Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

My dopiero złożyliśmy warunki zabudowy i musimy czekac aż 4 miesiące na ich wydanie (podobno tak jest w ustawie), chociaż moja kuzynka pracuje w Urzedzie Gminy w Zachodniopomorskim i mówiła, że na wydanie warunków zabudowy Gmina ma 65 dni, no więc zanim przejdę całą biurokrację to pewnie nie raz mnie szlag trafi.

Mam pytanie, co myślicie o budowaniu z Ytonga, bo mój kuzyn zresztą budowlaniec wybudował sobie dom z Ytonga i już nie ocieplał i i jak byłam u niego to rzeczywiście ma bardzo ciepło w domu

Podobno peka ... i nie wierze w nie ocieplone domy :)

Ja byłem juz w dwóch nowychnieocieplonych domach jeden to własnie Ytong o grubości ścianki 36 , a drugi to ceramika o grubości ściany 44 i w każdym było dośc ciepło i własciciele nie narzekali przez cala zimę. Ja sam zastanawiam sie bardzo poważnie za ytongiem 36,5 . A Tak w ogóle to macie informacje co do cen za tego ytonga 36,5??

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie

wczoraj spotkałem sie z jednym budowniczym i jego wyceną .... nie wiem czy te cyfry przejdą mi przez palce, ale powiedział, ze 55.000 będzie mnie kosztowało wybudowanie hermesa2 (nadmieniam ze z podpiwniczonym garazem) i może zabrać sie w lipcu do roboty, ale oczywiście do tego czasu cena robocizny moze sie zmienić (czytaj zwiększyć) .

Na 99% będę budował z ceramiki o grubosci 24-25 cm + 12 cm styropianu . W sobotę kolejna konfrontacja z innym juz na działce, bo przy okazji przychodzi geodeta do tyczenia moich 10 arów

Witam wszystkich Hemesomaniaków Drugich!!! tych "nowych" i tych "starszych"

Dopiero dziś dowiedziałem się od Marocco11, że jest taki wątek założony jakgdyby oddzielnie dla Hermesa w wersji 2 :o ; nie wiedziałem w sumie dlatego, że nie miałem czasu ostatnio grzebać na forum muratora a jedynie wskakiwałem na wątek "HERMES", bo tam jest jakby żródło WSZYSTKIEGO :lol: od czego się zaczęło.

..... no i patrzę że tu taka dyskusja?? :wink:

to grozi rozdwojeniem jaźni :-?

POZDRAWIAM

Witam,

Zakupiliśmy niedawno z mężem projekt Hermes 2 w odbiciu lustrzanym i mamy zamiar w maju rozpocząć budowę.

Znaleźliśmy już ekipę która podjęła się postawić nam same mury.

Mam do osób trochę bardziej zorientowanych w temacie niż ja pytanie: ile tak orientacyjnie wynosi honorarium kierownika budowy?

I jeszcze jedno na jakie koszty trzeba się nastawić w przypadku naniesienia zmian w projekcie (chodzi o zmiany typu dodatkowe okno w kuchni i podniesienie poddasza o 2 maxy)

Witam,

Zakupiliśmy niedawno z mężem projekt Hermes 2 w odbiciu lustrzanym i mamy zamiar w maju rozpocząć budowę.

Znaleźliśmy już ekipę która podjęła się postawić nam same mury.

Mam do osób trochę bardziej zorientowanych w temacie niż ja pytanie: ile tak orientacyjnie wynosi honorarium kierownika budowy?

I jeszcze jedno na jakie koszty trzeba się nastawić w przypadku naniesienia zmian w projekcie (chodzi o zmiany typu dodatkowe okno w kuchni i podniesienie poddasza o 2 maxy)

... te zmiany nie sa jakos super istotne a wiec wedlug mnie projektant powinien to naniesc w cenie zwyklej adaptacji ... nie dajcie sie nabrac ze to jakas wielka robota (to zmiana kilku wymiarów na przekrojach i dlugosci kilku elementów wieżby) ... nie wiem tylko ile to standard ... ja tak zmienilem swojego hermesa ze az nowe rzuty mam bo na orginalnych byłoby zamazane wszystko :)

prosze wracac na forum HERMES a nie tu jakies odłamy co wy z kosowa jestescie?? :)

Pozdrawiam

Szczepan

NOOOO, DOBRZE IM POWIEDZIAŁEŚ :-?

hmmmm ... H2 to rodzina Hermes, nie da się ukryć ... ma troche z H i troche z H3 ... ale dla wszystkich jego szcześliwych posiadaczy bardziej wyjatkowy niż pozostałe ;) ... a więc i temat musi mieć swój :)

... te zmiany nie sa jakos super istotne a wiec wedlug mnie projektant powinien to naniesc w cenie zwyklej adaptacji ... nie dajcie sie nabrac ze to jakas wielka robota (to zmiana kilku wymiarów na przekrojach i dlugosci kilku elementów wieżby) ... nie wiem tylko ile to standard ... ja tak zmienilem swojego hermesa ze az nowe rzuty mam bo na orginalnych byłoby zamazane wszystko :)

Dzięki za cenne uwagi bo trochę się tymi zmianami martwiliśmy.

Witajcie , macie racje , ze to juz inny domek , nie mniej jednak bede śledził oba wątki .

Mogę podzielić sie z wami informacją,z e dzis mam otrzymac pozwolenie na bud. :-))

W weekend rozmawialem z dwiema ekipami ... i jeden wycenił domek na 52.000 z dachem !!!! (bez piwnicy) , drugi 50.000 bez dachu ale z piwnica. Z tym, ze ten pierwszy raczej mnie nei wcisnie w tym roku niestety , chyba zeby sie coś wydarzyło ...

Wczoraj byłem koło swojej działeczki i porobiłem kilka fotek, moze wieczorkiem postaram sie dołaczyc

witam

Ja też przychylam się do prośby, czy ktoś mógłby podać wymiary pomieszceń tzn. dług. i szer.

Mam pytanie czy według Was nie za duża jest kuchnia i łazienka na górze?, czy jest jakaś możliwość zmniejszenia łazienki, bo przyznam, że te prawie 12 m to troche za dużo, wolałabym zwiększyć sobie pokój obok.

Zrobiłam trochę fotomontaż jakbym widziała swój domek, z tym ,że my garaż adaptujemy na pokój dla mamy:

http://images34.fotosik.pl/157/ae976bad49a5af14.jpg

Witam serdecznie wszystkich! wymiary pomieszczeń na poddaszu to: (czytam z projektu)

pokój2/2 - 384 na 448,5 (11,79 p.u.)

pokój2/3 - 384 na 448,5 (11,39 p.u. - mniej bo jest tu komin)

pokój2/5 -od frontu- 371 na 520,5 (14,25 p.u.)

łazienka2/4 - 371 na 388,5 (11,13 p.u.)

garderoba2/6 - 200 na 331 (3,66 p.u.)

strych2/7 - 341 na 811 (16,20 p.u.)

pozdrawiam

witam! zamierzamy z mężem zakupić projekt Hermes 2. Czy mógłby mi ktoś napisać jakie są wymiary pomieszczeń na górze i czy podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki wystarczy? Z góry dzięki za odpowiedz:)

Jeśli chodzi o to czy "podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki wystarczy"

to jest to sprawa względna i uzależniona od twoich osobistych oczekiwań jeśli chodzi o funkcjonalność i estetyczne wrażenia. Dość wartka dyskusja na ten temat była jakiś czas temu i jest też teraz na innym wątku forum muratora który dotyczy Hermesa ver 1 i 3 - patrz niżej link

http://forum.muratordom.pl/hermes,t59192.htm?highlight=hermes

zachęcam do przeczytania - bo tam jest źródło wszystkiego co dotyczy również naszego pięknego Hermesa2.

Jeśli chodzi o mnie ja będę podnosił o 1 pustak, bo myślę że oryginalna ścianka kol. jest zdecydowanie za niska ale nie chcę przesadzić z ewentualnymi dwoma pustakami żeby bryła domku nie straciła na uroku. Z resztą pomieszczenia na poddaszu są i tak spore, a i skosy i nisko ustawione na nich okna połaciowe też mają swój urok...

:D pozdrawiam

witam

Ja też przychylam się do prośby, czy ktoś mógłby podać wymiary pomieszceń tzn. dług. i szer.

Mam pytanie czy według Was nie za duża jest kuchnia i łazienka na górze?, czy jest jakaś możliwość zmniejszenia łazienki, bo przyznam, że te prawie 12 m to troche za dużo, wolałabym zwiększyć sobie pokój obok.

witam cię!

i tu mamy kolejne pytanie na które nigdy nie otrzymasz obiektywnej odpowiedzi a przynajmniej na forum - każdy może mieć swój gust. Musisz sam się określić i przemyśleć jak twoje pomieszczenia chciałbyś żeby wyglądały i jaką miały wielkość... :wink:

ja myślę że cały urok Hermesa wynika nie tylko z pięknego wyglądu zewnętrznego a więc bryły domku ale również a może przedewszystkim (w szczególności w wersji 2) z optymalnego rozmieszczenia pomieszczeń w środku, mam tu również na myśli bardzo proporcjonalne względem siebie wielkości tych pomieszczeń (prznajmniej według mnie), zakładając przeznaczenie jego dla 4-5-osobowej rodziny.

Łazienka ma 14 m2 po podłodze i niecałe 12 użytkowej, zakładając że stoi tam również pralka - to pewnie i będzie kosz z brudną bielizną - do tego pozostałe sprzęty sanitarne i to co mi się podoba tradycyjne okno -na ścianie- to w/g mnie jej wielkość wcale nie jest za duża... z resztą sypialnia obok i tak jest wystarczająco duża.

Kuchnia napewno będzie wygodna - ustawisz tam wszystko: duża lodówka, dodatkowa zamrażarka, zmywarka do naczyń, kuchenka i duży zlewozmywak a pozostanie jeszcze miejsce na wygodny barek. Ja poza tym pod ścianką oddzielającą salon postawię wygodny stół z krzesłami - taka "podręczna" jadalnia do szybkich posiłków lub dla dzieci - ową ściankę trochę wydłużę i "zagnę" w kształcie litery "L" tworząc mały narożnik.

....oczywiście każdy może mieć swoje potrzeby i swój gust...i zdań i rozwiązań może być tyle co osób które dyskutują.

pozdrawiam

Witam!

Miło dołączyć mi do sympatyków Hermesa 2. Razem z mężem jesteśmy obecnie na etapie podjęcia decyzji o zakupie projektu. Zastanawiamy sie nad Hermesem 2 lub Baltazarem z tej samej pracowni.

Bardzo zaciekawiły mnie zmiany które planuje w Hermesie maroco 11 tzn. przesunięcie schodów w stronę wejścia i przeniesienie łazienki. Czy masz już może palny po adaptacji jestem bardzo ciekawa jak to wygląda , no i co z wejściem do gabinetu zostawiasz w tym samym miejscu? Przy schodach jest kawałek ściany nośnej czy nie był to problem przy przesuwaniu schodów?

Pozdrawiam

Witam!

Miło dołączyć mi do sympatyków Hermesa 2. Razem z mężem jesteśmy obecnie na etapie podjęcia decyzji o zakupie projektu. Zastanawiamy sie nad Hermesem 2 lub Baltazarem z tej samej pracowni.

Bardzo zaciekawiły mnie zmiany które planuje w Hermesie maroco 11 tzn. przesunięcie schodów w stronę wejścia i przeniesienie łazienki. Czy masz już może palny po adaptacji jestem bardzo ciekawa jak to wygląda , no i co z wejściem do gabinetu zostawiasz w tym samym miejscu? Przy schodach jest kawałek ściany nośnej czy nie był to problem przy przesuwaniu schodów?

Pozdrawiam

Witaj Mailnk4

Mam oczywiscie adaptacje ukonczoną, nawet pozwolenie na budowę . Mój adaptacyjny poszedł troche na łatwizne i nanosil wszeslkie poprawki na starych rysunkach, w najbliższym czasie postaram sie zeskanowac te rysuneczki (nie mam w domku skanera) i moze dasz rady cos z nich wykorzystać ... Co do wygladu to wiemy doskonale, ze takie rozwiazania muszą sie sprawdzić w praktyce, bo na papierze to wszystko moze ladnei wygladac ... gabinet mam przesunięty bo zrezygnowałem z podcienia