zamareck 22.12.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 -kuchnia zamknięta od strony salonuWidać trendy się zmieniają, zresztą każda gospodyni urządza kuchnię po swojemu. Ja koniecznie chcę mieć widok z jadalni na salon podczas np. śniadania (a nie cierpię jadać w salonie)- troszke poszerzone i wydłużone schody żeby nie chodzić jak po drabinie Tak jak piszesz to kosztem łazienki, która i tak jest dosyć duża.- nie ma wyjścia z gabinetu na taras, jest tylko okno a wyjscie jest z salonu, tak jak było pierwotnie - chcemy na początek spać w gabinecie więc te wyjście to tylko problem z ustawieniem kawałka meblaI słusznie.- w pom. za garażem dodatkowe oknobardzo słusznie bo światła dziennego nigdy za wiele.- w pomieszczeniu nad garażem będzie okno dachoweJa bym wstawił nawet podwójne.w pokojach po lewej (patrząc gdy wejscie główne jest na dole) zamiast okien połaciowych są lukarny - tak zeby nie wyglądał dach jak od stodoły I to najlepszy pomysł dokładnie tak jak ja zrobiłem - w garderobie jest okno połaciowe zeby przewietrzyć bałagan raz na jakis czasJa z tego okna zrezygnowałem gdyż wietrzenie garderoby w porównaniu z kosztem jednego okna jest niewspółmierne. W garderobie zamontowałem miniaturowy grzejniczek w celu "przełamania" powietrza, czyli usunięcie wilgoci.Póki co nasze 14 arów moknie od deszczu, nie wiadomo co z kredytem a sąsiad juz pustaki wywalił na działke... ni z gruszki ni z pietruszki kupiliśmy działkę w kilka dni a teraz bujamy sie po urzędach nosząc w teczce tony pokserowanych dokumentów bo przecież wszędzie coś chcą... trzeba mieć zdrowie żeby wszystko przeskoczyć... teraz zastanawiamy sie nad ogrodzeniem, chcielibyśmy z przodu z drewnianymi sztachetami i klinker a boki zwykła siatka, tzn dwie strony tylko zostają... Ja po zakupie działki ogrodzenie wykonałem z siatki leśnej ale słupki zrobiłem pożądne stalowe jako docelowe.... i tak stoi to do dzisiaj. W przyszłym roku zabieram się za wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 22.12.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 i jeszcze zapomnialem że podnosimy ścianke kolankową o pustak (chyba albo o dwa) i patrząc na album `zamareck` przypomniało mi sie że obok garażu zrobimy zadaszenie na samochód ale oddzielnie, nie przeciągając dachu od budynku, później jakiś tam daszek na dwóch nogach sie wymyśli.. ale póki co problemy z kredytem więc problem zadaszenia na drugi samochód to na razie żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 24.12.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 lolek632 od razu radze , podnos o dwa pustaki nie stracisz na tym na pewno, a zyskasz zdecydowanie przestrzeń w pokojach, wiem co pisze gdyz ja mam podniesioną o dwa i jestem z tego zadowolony, oczywiscie na tym etapie , ale przynajmniej jak sie wchodzi do tych pomieszczeń (stan surowy) to widac tą powierzchnię, nie wyobrażam sobie tych pomieszczeń na gorze takich jak w projekcie .... [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 24.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Lolek a ogrodzenie sie zbyt nie martw na poczatek , ja swoje 10 arów ogrodziłem zwykła siatka lesną i słupkami drewnianymi, zaleta takiego ogrodzenia podczas budowy jest to, ze w kazdej chwili mozna je zdemontować, zeby z każdej strony był wjazd np samochodu z piaskiem, betoniarki, czy samochodu z pustakami , dachówką, bo wiadome, zeby to poustawiać w róznych miejscach działki . Tez mi ktoś sugerował żeby wykonac od razu jakies normalne przynajmniej z boków .. i wcale tego nie żałuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 24.12.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 oto kilka fotek mojego hermesika co prawda to było miesiac temu ... http://images36.fotosik.pl/42/2b589f78ce499c88m.jpghttp://images38.fotosik.pl/42/be73eace3af2094fm.jpghttp://images29.fotosik.pl/307/0b769c1156c1d119m.jpghttp://images48.fotosik.pl/42/ca1268c7c392eeafm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 24.12.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Dziś są juz schody wejsciowe i taras .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 04.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pozwolenie na budowe leży w domu od piątku tylko jeden malutki problem... Nie ma kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 04.01.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pozwolenie na budowe leży w domu od piątku tylko jeden malutki problem... Nie ma kredytu Lolek skoro zima w tym roku nas zaskoczyła to spokojnie przeczekaj do wiosny , bo co chciałbyś robic w taka pogodę ???? U mnie (dolnoślaskie) wlasnei śnieg pada niexle ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 04.01.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 byłbym spokojniejszy troche a tak cholera wie co będzie... u mnie też śnieg i dzisiaj poniżej 10st. Kupie sobie 4pustaki to na wiosne będzie na czym przy grilu siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smithi79 10.01.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Witam Zakupilismy Hermesika 2. czekamy teraz na warunki i idziemy do adaptacji.Troszke zmian robimy ale nie wiele: likwidacja podcienia kosztem wydłużenia gabinetu powiekszenie łazienki na dole kosztem pomieszczenia gospodarczego podpiwniczenie- myslimy podpiwniczyc garaż schody drewniane powiekszenie okna w garazu i w pokoju nad garażem Strop bedzie monolityczny i prawdopodobnie podniesiemy o jednego pustaka ścianke kolankowa(chociaz nie jestem tego pewna ) Czy mozecie mi powiedziec jak rozwiazaliscie wentylacje w kuchni i w lazience na górze?? Bo napewno nie jest to podłączone pod komin.Jak sie szacuje kosztownie ten sysytem wentylacji co jest naniesiony w projekcie no i jak to wyglada juz jako wykonane. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 28.01.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 oto kilka fotek mojego hermesika co prawda to było miesiac temu ... http://images36.fotosik.pl/42/2b589f78ce499c88m.jpg http://images38.fotosik.pl/42/be73eace3af2094fm.jpg http://images29.fotosik.pl/307/0b769c1156c1d119m.jpg http://images48.fotosik.pl/42/ca1268c7c392eeafm.jpg Powiedz mi proszę, czy miałeś problemy z docięciem dachówki nad wykuszem? jak masz to wykończone? Mój "Szpec" od dachu nie wie jak to zrobić...hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 29.01.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 myśleliśmy przez chwilę czy nie zrezygnowac z wykuszu.. nie potrafie sobie wyobrazić czy chociaż kawałek ławy tam sie zmieści czy to taka pierdółka z trzema oknami będzie ...ale pewnie zostanie juz tak jak jest.. w banku wreszcie dobrze gadają, może w lutym będzie wszystko złożoneuważacie ze 50tyś za robote za stan surowy to duzo czy malo? od fundamentów, więźba, deskowanie, pokrycie dachu, kierownik budowy w cenie. Ze 2-3 tyś jeszcze do urwaniadruga opcja to fundamenty, ściany ok36tyśdach z pokryciem 12tyś wiec jedno w drugie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 29.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 lolek pomysł z kierownikiem budowy w cenie z daleka śmierdzi. Nie chcę obrażać nikogo, może i dobry jest, ale połączenie wykonawstwa z kierowaniem nie wróży nic dobrego. Bo jeśli kierownikowi płaci wykonawca to jak myślisz czyją stronę będzie on trzymał ????? Dla przestrogi przeczytaj dziennik suzis. Wszyscy trzymamy za nią kciuki bo jej sprawa zakończenie będzie miała w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 31.01.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 to mój sąsiad, dobry chłop a i ludzie go chwalą więc myśle nie zrobiłby lipy.. czekam teraz na `wycene` przez trzeciego gościa aczkolwiek z mety zapowiedzial ze 50tys to nie jest duzo na taki dom, zobaczymy co to wyjdzie, musze sie jeszcze przejechac do sąsiada jego produkcję zobaczyć bo osobiscie nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 31.01.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Lolek Taka wysokość kosztów robocizny jest dla mnie zaskoczeniem. Jeśli jesteś pewien tej ekipy to myślę, że powinieneś brać Ich bez zastanowienia. Ja buduję Heremsa 2 ze zmianami i robociznę mam znacznie wyższą.... Co prawda wziąłem chyba jedną z najlepszych (a więc i najdroższych) ekip w ZG, ale i tak nie znalazłbym żadnej ekipy do budowy mojego Hermesa w okolicach ceny, którą Ty podałeś.... A jeśli mają swojego kierownika to warto sobie znaleźć kogoś o podobnych uprawnieniach kogo poprosisz o nadzór nad budową i budowlańcami. Strzeżonego Pan Bóg strzeże... A przykład Suzis niech Ci będzie przestrogą... Pozdrawiam Maciej http://foto.onet.pl/1l2v,0z4sdcdoid5o,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 31.01.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Lolek Taka wysokość kosztów robocizny jest dla mnie zaskoczeniem. Jeśli jesteś pewien tej ekipy to myślę, że powinieneś brać Ich bez zastanowienia. Ja buduję Heremsa 2 ze zmianami i robociznę mam znacznie wyższą.... Co prawda wziąłem chyba jedną z najlepszych (a więc i najdroższych) ekip w ZG, ale i tak nie znalazłbym żadnej ekipy do budowy mojego Hermesa w okolicach ceny, którą Ty podałeś.... A jeśli mają swojego kierownika to warto sobie znaleźć kogoś o podobnych uprawnieniach kogo poprosisz o nadzór nad budową i budowlańcami. Strzeżonego Pan Bóg strzeże... A przykład Suzis niech Ci będzie przestrogą... Pozdrawiam Maciej http://foto.onet.pl/1l2v,0z4sdcdoid5o,u.html Proszę Was o fotki dachu nad wykuszem jak takie posiadacie. Chciałbym zobaczyć jak wygląda docięta dachówka pod skosem nad wykuszem... Nie wiem jak to rozwiązać. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 31.01.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Rafałsz jeszcze nie mam tej dachówki, bo jeszcze wykuszu nie mam... A wykuszu nie mam bo jeszcze czekamy aż mrozy zupełnie odpuszczą... Myślę, że wykusz pokażę w okolicach czerwca. A tak swoją drogą jak w Waszych Hermesach 2 rozwiązujecie odprowadzenie wody z rynny nad wykuszem? Ja jakoś nie chcę rury spustowej bo zepsuje nam widok, a specjalnie pomniejszaliśmy w wykuszu słupki pomiędzy oknami... I wykonawca zaproponował nam wstępnie zejście wody po łańcuchach... Dadzą radę takie łańcuchy? czy cała elewacja będzie przy byle deszczu mokra? Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manekm 06.02.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Chcemy budować domek Hermes 2.Czy jest ktoś może w trakcie realizacji tego projektu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 07.02.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 oczywiscie ,ze jest ... Mam wybudowany w stanie surowym pawie zamknietym, także ..... buduje w okolicy wrocławia, wiec jk jesteś zainteresowany to ... nie będzie problemów, a ponadto jest już skrmne forum na temt hermesa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 07.02.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 w banku dalej dobrze gadają, czekamyz sąsiadem ugadałem sie na 48tyś, bierze jeszcze geodete na siebięco do kierownika - sąsiadowi ufam poza tym 2-3 osoby ode mnie troche sie znają na poszczególnych tematach więc będe miec swoich cichych kierowników ;d trzeci gość który stawia chałupki wycenił podobnie na ok 50tyś tyle że raczej bez dachu. Do dachu ma jakiegos znajomka który pewnie z 10tys jeszcze chętnie by przytulił sąsiad chętnie po roztopach juz by zaczynał jednak brak kasy blokuje, mam nadzieje że z początkiem maja pierwsza łopata wpadnie w ziemie\ jak tylko wszystko odpuści gmina zaczyna kopać wodęw końcu po samych problemach i trudnościach widać że coś sie rusza tak jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts