monika.sz 15.09.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Witam wszystkich! Mam ogromną prośbę: chcę kupić projekt HERMES 2 i wg niego budować. Chciałabym jednak zobaczyć już istniejący taki domek. Czy ktoś w moich rejonach mógłby pochwalić się swoim domkiem lub rozpoczętą budową? Będę wdzięczna Pozdrawiam Monika Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 04.01.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Wiosną ruszamy z budową naszego Hermesa w wersji 2. http://www.extradom.pl/projekt-domu-HERMES%202-ID-4151.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona= Budowa bedzie zlikalizowana w Nysie w wojewódźtwie opolskim. Obecnie projekt jest w fazie adaptacji. W gotowym projekcie chcemy zmienić: 1. Zmiana stropu na filigran 2. Likwidacja wykusza 3. Likwidacja podcienia 4. Wejscie do gabietu na parterze prostopadle do sciany na której jest kominek (pod schodami) 5. Poszerzenie kuchni kosztem wiatrołapu (ok 20-25 cm) 6. Poszerzenie łazienki na parterze kosztem pomieszczenia gospodarczego (łazienka będzie od ściany wiatrołapu do sciany garażu) 7. Wydłuzenie wiatrołapu oraz łazienki o 10cm. 8. Zmiana sciany wiatrołap/łazienka na konstrukcyjną 24cm 9. Zmiana ściany schody/pomieszenie gospodarcze na 10cm 10. Likwidacja drzwii do kotłowni 11. Zmiany w szerokości i wysokosci okien oraz ich ułożeniu (kilka dodamy kilka usuniemy) 12. Likwidacja ściany miedzy kuchnia a salonem/jadalnią 13. Podniesienie ścianki kolankowej nad garazem oraz główna cześcia budynku (myslę o 4 pustakach 1m, a w projekcie są 2 - 0,5m) 14. Likwidacja okna w garazu oraz na struchu 15. Dodanie okna łołaciowego na strychu (od strony wjazdu do garażu) 16. Zmiana wejścia do garderoby na poddaszu od strony sypialni przy łazience 17. Dodatkowe wejście do łazienki od strony sypialni .... i lkika jeszcze innych zmian o których może zapomniałem. Co wy na te zmiany ???... moze coś innego zaproponujecie [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka80 04.01.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jaki projekt , a może link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 04.01.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Skoro porjekt jest już dostepny to czas chyba załozyc da niego osobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monstr2 12.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 witam serdeczniemieszkam w Lublinie i również z mężem nosimy sie z zamiarem wybudowania HERMESA 2, po przejrzeniu tysięcy projektów, nie moge tylko sobie wyobrazić jak wyglądają pomieszczenia wewnątrz, chodzi mi o wielkośc salonu, czy może ktoś z okolic Lublina również ma zamiar budować Hermesa 2, czy może już ktoś wybudował; byłabym bardzo wdzięczna, gdybym mogła zobaczyć ten dom "od środka", jesteśmy laikami w temacie budownictwa, dlatego chciałabym zapytać czy możliwe by było adoptowanie garażu na pomieszczenia mieszkalne, czyli pokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 13.01.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 witam serdecznie mieszkam w Lublinie i również z mężem nosimy sie z zamiarem wybudowania HERMESA 2, po przejrzeniu tysięcy projektów, nie moge tylko sobie wyobrazić jak wyglądają pomieszczenia wewnątrz, chodzi mi o wielkośc salonu, czy może ktoś z okolic Lublina również ma zamiar budować Hermesa 2, czy może już ktoś wybudował; byłabym bardzo wdzięczna, gdybym mogła zobaczyć ten dom "od środka", jesteśmy laikami w temacie budownictwa, dlatego chciałabym zapytać czy możliwe by było adoptowanie garażu na pomieszczenia mieszkalne, czyli pokój? Proponuje Google Skretchup, trochę własnej pracy i wtedy można zobaczyć choć wirtualnie dom od zewnętrz i od środka ... Nasz Hermes 2 (mój i żony) jeżeli plany wypalą stanie w połowie roku w Nysie ... i jak coś to zapraszam ... w chwili obecnej z pewnością mogę stwierdzić iż nie ma jeszcze w Polsce żadnego gotowego/wybudowanego Hermesa 2 ... projekt pojawił się w sprzedaży dopiero przed Świętami Bożego Narodzenia 2007 ... sami jesteśmy jednymi z pierwszych jego posiadaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 22.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Własnie dostałem informację iż kosztorys Hermesa 2 (wersja podstawowa - bezpłatna oaz rozszerzona - płatna) oraz zestawienie materiałów już jest dostepne ... teraz z niecierpliwością spoglądam do skrzynki mailowej w oczekiwaniu na niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 23.01.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Własnie dostałem informację iż kosztorys Hermesa 2 (wersja podstawowa - bezpłatna oaz rozszerzona - płatna) oraz zestawienie materiałów już jest dostepne ... teraz z niecierpliwością spoglądam do skrzynki mailowej w oczekiwaniu na niego ja juz włąśnei dostałem ten kosztorys uproszczony i zestawienie materiałowe i .... proza życia . Wlasnei dałem do wyceny swego Hermesa2 do fachowca, któremu jestem w stanie powierzyć wybudowanie mojego domu , bo jest sprawdzony, rzetelny itp , jak tylko dostanę wycenę to podziele sie z wami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 23.01.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Oto moja lista zmian i coś z niej co poszło juz do projektanta adapcyjnego : - oczywiscie podneisienie o dwa pustaki scianki kolankowej - przeniesienie schodów o ich szerokość w stronę wyjścia a w konsekwencji przeniesienie dolnej łazieki koło gabinetu i częśćiowo ona bedzie pod schodami i w konsekwencji tego zmniejszy sie równeiz troche łazienka na górze - likwidacja podcienia i wydłuzenie gabinetu (likwidacja gdyz południe u nas wychodzi na narozniku salonu i tam planujemy wykonanie tarasu i drzwi tarasowych - przesuniecie o pół metra garazu tak aby nie byl w jednej linii z domem, stworzymy delikatny uskok - podpiwniczenie garazu - likwidacja balkonu nad wejsciem i zastapienie go jakimś daszkiem - wiekszy komin gdyz pod garażemplanuje kotlownie na paliwa stałe, a w pomieszczeniu za garażem rezerwowy piec co gazowy- oczywiście trochę kombinacji z przestawianiem okienTo tyle co spamietałem , troche sie nazbierało jak na projekt prawie idealny po zobaczeniu setek innych . I co o tym sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 11.02.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Hermesowcy2 Spicie czy też uważnei planujecie swoje budowy????Skromne te forum . Opowiadajcie na jakie materialy sie decydujecie i jakei macie wyceny na robocizna na swoje domki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 11.02.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Właśnie dostałam kosztorys - stan surowy otwarty 300 tys... Co wy na to? Duzo ... u mnie robocizna ok 50 tys za surowy otwarty ... materiały sadze ze 100 - 150 tys ... a wiec 200 tys pewnie nie przeskocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 11.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ja podnoszę kolankową o 1 pustak. Myślę też, by dodać okno na strychu. Jak dla mnie to "projekt idealny". Mów wykonawca jest pod wrażeniem, jak dopasowuje się do działki Powiem szczerze, że o przenoszeniu łazienki, ani też o powiększeniu garażu nie myślałam... Chociaż mam wątpliwości, czy nie jest za duży... te koszty... Media znowu sieją panikę, że zima ciepła, że to, że tamto..., że ceny wzrastają... no i ludzie się nakręcają... "Znajomy" developer zaciera ręce, bo może wytłumaczyć wzrost ceny nowiuśkiego mieszkania o xx% na metrze tym, że gwoździe od wczoraj są np. droższe o grosz... (a budowę skończył w listopadzie 2007) itp. ot ...wieczorne refleksje pozdrawiam planujących budowę H2 W piątek bede miał swoje rzuty Hermesa 2 po anadptacji ... i zobaczycie co tam namieszalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 11.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Właśnie dostałam kosztorys - stan surowy otwarty 300 tys... Co wy na to? Duzo ... u mnie robocizna ok 50 tys za surowy otwarty ... materiały sadze ze 100 - 150 tys ... a wiec 200 tys pewnie nie przeskocze KAISYR>> a te 50 to z dachem , bo tu różnie bywa z definicją . Ja tak podliczyłem sobie z grubsza, ze ... to kupa kasy. dzis zakupiłem bloczki betonowe z dostawa na plac ... jak zacznie sie coś dziac ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 11.02.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Hermesowcy2 Spicie czy też uważnei planujecie swoje budowy???? Skromne te forum . Opowiadajcie na jakie materialy sie decydujecie i jakei macie wyceny na robocizna na swoje domki??? Sciany Ceramika poryzowana (pewnie poroterm) 25 cm + 20 cm stropian (TermoOrganica Platinum lub Platinum plus ... w ostatecznosci Gold) ... lub keramzyt (Betard Optiroc - technologia Maxit) 24 cm + 20 cm stropian (TermoOrganica Platinum lub Platinum plus ... w ostatecznosci Gold) ... i rekuperacja ... strop filigran (betoniarnia w Nysie) ... schody monolityczne ... dachówka ceramczna (moze Brass, a moze Koramic, a moze ....) ... fundametn z bloczków betonowych (Betard) ... wieżba moze prefabrykowana jak znajde w okolicy i bedzie sie opłacać ... okna dachowe, jeszcze nie weim .... moze Fakro ... okna moze Budvar Centrum lub Oknoplast ... to tyle co planuje ... zobaczymy jak wyjdzie ... powoli sbieram wyceny ... kominy nie wiem ... ale jakies sytemowe ... moze schiedel ... a moze cos Betard'a ... no rekuperator (chyba z GWC) ... Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monstr2 12.02.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam serdecznieMy dopiero złożyliśmy warunki zabudowy i musimy czekac aż 4 miesiące na ich wydanie (podobno tak jest w ustawie), chociaż moja kuzynka pracuje w Urzedzie Gminy w Zachodniopomorskim i mówiła, że na wydanie warunków zabudowy Gmina ma 65 dni, no więc zanim przejdę całą biurokrację to pewnie nie raz mnie szlag trafi.Mam pytanie, co myślicie o budowaniu z Ytonga, bo mój kuzyn zresztą budowlaniec wybudował sobie dom z Ytonga i już nie ocieplał i i jak byłam u niego to rzeczywiście ma bardzo ciepło w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 12.02.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Właśnie dostałam kosztorys - stan surowy otwarty 300 tys... Co wy na to? Duzo ... u mnie robocizna ok 50 tys za surowy otwarty ... materiały sadze ze 100 - 150 tys ... a wiec 200 tys pewnie nie przeskocze KAISYR>> a te 50 to z dachem , bo tu różnie bywa z definicją . Ja tak podliczyłem sobie z grubsza, ze ... to kupa kasy. dzis zakupiłem bloczki betonowe z dostawa na plac ... jak zacznie sie coś dziac ) Umnie za robote i sprzet na takie prace: - roboty ziemne - fundamenty - kanalizacja - izolacje przeciwilgociowe, - docieplenie fundamentów - podłogi na gruncie - sciany nośne (zewnetrzne i wewnetrzne) parteru i poddasza - sciany dzialowe parteru i poddasza - nadproża - strop - podciagi - wylewka betonowa - kominy - obmurowanie klinkierem szczytu kominu komunów - balkony - scianka kolankowa - stropy - konstrukcja dachu - folia na dachu - dachowka - okna dachowe - rynny ... licza sobie 50 tys ... dodam tylko ze dach ma 240m2 ... bo to tez swoja cene generuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 12.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam serdecznie My dopiero złożyliśmy warunki zabudowy i musimy czekac aż 4 miesiące na ich wydanie (podobno tak jest w ustawie), chociaż moja kuzynka pracuje w Urzedzie Gminy w Zachodniopomorskim i mówiła, że na wydanie warunków zabudowy Gmina ma 65 dni, no więc zanim przejdę całą biurokrację to pewnie nie raz mnie szlag trafi. Mam pytanie, co myślicie o budowaniu z Ytonga, bo mój kuzyn zresztą budowlaniec wybudował sobie dom z Ytonga i już nie ocieplał i i jak byłam u niego to rzeczywiście ma bardzo ciepło w domu ... 65 dni ... po tym czasie mozesz zlozyc skarge do wojewody o ukaranie za opiszalosc i wtedy on wyjasnia czemu tak dlugo i wyznacza nowy termin (za kazdy dzien powyzej 65 dni urzad dostaje kare 500zl ... ale oczywiscie kasa nie dla Ciebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaisyr 12.02.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam serdecznie My dopiero złożyliśmy warunki zabudowy i musimy czekac aż 4 miesiące na ich wydanie (podobno tak jest w ustawie), chociaż moja kuzynka pracuje w Urzedzie Gminy w Zachodniopomorskim i mówiła, że na wydanie warunków zabudowy Gmina ma 65 dni, no więc zanim przejdę całą biurokrację to pewnie nie raz mnie szlag trafi. Mam pytanie, co myślicie o budowaniu z Ytonga, bo mój kuzyn zresztą budowlaniec wybudował sobie dom z Ytonga i już nie ocieplał i i jak byłam u niego to rzeczywiście ma bardzo ciepło w domu Podobno peka ... i nie wierze w nie ocieplone domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monstr2 13.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedzi Mam jeszcze dylemat co do gabinetu na dole, wolałabym, żeby wejście do niego było jakoś pod schodami, a w miejscu drzwi do gabinetu, dałabym ścianę, rozmawiałam już o tym z moim murarzem, ale on nie bardzo wie jak to zrobić? Czy moze ktoś z Was się nad tym zastanawiał i czy mógłby mi poddać jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 13.02.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 KAISYR>> a materiał na ściane konstrukcyjną to projektant adaptacyjny Ci przeliczał jakoś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts