Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Jak widze w końcu coś drgneło na tym forum . Mam nadzieje, ze nie tylko ja mam postawionego Hermesika2 w stanie surowym .

LOLEK jeżeli moge poradzić to te 50 tys jest ceną dobrą, ja za sam dach tj konstrukcję i dachówke wraz z orynnowaniem dawałem hmmmm 14 tys i to była wyszukana najtańsza oferta nie mniej jednak bardzo dobra jakościowa ekipa , takze jak sobie zsumuję dach + reszta to wyjdzie zdecydowanie więcej .

RAFAŁsz postaram sie w najbliższym czasie zrobic jakieś foty specjalnie dla Ciebie , ale nie obiecuję kiedy , bo to trzeba sie wybrać z aparacikiem na budowę :-))

Macst. no ja o tym zupełnei nei myslałem i mam normalna rurę spustowa przy wykuszu ...

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marocco11 dzięki za pośrednie podanie kosztów... Bo patrząc na koszty Lolka już byłem przerażony, że strasznie przepłacam... :) Widać nie tylko ja mam problem ze znalezieniem ekipy do stanu surowego za 50 000.... Tylko, że u nas dom trochę dłuższy wzdłuż kalenicy, a i przez to dach sporo większy i droższy.....

A co do wykuszu to u Ciebie widziałem, że słupki w wykuszu masz standardowe, tzn. zgodne z projektem. Przy takim układzie też byśmy zamontowali rurę spustową, ale my (ja właściwie) wymyśliliśmy sobie jak najcieńsze słupki i jak największe okna... Zamontowanie rury wyglądałoby fatalnie... Z obu stron wystawałaby poza słupek rozdzielający okna... stąd szukanie innego rozwiązania... Jak się wkurzę to przedłużę rynnę, aż do ściany nośnej i tam wpuszczę rurę pod ocieplenie budynku... :) Ale to dopiero jak zacznie się budowa dachu...

Słuchajcie, bo już chyba pytałem, ale nikt się nie odezwał.. Ktoś z Was montuje rekuperator? Albo ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Sprawdza się to na dłuższą metę?

Pozdrawiam serdecznie

Maciej

Słuchajcie, bo już chyba pytałem, ale nikt się nie odezwał.. Ktoś z Was montuje rekuperator? Albo ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Sprawdza się to na dłuższą metę?

1) O rekuperatorze są osobne tematy na tym forum, gdzie znajdziesz wiele informacji. Tak samo opinii od skrajnie negatywnych do zachwytów.

2) Sprawa zależy również od kasy. Dobra jednostka centralna kosztuje ponad 10 tys, do tego instalacja i robocizna.

3) Wentylacja w domu jest zależna od prądu. Brak prądu = brak wentylacji bo przy reku likwidowane są wszelkie piony wentylacyjne. (niezdrowe i niebezpieczne). Otworzenie okien natomiast przeczy oszczędności energii jaką ma Ci dać reku.

4) Ja zrezygnowałem z reku dlatego , że nie da się (lub nie jest to wskazane) połączyć instalacji reku z DGP (podobno nad tym pracują).

5) Poprawnie założona instalacja reku, porządna jednostka centralna, dobre filtry, i brak przerw w dostawie prądu dają za to super wygodę, oszczędności energii (dom pasywny) i komfort użytkowania takiego domu.

To tyle na szybko z tego co kiedyś analizowałem. Sam zdecyduj.

pozdrawiam

Hej Zamareck..

Czytam i czytam te inne wątki i im więcej czytam tym jestem mądrzejszy-inaczej. :)

Trochę źle się wyraziłem... Miałem na myśli użytkowników Reku w Hermesie2. Chciałbym wiedzieć gdzie montowana była jednostka centralna... W pomieszczeniu za garażem (znaczne odległości dla kanałów nawiewnych i wywiewnych) czy może na strychu...

Widać pewno będę pierwszym, który to przetestuje w Hermesie2. Bo póki co jestem zdecydowany na 95 %.

Co do braku prądu to jakoś nie mam z tym problemu (póki co, oczywiście). Jeśli były już jakieś awarie to nie trwały dłużej niż 6 godzin. A w takim czasie raczej powietrze nie zepsuje się kompletnie... :) Bardziej bym się obawiał co stanie się z moimi rybkami w akwarium....

A co do łączenia Reku z DGP z kominka to podobno można to załatwić... :) Przynajmniej tak twierdzą ludzie z wątków o Rekuperatorach...

Pozdrawiam

Maciej

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witajcie ludki na wiosne :)

W końcu po wszystkich naszych problemach od września jest kredyt i moze 20.04 będziemy ruszać. Ciesze sie jak dziecko :) wszystko jest zgrane, czekamy tylko kiedy zaczną kopać wodę. Byłem dzisiaj podpisać umowę na `prund` :p ale spóźniłem sie o pół miesiąca i musze czekać na nową.

Sąsiad uspokaja, żeby póki co nie martwić sie o żadną koparkę, nic z tych rzeczy, wszystko bierze na siebie. Zobaczymy jakie będzie te wszystko ale mam do niego spore zaufanie. w wolnej chwili wstawie jakieś foto z kawałkiem pola ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Lolek>>> jeżeli chodzi o ściany to buduj z tego co akurat jest w dobrej cenie, bo i tak potem za wszystko odpowiada ocieplenie. Ja budowałem z porotonu Robena, bo ytong wtedy był duzo droższy, dziś chyba te ceny sa porównywalne . A ponadto marketing i reklama działaja u wszystkich producentów i kazdy chce przekonac do swego materiału.. Co do stropu to to ja mam terive, to chyba też jest bardziej ekonomiczne, lany strop mam w garażu , ale to tylko dlatego, ze pod garazem mam piwnice,i kazdy mowił, ze to samochód stał tam będzie i to zupęlnie inna masa . Nie wiem czy Ci w czyms to pomoze, ale ...

ludziska na gwałt potrzebuje Waszego zdania

strop - teriva czy zalewanie ?

sciany - ytong czy zwykle pustaki?

co robiliscie u siebie

w końcu ruszyło, już nie mogłem sie doczekać ścian.. poszło z pustaka i strop teriva będzie, bez zmian - postępy w albumie ;)

wczoraj przyjechały pustaki, na jutro planują strop nad garażem zacząć.. brak prądu daje sie we znaki, w kółko dowózka benzyny ale chłopy szybko robią to nie będzie takiej tragedii chyba...

póki co idzie dobrze, żadnych problemów

zastanawiamy sie czy podniesz piętro o pustak czy o dwa i czy jak beda dwa to nie zrobi sie stodoła.. tylko murarz jeszcze o tym nie wie, pewnie bede musial dokupić pustaków, o ile nie bedzie problemu z więźbą później bo łaskawy pier*** projektant nie zdążył przez 3mies tego namalować swoimi kredkami

w końcu ruszyło, już nie mogłem sie doczekać ścian.. poszło z pustaka i strop teriva będzie, bez zmian - postępy w albumie ;)

wczoraj przyjechały pustaki, na jutro planują strop nad garażem zacząć.. brak prądu daje sie we znaki, w kółko dowózka benzyny ale chłopy szybko robią to nie będzie takiej tragedii chyba...

póki co idzie dobrze, żadnych problemów

zastanawiamy sie czy podniesz piętro o pustak czy o dwa i czy jak beda dwa to nie zrobi sie stodoła.. tylko murarz jeszcze o tym nie wie, pewnie bede musial dokupić pustaków, o ile nie bedzie problemu z więźbą później bo łaskawy pier*** projektant nie zdążył przez 3mies tego namalować swoimi kredkami

lolek, bez obaw co do podniesienia scianki kolankowej, ja podniosłem o dwa i nic sie nie stało . Dachowcy tez nie mieli problemów, gdyz to wczesniej było z nimi też konsultowane, a budowlancowm to wczesniej powiedz o tym zamysle, zeby nei zrobili za krótkich .... wyleciało mi z głowy nazewnictwo, ale tych zbrojonych słupkóe, które łączone sa z wieńcem, bo u mnie zapomnieli ze ma byc podnoszene i w pierwszej fazie zaszalowali za którkie

• 2 weeks później...