Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Miło dołączyć mi do sympatyków Hermesa 2. Razem z mężem jesteśmy obecnie na etapie podjęcia decyzji o zakupie projektu. Zastanawiamy sie nad Hermesem 2 lub Baltazarem z tej samej pracowni.

Bardzo zaciekawiły mnie zmiany które planuje w Hermesie maroco 11 tzn. przesunięcie schodów w stronę wejścia i przeniesienie łazienki. Czy masz już może palny po adaptacji jestem bardzo ciekawa jak to wygląda , no i co z wejściem do gabinetu zostawiasz w tym samym miejscu? Przy schodach jest kawałek ściany nośnej czy nie był to problem przy przesuwaniu schodów?

Pozdrawiam

Witaj Mailnk4

Mam oczywiscie adaptacje ukonczoną, nawet pozwolenie na budowę . Mój adaptacyjny poszedł troche na łatwizne i nanosil wszeslkie poprawki na starych rysunkach, w najbliższym czasie postaram sie zeskanowac te rysuneczki (nie mam w domku skanera) i moze dasz rady cos z nich wykorzystać ... Co do wygladu to wiemy doskonale, ze takie rozwiazania muszą sie sprawdzić w praktyce, bo na papierze to wszystko moze ladnei wygladac ... gabinet mam przesunięty bo zrezygnowałem z podcienia

Witam

Ja również bardzo chętnie zerknęłabym na te przeróbki, bo też wolałabym przenieść łazienkę pod schody, mam pytanie czy w związku z tymi zmianami zmniejszy się powierzchnia łazienki na poddaszu?

maroco11 mam propozycje, może prościej by było, gdybyś zrobił zdjęcie tej kartki z przeróbkami i wkleił, może obyłoby się bez skanera?

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

maroco11 - czy mógłbyś wkleić skan projektu wraz ze zmianami.

Przyznaje, że trochę mnie zaintrygowały :) a co będziesz miał w miejscu łazienki na dole jak ją przeniesiesz?

a zlikwidowanie podcienia spowoduje powiększenie gabinetu - ale o ile?

a my zastanwiamy się nad

- podniesieniem ścianki kolankowej o 1 pustak (mieliśmy w planach o dwa pustaki ale architekt nam odradził)

- nad poszerzeniem garażu o 60 cm.

- w kuchni dobudujemy kawałek ścianki, do tej która tam jest tak żeby ona utworzyła coś na kształt litery L

Przyznaje, że trochę mnie zaintrygowały :) a co będziesz miał w miejscu łazienki na dole jak ją przeniesiesz?

a my zastanwiamy się nad

- podniesieniem ścianki kolankowej o 1 pustak (mieliśmy w planach o dwa pustaki ale architekt nam odradził)

- w kuchni dobudujemy kawałek ścianki, do tej która tam jest tak żeby ona utworzyła coś na kształt litery L

Magdula >>> wlasnei umieściłem w swoojej galerii skany zmian i kilka fotek działeczki . Mam nadzieję, ze fachowcy wejdą juz z pracami w tym tygodniu :-))

http://foto.onet.pl/iraeb,kk0eokkcgk9j,u.html

a my zastanwiamy się nad

My jednak zostajemy przy podneisieniu scianki o dwa pustaki . W miejscu łazienki jest duze pomeiszczenei gospodarcze, rzeczy trzeba tez gdzie mieć magazynować , a garaz to garaż czyli domek dla autka , łazienka częsciowo bedzie pod schodami , pokój-gabinet zbytnio sie nie powiększy bo jak widać została przesunieta ściana. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiliśmy dokłądajac po oknie do balkonów ???

My jednak zostajemy przy podneisieniu scianki o dwa pustaki . W miejscu łazienki jest duze pomeiszczenei gospodarcze, rzeczy trzeba tez gdzie mieć magazynować , a garaz to garaż czyli domek dla autka , łazienka częsciowo bedzie pod schodami , pokój-gabinet zbytnio sie nie powiększy bo jak widać została przesunieta ściana. Nie wiem tylko czy dobrze zrobiliśmy dokłądajac po oknie do balkonów ???

wiesz co maroco11 - myślę że dołożenie po oknie do balkonów to jednak może być trochę "przedobrze". Akurat jakiś czas temu miałem przyjemność obejrzeć już zamieszkanego Hermesa zbudowanego przez tczew_brzozy (za co jestem mu bardzo wdzięczny); co prawda to H. w wersji 1 ale akurat poddasze jest tam prawie identyczne jak w naszej 2-ce i mogę stwierdzić że pokoje przy tym balkonie są wystarczająco doświetlone biorąc pod uwagę że masz tam przecież również okna połaciowe.

wiesz co maroco11 - myślę że dołożenie po oknie do balkonów to jednak może być trochę "przedobrze". Akurat jakiś czas temu miałem przyjemność obejrzeć już zamieszkanego Hermesa zbudowanego przez tczew_brzozy (za co jestem mu bardzo wdzięczny); co prawda to H. w wersji 1 ale akurat poddasze jest tam prawie identyczne jak w naszej 2-ce i mogę stwierdzić że pokoje przy tym balkonie są wystarczająco doświetlone biorąc pod uwagę że masz tam przecież również okna połaciowe.

Rycho byc moze i masz racje , zreszta nad tym właśnei sie zastanawiam , ale w razie czego wszystko mozna zweryfikowac w trakcie budowy .....

trochę szkoda maroco, że twoje skany rzutów Hermesa są niezbyt czytelne. szczególnie chodzi mi o ten fragment parteru z łazienką i schodami - gdyż trochę mnie to intryguje jak to zrobił twój projektant (ja u siebie tez próbuję wymyślić coś mądrego w kwesti podcień-gabinet-schody-korytarz-łazienka).

...a czy nie dało by się zrobić jakieś powiększenie tego fragmentu i pokazania go?

pozdrawiam

trochę szkoda maroco, że twoje skany rzutów Hermesa są niezbyt czytelne. szczególnie chodzi mi o ten fragment parteru z łazienką i schodami - gdyż trochę mnie to intryguje jak to zrobił twój projektant (ja u siebie tez próbuję wymyślić coś mądrego w kwesti podcień-gabinet-schody-korytarz-łazienka).

...a czy nie dało by się zrobić jakieś powiększenie tego fragmentu i pokazania go?

pozdrawiam

Dobra postaram się coś pokombinowac, ale nie obeicuje szybkich efektów.

a dokładnie w jakiej miejscowości budujesz tego swojego Hermesa

a my zastanwiamy się nad

Magdula >>> wlasnei umieściłem w swoojej galerii skany zmian i kilka fotek działeczki . Mam nadzieję, ze fachowcy wejdą juz z pracami w tym tygodniu :-))

http://foto.onet.pl/iraeb,kk0eokkcgk9j,u.html

• 1 month później...

Witam serdecznie wszystkich budujących :) ja jestem dopiero na etapie wyboru projektu, więc Wasze rady i doświadczenia są NIEZWYKLE cenne!!!

Mam pytanko: czy ktoś z Was buduje któregoś z Hermesów w wersji z piwnicą, przynajmniej częściową?

Przypominam, że zdjęcia są BARDZO mile widziane!!

pozdrawiam!!!

Witam,

Przede wszystkim pozdrawiam wszystkich Hermesowców !

Obecnie jestem na etapie fundamentów i nieco zaskoczyła mnie ilość stali jaka została podana w kosztorysie, czy rzeczywiście potrzeba az 1850 kg prętów gładkich do 7 mm?

Przyznam, że sprzedawca stali był nieco zdziwiony ilością ....

Jeśli ktoś z Was ma lepsze informacje niż te z kosztorysu to proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

Pozwole sobie odpowiedziec - jakos idzie :)

Budujemy sie niedaleko Oławy (Jankowice) i aktualnie bedziemy zamykac stan zero. Pogoda sprzyja, materialy przychodza na czas, ekipa sobie radzi. (Oprocz malej wpadki - budowali scianke fund. bez rzutu fundamentow, bo "gdzies sie zapodzial").

Jesli ktos sie buduje/ma zamiar budowac w poblizu to prosze o kontakt.

Pozdawiam