Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nam też się spodobały, dobrze, że się na nie zdecydowaliśmy, szkoda, że nasza wspaniała ekipa nawet nie ucelowała w wymiarowy otwór na okno ;/ szkoda, że w ogóle oni stawiali nam dom ale tego już nie cofnie.

Na pewno koszty były większe zrobienia lukarny ale mimo wszystko opłacało się i drugi raz zrobiłbym tak samo

Witam serdecznie,

czy jest tu ktoś, kto wybudował dom wg projektu Hermes 2 w okolicach Gorzowa Wlkp. ( woj. lubuskie)? Pytam, ponieważ jesteśmy z mężem zainteresowani kupnem tego projektu i bylibyśmy bardzo wdzięczni, gdyby ktoś umożliwił nam odwiedzenie takiego domku.

Z góry dziękuję za udzielone odp. i pozdrawiam :)

• 3 weeks później...

Witajcie, otóż nadrabiam dziennik budowy troszkę ;)

śpieszę się pochwalić, że w końcu zaczęli kopać nam wodę ... od marca troszkę im się zeszło.. no i w końcu się ogrodziliśmy, już wiadomo gdzie nasze a gdzie sąsiad :D całe ogrodzenie własnymi rodzinnymi rękami ! 8)

pozmniejszam zdjęcia to będe wrzucał dalej

pozdrówki dla Hermesiaków

• 2 weeks później...

Coś mało piśmienni jesteście ostatnio :)

pytanko mam kwestii technicznej - ile dawaliście wełny na ocieplenie dachu?

my robimy 15 i kwestia do przemyślenia - 5cm w poprzek krokiew. I druga techniczna sprawa - czy robiliście wełnę od dołu do samego czubka czy nad sufitem -nad czy pod jętkami ? Zastanawiamy się co jest wydajniejsze i praktyczniejsze. Jeśli miałoby iść nad sufitem to mniej towaru i pod jętkami czyli nad nimi można ubić pare desek i będzie kawałek strychu. Jadąc do góry większa materia do ocieplenia ;)

I przy okazji napiszcie orientacyjne koszty za rurki rureczki, piec, grzejniki, całe CO i wszystkie te gadżety...

I przy okazji napiszcie orientacyjne koszty za rurki rureczki, piec, grzejniki, całe CO i wszystkie te gadżety...

Lolek, akurat jestem świeżo po zakupach tych wszystkich rzeczy do CO :

rura al/pex 16/2 wavin- to ok 2,5 /mb

rura miedz miękka fi 15 - to 11zł/mb, fi 18 - 13 zł, a fi 22- 15,5zł/mb

rozdzielacze . ... to kwestia osprzętu, grzejniki równeiż

Witam Ekipę Hermesowców2,

Rozpoczęliśmy budowę pod Toruniem. Na razie wykopy i ławy fandamentowe zaszalowane, we wtorek przyjadą gruchy z betonem. Ile m3 betonu poszło w ławy, bo u mnie majster woła 21m3?

Napotkaliśmy trochę trudności bo wykopy w glinie a ostatnio grubo padało.... Przy okazji gliny, robił ktoś przydomową oczyszczalnię ścieków w takim gruncie? Jeśli tak to jaką i jak się sprawuje.

Poza tym proszę o info jeśli wybudował ktoś Hermesika2 gdzieś w okolicach Torunia, Bydgoszczy, Gdańska. Będę wdzięczny za zaproszenie :D

Pozdrowionka z Piernikowego Miasta

ile dawaliście wełny na ocieplenie dachu?

my robimy 15 i kwestia do przemyślenia - 5cm w poprzek krokiew. I druga techniczna sprawa - czy robiliście wełnę od dołu do samego czubka czy nad sufitem -nad czy pod jętkami ? Zastanawiamy się co jest wydajniejsze i praktyczniejsze. Jeśli miałoby iść nad sufitem to mniej towaru i pod jętkami czyli nad nimi można ubić pare desek i będzie kawałek strychu. Jadąc do góry większa materia do ocieplenia ;)

lolek632 koniecznie daj do piętnastki jeszcze 5 w poprzek !!! Same 15 cm to za mało. Co do szczytu to ja ociepliłem go też, ale tylko 10cm gdyż mam tam jakby "graciarnię".Podłogę właśnie nabiłem z deski podłogowej na jętkach i mam całkiem fajny stryszek.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
A może również znajdzie się ktoś z mazowieckiego lub kujawsko-pomorskiego, kto mógłby "pochwalić" się swoim Hermesem 2?

hej, budujemy hermesa2 pod toruniem na trasie na warszawką. na jakim etapie jesteście, u nas ściany parteru dzisaij ruszyły do góry, proszę o info gdzie stawiacie, ps. zmienialiście szer. klatki schodowej do góry, te 100cm będzie ponoć problemem :cry:

ile dawaliście wełny na ocieplenie dachu?

lolek632 koniecznie daj do piętnastki jeszcze 5 w poprzek !!! Same 15 cm to za mało. Co do szczytu to ja ociepliłem go też, ale tylko 10cm gdyż mam tam jakby "graciarnię".Podłogę właśnie nabiłem z deski podłogowej na jętkach i mam całkiem fajny stryszek.

Pozdrawiam

witam,

skoro mieszkasz to proszę o wrażenia, szczególnie interesuje mnie czy zmieniałeś klatkę schodową z książkowej 100cm szer. na jednym zabiegu, jakieś inne zmiany które mogłuby podnieść komfort użytkowania? chętnie posłucham doświadczonego kolegii.

pozdro

nie pamiętam, albo ściana nośna była przesunięta na całej długości o 7cm albo ścianka od pokoju na dole -gabinetu- .

A jeden schodek, który był dodany- żeby nie wystawał -to ścianka , w której ma być szafa (na przeciwnko łazienki) jest przesunięta o swoją grubość i elegancko jest na równo ze schodami. Szkoda, że tyle walczyliśmy o schody u projektanta a wykonawca je spaskudził od tak sobie :evil: