Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie po bardzo długiej przerwie

I ja rzekne o mieszkaniu w domku w hermesiku2 , ale jak tu juz ktoś powiedział , ze to jest zupelnei inna bajka przenieśc sie z bloku do domku , ta przestrzeń ... ostatnio byłem u kuzyna (takie samo mieszkanie z którego sie wyprowadziłem) to stwierdziłem ze tu takie wszystko ciasne i na kupie, a w domku luz i tyle mieksca na wszystko.

CO do mojego Hermesa to został zamieszkany w kwietniu , co prawda nei wykonczony na 100% , ale .. tu apel jak możecie to przed przeprowadzka zróbcie jak najwiecej , nas limitował termin komunii syna , ktorą chcieliśmy zrobic juz w nowym domku i udało sie .

Przyznam sie , ze przed podjeciem decyzji widzieliśmy tylko jednego hermesa i to w wersji 1 , a wersja 2 jednak lekko sie rozni.

• 3 weeks później...
Witam, Czy ktoś może ma wybudowanego hermesa 2 z garażem podwójnym w woj. mazowieckim lub lubelskim????? Również zakupiliśmy projekt Hermes 2 G2 i właśnie robimy ostatnie poprawki projektu i bardzo byśmy chcieli zobaczyć domek na żywo. Proszę o pomoc i z góry dziękuje. email: [email protected]

nasza na szczęście nie została uznana za rolną (IV lub V klasa gleby:) ) i nas to ominęło i mam cichą nadzieję że dalej tak będzie dobrze szło. Chociaż urzędnicy mogli by się pospieszyć. Co prawda nie zaczynamy w tym roku ale papierologię chciałabym mieć już zamkniętą i martwić się czymś innym. Potem zostanie mi tylko sprzedanie mieszkania w Warszawie i ucieczka z blokowiska. Co prawda z ładnego osiedla, ale jednak osiedla.

• 2 months później...
Tak na prawdę wszystko zależy od upodobań domowników. Chyba ważne jest by łazienka miała dostęp do okna, brak podcienia to zwiększenie powierzchni domu, oraz jednocześnie likwidacja mostka termicznego. A jak na górze będzie wyglądał układ łazienki? I ostatnie, jeśli panujesz ogrzewać paliwem płynnym typu gaz, olej, pompa ciepła, to kotłownia w domu była by chyba mało uciążliwa...

• 1 month później...

Witam,

Jestem kolejnym szczęśliwcem budującym Hermesa 2 g2.

Mam pytanie odnośnie belki HEB zamieszczonej w projekcie.

Czy ktoś zdołał się jej pozbyć/zamienić na np. ukrytą belkę z mocniejszych prętów?

Mój architekt twierdzi, że się nie da ale pewnie mu się niechce kombinować, bo chciałbym zmienić przy okazji strop na żelbetowy.

@Vad3r

Wydaje mi się, że nie dasz rady pozbyć się ściany nośnej odgradzającej salon z kuchnią.

Sufit wg mnie ma wtedy zbyt dużą powierzchnię bez wsparcia.

U mnie problemy robiono już przy chęci pozbycia się belki HEB w stopie...

Ja nie mam belki HEB w stropie nad salonem. Ale mój strop to filigran i został tak zaprojektowany, aby tej belki tam nie było... Z tego co widziałem gołym okiem to w płycie, która jest w miejscu gdzie planowana była belka jest grubsze i gęstsze zbrojenie...

Pozdrawiam

Maciej

• 2 months później...

Witam,

Widzę, że forum ucichło ale mam nadzieję że teraz będzie inaczej.

Dostaliśmy niedawno telefon od naszych szanownych murarzy i zaczynamy 15.06.

Cieszę się jak małe dziecko, ale tak długo na to czekałam że jak dla mnie to mogli by zacząć nawet dzisiaj. Następnym razem wkleję zdjęcia( jak mi się uda). Z prac które na razie zrobiliśmy to mamy drogę dojazdową na budowę oraz wodę. Roboty na działce mamy od groma ale ja lubię takie wyzwania. Czekam na jakieś wpisy co słychać na Waszych budowach, bo monologów nie lubię prowadzić

• 6 months później...