Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za robote poszło 40tyś czyli materialy ze 120tyś. (w tym okna, drzwi, brama 17tys, pokrycie dachu 16tys blachodachówką)

kiedyś pisałem elegancko na co ile poszło ale komputer odmówił posługi i wszystko poszło z dymem :evil:

40 za cały dom z dachem? To mało!!! Może zależy od regionu. Stan surowy faktycznie można policzyć na około 160tys, ale moja robocizna w tym wyszła 30(mury) + 20(dach), czyli razem 50.

Pozdrawiam

ps. ja budowałem Hermesa1 z pewnymi zmianami (zakres podobny do wersji dwustanowiskowej albo większy nawet), a wszystko można przeczytać na forum głównym Hermesa, a dla ciekawych fotki w moim albumie.

• 4 weeks później...

http://www.wypas.exofire.net/parter.jpg

Prosze o opinie co do zmian ktore dokonalem.

Poniewaz nie potrzebujemy dodatkowego pokoju na parterze wiec polanczylem go z salonem i jest jedynie przedzielony kominkiem z szyba na oba pomieszczenia.

Zmienjszylem tez kuchnie i przesunalem wykusz blizej srodka.

Tomasz

weź pod uwagę, że na tych projektach rozmiar mebli nie wiele ma wspólnego z rzeczywistym. Wylicz sobie ile będzie metrów w salonie za kominkiem bo może się okazać, że wstawisz dwa fotele, stolik i koniec miejsca. Tak samo nie myśl, że jadalnia przy wykuszu zajmie ci tyle miejsca jak to jest przedstawione na rysunku, będzie wystawała dużo dalej, czyli łóżko wyjedzie Ci w schody. Poszukaj w necie programów do meblowania, tam lepiej to wychodzi.

• 2 weeks później...

Witam

W projekcie HERMES 2 jest Strop gęstożebrowy , ja robie monolityczny i tu moje pytanie jak wygląda u was zbrojenie , czy są belki wzmacniające, ile, czy je widać i w których miejscach i JAK TO ROZWIĄZAŁ PROJEKTANT Może macie jakieś zdjęcia?

Jeśli ktoś buduje,wybudował ten dom w okolicach Krosna Podkarpacie bardzo proszę o kontakt.

Witaj Waldim1

Ja też zrezygnowałem z gęstożebrowego. U nas został zaprojektowany filigran. Nie mamy żadnych belek wzmacniających... Płyty na których opierają się dwa słupy wspierające dach (pozostałe dwa mają pod spodem ścianę nośną) zostały zaprojektowane ze znacznie grubszego zbrojenia. Tak na moje oko oczywiście. Niestety nie jestem projektantem, ale projekt konfrontowałem w kilku miejscach. Jest dobrze i tak ma pozostać. :)

PS. Jak będziesz w okolicach to zapraszam. Dom jeszcze w stanie surowym. Czekamy na okna...

Pozdrawiam

• 1 month później...
Witam Hermesowiczów niedługo mam zamiar dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy projektu HERMES 2 z duża ilością zmian. Mam gorącą prośbę do posiadaczy projektu chodzi o wymiary wierzby dachowej (krokwie, murłaty ,jętki) mam nieplanowaną wycinkę w lesie i chce je w 100 % wykorzystać z góry dziękuje za podpowiedzijavascript:emoticon(':lol:') Ps buduje się ktoś w okolicach Garwolina.

• 3 weeks później...
proszę o info czy wystarczające jest doświetlenie 2 mniejszych sypialni na poddaszu wg projektu,

czy ktoś może dołożył po oknie przy drzwiach balkonowych?

Powiem tak , ja zrezygnowałem z okien dachowych , a dołożyłem wlasnei przy drzwiach balkonowych po okienku 90x150 , choć o praktyce sie nie wypowiem, bo jeszcze nei mieszkam, ale będąć na budowie nei stwierdzam ze jest zbyt ciemno ....

witam,

ogrzewa ktoś może Hermesa2 pelletem? jeśli tak to jaki piec i jakie rozwiązanie c.o. i c.w. zastosowaliście? zastanawiam się nad Reco Pellet 24KW firmy MCI , bo kotłownię mam większą przez powiększenie garażu na dwustanowiskowy ,będzie gdzie wsypać kilka ton pelletu. rury z gazem niestety brak, a oszczędność pompy ciepła wydaje się dość pozorna.

pozdrawiam z miasta Kopernika

• 2 months później...

z czego stawialiście ścianki działowe, jeżeli na zewnątrz poroterm wg. projektu 24mm, samo się nasuwa że też poroterm 12mm , ale moje majstry chcą mnie wkręcić w gazobeton, bo niby lepiej , szybciej ,taniej (dla nich pewnie lepiej!). pochwalcie się jak to zrobiliście i jakie są ewentualne za danym rozwiązaniem, proszęęęęęę!!!!!

trochę mnie ciśnie data a tu na hermesowym forum wielka cisza nastała, pobudowali się i trawniki koszą wszyscy ;)

Faktycznie cisza w Hermesowym wątku jak makiem zasiał...

Ja Ci nie bardzo mogę pomóc. Mój Hermesik jest zbudowany z betonu komórkowego 24 cm, a jako ścian działowych użyłem 12 cm Silki ze względu na lepsze tłumienie dźwięków takich ścian...

A mój Hermesik otulony wełną wygląda dzisiaj tak:

http://foto0.m.onet.pl/_m/6dba314eb7b29d647474ec607a27e840,10,19,0.jpg

Pozdrawiam

macst

• 2 months później...

Witam,

Czy ktoś buduje Hermesa 2 w woj. mazowieckim? My z meżem kupiliśmy juz projekt i na wiosne startujemy z budową. Szukamy kogoś z województwa mazowieckiego, bo bardzo nam zależy, żeby móc zobaczyć jak domek wygląda w rzeczywistości. Na pewno ułatwi nam to decyzję co do zmian w projekcie...