minio123 21.06.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 witam wszystkich uzytkownikow!!!mam pytanie czy ktos moze buduje hermesa 2 i moze podzielic sie jakimis zdjeciami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 05.07.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam, Pozwole sobie odpowiedziec - jakos idzie Budujemy sie niedaleko Oławy (Jankowice) i aktualnie bedziemy zamykac stan zero. Pogoda sprzyja, materialy przychodza na czas, ekipa sobie radzi. (Oprocz malej wpadki - budowali scianke fund. bez rzutu fundamentow, bo "gdzies sie zapodzial"). Jesli ktos sie buduje/ma zamiar budowac w poblizu to prosze o kontakt. Pozdawiam KIECU - To chyba ja niedaleko od Ciebie buduje H2, bo z drugiej strony wrocławia tj na północny-zachód 30 km . Własnei zakończono mi stan ZERO , moze sie niebawem zgramy i podpatrzymy Twój dużo bardziej zaawansowany stan ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 05.07.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam serdecznie wszystkich budujących ja jestem dopiero na etapie wyboru projektu, więc Wasze rady i doświadczenia są NIEZWYKLE cenne!!! Mam pytanko: czy ktoś z Was buduje któregoś z Hermesów w wersji z piwnicą, przynajmniej częściową? Przypominam, że zdjęcia są BARDZO mile widziane!! pozdrawiam!!! Mój Hermesik ma piwniczke pod garażem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola J 25.07.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 witam serdecznie Proponuje Google Skretchup, trochę własnej pracy i wtedy można zobaczyć choć wirtualnie dom od zewnętrz i od środka ... Nasz Hermes 2 (mój i żony) jeżeli plany wypalą stanie w połowie roku w Nysie ... i jak coś to zapraszam ... w chwili obecnej z pewnością mogę stwierdzić iż nie ma jeszcze w Polsce żadnego gotowego/wybudowanego Hermesa 2 ... projekt pojawił się w sprzedaży dopiero przed Świętami Bożego Narodzenia 2007 ... sami jesteśmy jednymi z pierwszych jego posiadaczy Jak mogę zmienić jednostki długości w tym programie. Wyświetla mi, np: 23'25" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola J 28.07.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Dziękuję bardzo. Witam wszystkich Hermesowiczów. Po obejrzeniu tej całej masy projektów dostępnych na rynku (pewnie i tak ilość obejrzana przeze mnie to tylko kropla) wybraliśmy (z mężem) Hermesa 2 z podwójnym garażem i w lustrzanym odbiciu. Z tego co widzę, zmian będzie niewiele- podwyższona ścianka kolankowa bo 70 cm to trochę za nisko- piwnica pod garażami- wyrzucenie (częściowe) ścianki między pokojem na dole a schodami tak aby zyskać trochę przestrzeni od strony pokoiku na ewentualne półki lub szafki. Póki co tylko tyle. Zobaczymy co wymyślę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 17.08.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Dziękuję bardzo. Witam wszystkich Hermesowiczów. Po obejrzeniu tej całej masy projektów dostępnych na rynku (pewnie i tak ilość obejrzana przeze mnie to tylko kropla) wybraliśmy (z mężem) Hermesa 2 z podwójnym garażem i w lustrzanym odbiciu. Z tego co widzę, zmian będzie niewiele - podwyższona ścianka kolankowa bo 70 cm to trochę za nisko - piwnica pod garażami - wyrzucenie (częściowe) ścianki między pokojem na dole a schodami tak aby zyskać trochę przestrzeni od strony pokoiku na ewentualne półki lub szafki. Póki co tylko tyle. Zobaczymy co wymyślę później. Ola jak Ci idzie myślenie o zmianach ??? Masz koncepcje co do schodów do podpiwneiczenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 18.08.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 a oto mój hermesik w takim stanie jak widac ...http://foto.onet.pl/k0jog,5594j0o48gs9,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apodis 19.08.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 a oto mój hermesik w takim stanie jak widac ... http://foto.onet.pl/k0jog,5594j0o48gs9,u.html Super ten Twój domek my jesteśmy troszkę w tyle układamy bloczek fundamentowy więc będziemy się wzorować na Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monisiaaa 19.08.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam. My z mężem również wybraliśmy jako nasz wymarzony domek Hermesa 2. Projekt zakupiliśmy miesiąc temu, a teraz wprowadzamy do niego zmiany. Oto nasze przeróbki (może komuś pomogą ): - doprojektowanie drugiego garażu wraz z pomieszczeniem gospodarczym, - likwidacja pokoju na dole poprzez przeniesienie kominka do komina głównego, - zamknięcie podcienia, - taras rozszerzony i przeniesiony proporcjonalnie na szerokość ściany salonu, - pomieszczenia nad garażami zaadaptowane na pomieszczenia gospodarcze i podzielone wzdłuż, tak aby do każdego pokoju było niezależne wejście, - likwidacja na pewno tylnego balkonu, co do balkonu z czoła trwa jeszcze debata , - podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki. Dokumenty potrzebne do otrzymania pozwolenia na budowę już częściowo są poskładane i mamy cichą nadzieję, że przy sprzyjających warunkach późną jesienią zaczniemy budowę. Pozdrawiam Wszystkich Hermesowiczów i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.08.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witajcie, A ja po przygodzie z wykonawcą mam już dość budowlanki! Znalezienie fachowego kierbuda w Łodzi graniczy z cudem! Ostatnio starszy pan Inspektor powiedział mi, że faktycznie fachowcy wyjechali... Zdjęć nie będę umieszczać...na razie. Chociaż zdołowana jestem i opisałabym chętnie całą listę fuszerek szanującego się w okolicy wykonawcy z Pabianic. Jak patrzę na mojego hermesika to żal serducho ściska. Pozdrawiam, Zuzia Zuzia głowa do góry .... przykro mi , ze w Twoim rejonie jest ten zły stan rzeczy odnosnie fachowców. ja jak na razie jestem spokojny i grzeczny, ale to do czasu , bo n apierwszy tydzien wrzesnia sa umówieni dachowcy... ale murarze nie dadzą rady do tej pory zrobic tego zakresu zeby mogli wejsc tamci i kolo sie zamyka, ale ja jestem spokojny ..... do czasu , ale po tym czasie ... lepeij nei mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.08.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Super ten Twój domek my jesteśmy troszkę w tyle układamy bloczek fundamentowy więc będziemy się wzorować na Tobie A u mnei strop nad garażem wylany juz dwa tygodnei temu, nad reszta domu jak na razie rozłożone pustaki i belki i...... czekam cierpliwie na zalewanie , a wcześneij na zaszalowanie wszelkich innych rzeczy , tj płyty nad wykuszem, balkonu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.08.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam. My z mężem również wybraliśmy jako nasz wymarzony domek Hermesa 2. Projekt zakupiliśmy miesiąc temu, a teraz wprowadzamy do niego zmiany. Oto nasze przeróbki (może komuś pomogą ): - doprojektowanie drugiego garażu wraz z pomieszczeniem gospodarczym, - likwidacja pokoju na dole poprzez przeniesienie kominka do komina głównego, - zamknięcie podcienia, - taras rozszerzony i przeniesiony proporcjonalnie na szerokość ściany salonu, - pomieszczenia nad garażami zaadaptowane na pomieszczenia gospodarcze i podzielone wzdłuż, tak aby do każdego pokoju było niezależne wejście, - likwidacja na pewno tylnego balkonu, co do balkonu z czoła trwa jeszcze debata , - podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki. Dokumenty potrzebne do otrzymania pozwolenia na budowę już częściowo są poskładane i mamy cichą nadzieję, że przy sprzyjających warunkach późną jesienią zaczniemy budowę. Pozdrawiam Wszystkich Hermesowiczów i nie tylko Monisia gratulacje i troszeczke cierpliwości ..... ze sprawami urzedowymi co do Twoich zmian to .... są podobne, choć balkon nad wejsciem zastapiłem małym daszkiem, a ten od tarasu rzeczywiście okazął sie duży większy niz teraz mam w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam serdecznie wszystkich budujących ja jestem dopiero na etapie wyboru projektu, więc Wasze rady i doświadczenia są NIEZWYKLE cenne!!! Mam pytanko: czy ktoś z Was buduje któregoś z Hermesów w wersji z piwnicą, przynajmniej częściową? Przypominam, że zdjęcia są BARDZO mile widziane!! pozdrawiam!!! Mam piwnice pod garażem i to całkowicie schowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola J 02.09.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Dziękuję bardzo. Witam wszystkich Hermesowiczów. Po obejrzeniu tej całej masy projektów dostępnych na rynku (pewnie i tak ilość obejrzana przeze mnie to tylko kropla) wybraliśmy (z mężem) Hermesa 2 z podwójnym garażem i w lustrzanym odbiciu. Z tego co widzę, zmian będzie niewiele - podwyższona ścianka kolankowa bo 70 cm to trochę za nisko - piwnica pod garażami - wyrzucenie (częściowe) ścianki między pokojem na dole a schodami tak aby zyskać trochę przestrzeni od strony pokoiku na ewentualne półki lub szafki. Póki co tylko tyle. Zobaczymy co wymyślę później. Ola jak Ci idzie myślenie o zmianach ??? Masz koncepcje co do schodów do podpiwneiczenia ??? Myślałam o umieszczeniu schodów do piwnicy na tyłach garażu w pomieszczeniu technicznym po przeciwnej stronie komina. Piec na opał stałyby w piwnicy w pomieszczeniu głównym (stając przodem do komina w piwnicy - po jego lewej stronie za ścianą). Nie chcę podpiwniczać części użytkowej, czyli tej pod schodami, bo szkoda miejsca. Ale co się uda a co nie, wyjdzie w praniu. Na pewno zrezygnujemy z obu balkonów. Mamy 1,63ha działeczki nad rzeką i z własnym stawem więc balkony są niepotrzebne. Przestrzeni i tak będzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.09.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Na pewno zrezygnujemy z obu balkonów. Mamy 1,63ha działeczki nad rzeką i z własnym stawem więc balkony są niepotrzebne. Przestrzeni i tak będzie dużo. Ola zastanów się. Po wybudowaniu swojego Hermesa, a wcześniej po oglądnięciu innych śmiało mogę stwierdzić, że to właśnie balkony dopełniają "całości uroku" Hermesa. Bez nich Hermes już nie jest Hermesem PS. Apropo zapomniałem się przywitać..... wpadłem do Was na chwilę młodsi bracia i siostry.... z Hermesa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 15.09.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 PS. Apropo zapomniałem się przywitać..... wpadłem do Was na chwilę młodsi bracia i siostry.... z Hermesa 2 Zamareck dzięki za odwiedziny naszego skromniutkiego forum , choć jak sam wiesz tamto jest zdecydowanie bardziej rozwinięte, tu jakoś ludzie nie chcą sie udzielac .... ale cóż tam ... będę i tu i tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 19.11.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 witam wszystkich uzytkownikow!!! mam pytanie czy ktos moze buduje hermesa 2 i moze podzielic sie jakimis zdjeciami?? buduje niedaleko wrocka tj ok 35 km na północny-zachód , jak Cie to interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smithi79 15.12.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam Rowniez myslimy o kupnie Hermesika 2. Jestesmy z pod Krakowa.Czy jest ktoś z naszych okolic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 17.12.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witajcie Hermesowcy Otóż od jakiegoś czasu podglądamy forum z moją narzeczoną i wyczytujemy wszystko o Hermesie. Kupiliśmy jakiś czas temu projekt, jest już po poprawkach u architekta, obecnie czekamy na odebranie w pozwolenia na budowe w ciągu kilku dni. Póki co idzie nam pod górke, w kółko nie ma jakiegoś dokumentu, architekt nie wiele sie przyłożył a kasy zgarnął od cholery, teraz musze biegać a to melioracja, a to odrolnienie kawałka działki, a to nie wszystko pasuje w decyzji o warunkach zabudowy a projekt trzymal 2,5 miesiąca blokując jakiekolwiek ruchu przy kredycie i pozwoleniu. W końcu na końcu czekamy na upragnione pozwolenie, w poniedziałek składam wniosek o kredyt. Chcemy jak najwięcej zrobić własnymi siłami jako(ograniczona zdolność kredytowa a raczej jego spłacania ) , że troche w rodzinie ludzi zna sie na rzeczy jednak to pojedyncze sztuki. Dzisiaj rozmawiałem z sąsiadem, który mówi ze tak na oko - bo wszystkie projekty w starostwie- stan surowy z więźbą dachową bez pokrycia i bez okien to od 35tys do 50 za robocizne. Materiały za taki stan to 50-60tyś. W jego wykonaniu miesiąc i dom stoi. Myśle jakby sąsiada pomordował to robocizna będzie z niższej półki i pokrycie dachu byłoby w cenie, zobaczymy. Teraz sie zastanawiamy czy to dużo czy to mało. Nie spieszy nam sie aż tak bardzo, mamy czas gdzies do września 2010. Nie wiem czy swoimi siłami zrobimy dobry fundament, tak zeby później podłoga z zimna nie pękała i zeby nie mieć krzywej ściany i czy płacenie poszczególnych `fachowcom` np oddzielnie za ściany, oddzielnie za fundament, za więźbę czy te koszty nie wejdą w koszty jakie mi wstępnie sąsiad zaproponował... Cała reszta we wnętrzu to już wszystko we własnym zakresie. Instalacje, płytki, obsadzenie drzwi okien. A działka czeka... nienaruszona... aż sąsiadom zazdroszcze ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 21.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 nic nie piszecie to ja jeszcze popisze otóż w hermesiku 2 zmieniliśmy kilka rzeczy, tzn architekt łaskawy pomalował dlugopisem za ciężko zarobione nasze pieniądze. Więc tak - parter : -kuchnia zamknięta od strony salonu - troszke poszerzone i wydłużone schody żeby nie chodzić jak po drabinie - łazienka połączona z pomieszczeniem gospod. - jest łazienka aż do ściany od garażu - w wykuszu okna będą do parapetu jak wszystkie inne nie do ziemi - nie ma wyjścia z gabinetu na taras, jest tylko okno a wyjscie jest z salonu, tak jak było pierwotnie - chcemy na początek spać w gabinecie więc te wyjście to tylko problem z ustawieniem kawałka mebla - w pom. za garażem dodatkowe okno piętro i dach - - schody troszke szersze więc łazienka będzie kilka centymetrów mniejsza ale przy ponad 11m to nie wielka różnica - w pomieszczeniu nad garażem będzie okno dachowe w pokojach po lewej (patrząc gdy wejscie główne jest na dole) zamiast okien połaciowych są lukarny - tak zeby nie wyglądał dach jak od stodoły - w garderobie jest okno połaciowe zeby przewietrzyć bałagan raz na jakis czas Póki co nasze 14 arów moknie od deszczu, nie wiadomo co z kredytem a sąsiad juz pustaki wywalił na działke... ni z gruszki ni z pietruszki kupiliśmy działkę w kilka dni a teraz bujamy sie po urzędach nosząc w teczce tony pokserowanych dokumentów bo przecież wszędzie coś chcą... trzeba mieć zdrowie żeby wszystko przeskoczyć... teraz zastanawiamy sie nad ogrodzeniem, chcielibyśmy z przodu z drewnianymi sztachetami i klinker a boki zwykła siatka, tzn dwie strony tylko zostają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts