ustawić sobie dowolnie, ale poza najazdem gości potencjometry mam ustawione w stałej pozycji i wtedy wentyluję się jakieś 140-150m3 w ciągu każdej godziny. Przy różnicy temperatur 20 stopni między wnętrzem a zewnętrzem reku odzyskuje ok 18 kWh na dobę a wentylatory w tym czasie ciągną góra 1,2 kWh. Na czysto jestem więc 16,8 kWh.

A rocznie? Wg jakiegoś rozporządzenia cezon grzewczy w Warszawie to 3885 stopniodni. Tłumacząc to na bardziej zrozumiałe przy utrzymywanej temperaturze wewnątrz na poziomie +20 stopni celsjusza w ciągu roku sezon grzewczy sprowadza się do 3885 godzin z temperaturą 0 stopni. Każde większe miasto w Polsce jest policzone w ten sposób. Wynika to z wieloletnich pomiarów temperatury.

A więc 16,8 kWh/24*3885=2719,5 kWh. Tyle ciepła odzyskiwałbym w sezonie grzewczym gdybym utrzymywał 20 stopni (w rzeczywistości mam non stop 21 stopni)

A na pieniądze 2719,5 KWh * 0,37 zł/kWh=1006 zł.

To jest kwota na czysto odzysku rocznie.

1000zł rocznie - czyli po 15 latach wszystko się zwraca i jednocześnie rozpada ze starości, wtedy robimy/kupujemy nową centalkę oraz instalację i cykl powtarza się od początku. Mamy komfort za darmo!

Kiedy zwróci się inwestycja w went. grawitacyjną i jaki daje komfort?

Oczywiście went. grawitacyjna nie jest po to aby było miło i przyjemnie, went. graw. jest po to aby przetrwac, podtrzymac wegetację i nie umrzec.

Wszystko reguluje się automatycznie, zimą otwarcie okien następuje w momencie gdy nie daje się już dłużej wytrzymac w smrodzie i zaduchu. Zamknięcie okien następuje w momencie gdy szczęka zaczyna drżec z zimna.

Oczywiście im niższa temperatura na zewnącz tym dłużej można wytrzymac bez powietrza i wietrzenia - proste i skuteczne.

DM

oszczednosc mnie nie przekonuje ale dziekuje za wyliczenia,

zgadzam sie wm daje komfort, ale jego definicja tez zalezy dla kazdego z nas odmiennie,

a co do smrodu w mieszkaniach z grawitacyjna to bardzo mnie takie teksty rozsmieszaja , wiadomo ze jak sie nie wietrzy to jest nie przyjemnie ale bez przesady ze jest problemem otworzyc okno i przewietrzyc pokoj, nie sorki nie moge otworzyc bo musze sie kisic bo mi cieplo ucieknie i zaplace wiecej za ogrzewanie , bez przesady ze bedzie to taka roznica ze po jednym roku kupuje reku hahaha :) tak samo moge powiedziec ze jak zabraknie pradu to mi wm staje i co otwieram kratke do wg? i rozszczelniam okno?

czy kisze sie w pomieszczeniach z fixami bo nie moge otorzyc okna bo mi cieplo ucieknie i bede mial wiekszy rachunek ?

a tak z ciekawosci czy inteligentne centralki moga tloczyc dowolna ilosc powietrza "swierzego" w okreslonej porze do okreslonego pomieszczenia?