Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@Vad3r

Wydaje mi się, że nie dasz rady pozbyć się ściany nośnej odgradzającej salon z kuchnią.

Sufit wg mnie ma wtedy zbyt dużą powierzchnię bez wsparcia.

U mnie problemy robiono już przy chęci pozbycia się belki HEB w stopie...

Ściany się pozbyłem :cool: , HEB został - kupiłem go za nieduże pieniądze. Robiłem wstępne wyliczenia - da się zrobić z filigranem bez podciągów, ale wychodzi drożej 30% niż terriva.

DSCN1408b.jpg

DSCN1404b.jpg

Edytowane przez Vad3r

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niezły pomysł. Widzę masz bardziej pomysłowego architekta (może bardziej mu się chce ;) ). Ja mojego przymusiłem do zamiany na belkę ukrytą. Ale jak zobaczyłem czym mam zastąpić podciąg to już nie wiedziałem czy nie dać sobie spokoju. Wykonanie tego architektonicznego "cuda" też było nie lada łatwe :/ a za stal dałem nawet więcej PLN niż bym dał za HEB'a... jak znajdę to wstawię zdjęcia.

Na ten rok mam zaplanowane dach i okna. Gdyby ktoś miał zdjęcia z realizacji byłbym wdzięczny na wstawienie. Chętnie podejrzę.

• 3 weeks później...

Evito,

to oczywiste, ze kupujesz projekt w pracowni. Nie potrzebujesz zadnych dokumentów do tego. W pracowni wystawiają Ci zgody na zmiany - zresztą, ja zadzwoniłem i mi wszystko po kolei wytłumaczyli. Na miejscu są architekci którzy projekty rysują, liczą potem jeszcze dosyłali mi kolejne zgody na zmianę w trakcie adaptacji.

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam, zastanawiam się nad zakupem Hermesa 2 g2, jednak myślę o kilku zmianach w projekcie i chciałabym zobaczyć jak będzie wyglądał domek po ich wprowadzeniu. Znalazłam programik "Sam zaprojektuj dom, wnętrze i ogród", myślę że powoli sama dojdę jak się go obsługuje, ale chciałabym zawrzeć w nim w miarę realne dane. W związku z tym mam ogromną prośbę: Czy mógłby ktoś podesłać skany/zdjęcia projektu lub ewentualnie napisać jakie są wymiary pomieszczeń? BAAARDZO PROSZĘ :)

Główne zmiany które na chwile obecną chcielibyśmy nanieść na projekt zaczerpnęliśmy z opisu zmian w projekcie jakie zrobił macst. tzn :

1. podniesienie ścianki kolankowej o 1 albo 2 pustaki

2. wydłużenie salonu o ok 150cm w kierunku ogrodu,

3. likwidacja podcienia

4. wejście z garażu do domu pod klatką schodową- i tak jak u macst chcielibyśmy mieć tam małe pomieszczenie gospodarcze/składzik.

poza tym:

5. likwidacja spiżarni na korzyść większej łazienki

6. w łazience zamiast dwóch małych okienek, jedno trochę szersze

7. wydłużenie wiatrołapu i poszerzenie go w prawą stronę aż do łazienkowego okna.

Na poddaszu raczej nie przewidujemy większych zmian poza wynikającymi z wydłużenia domku w stronę ogrodu - powiększenie dwóch pokoi