zamareck 09.06.2009 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 kolejne pytanie czy okna macie na wysokości zgodnie z projektem? czy np w kuchni 150x150 nie bedzie za nisko i nie bedzie problemów z meblami ? Okno w kuchni zrobiłem na 180 od podłogi czyli 120 wysokie. Jest to konieczne jeśli chcesz mieć zlewozmywak pod oknem, bo bateria uniemożliwiła by otwarcie okna. Ostatecznie nie zamieściłem zlewozmywaka pod oknem a w narożniku, ale efekt i tak jest ładny. Ja dodałem na lewej ścianie jeszcze 2 okna, gdyż to najbardziej nasłoneczniona strona mojego domu. Aby zachować proporcje zwęziłem je do 120. I tak w gabinecie i jadalni jest wysokie na 150, a w kuchni na 120. I nawet nieźle z zewnątrz wygląda. Zresztą zobacz w albumie. http://foto.onet.pl/fpzpx,03ws8c6838wo,b5p9o,u.html?D=1#faou7 Pozdrawiam. PS. Są już baterie uchylne jakby co, które pochylasz żeby otworzyć okno. Czego to ludzie nie wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 12.06.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Hej hej.Zamareck okno 180 od podłogi? Na pewno? Jeśli dobrze Cię rozumiem to osoba o wzroście 175 cm przez nie nie wyjrzy? LolekTeż mam zgryz z oknem kuchennym. U nas wychodzi parapet tak około 87 cm od podłogi i takiej wysokości będzie blat kuchenny. Tylko, że kran wychodzi właśnie na środku okna. Mam nadzieję, że uda się zrobić tak, by okna otwierając się mogły spokojnie go ominąć... Tutaj jest kilka fotek z przebiegu naszej budowy. Idzie duuuużo wolniej niż u Lolka (zaczęliśmy chyba w podobnym czasie), ale nam się póki co nie spieszy. Wykończeniówka i tak dopiero w przyszłym roku... ;( http://foto.onet.pl/1l2v,0z4sdcdoid5o,jr5da,u.html#hdqr0 Pozdrawiam macst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 13.06.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 no właśnie tez mi sie wydaje, ze 180cm to omyłkowo, chyba, że takie jak w kotłowniach szkolnych w piwnicy zastanawiamy sie czy nie robic okna np 130x150, tylko ciekawe ile bedzie trzeba doplacic za takie na wymiar... nie moge sie przekonac do niskich okien, tymbardziej, że do niskich osób nie należymy... ;/ sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.06.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Hej hej. Zamareck okno 180 od podłogi? Na pewno? Jeśli dobrze Cię rozumiem to osoba o wzroście 175 cm przez nie nie wyjrzy? macst Kurcze walnąłem się. Miało być 80 I to jest wymiar na surowo bez parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 14.06.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 no właśnie tez mi sie wydaje, ze 180cm to omyłkowo, chyba, że takie jak w kotłowniach szkolnych w piwnicy zastanawiamy sie czy nie robic okna np 130x150, tylko ciekawe ile bedzie trzeba doplacic za takie na wymiar... nie moge sie przekonac do niskich okien, tymbardziej, że do niskich osób nie należymy... ;/ sam już nie wiem Lolek teraz nie ma znaczenia jaki wymiar okien robisz, bo pojęcie okien typowych praktycznie już nie istnieje. Jak zamówisz okna, to firma najpierw przyjedzie zrobić pomiar otworów na surowo, a potem dopiero robią pod to okna. Dlatego nie ma znaczenia jaki otwór zostawisz. I średnio cena jest za powierzchnię okna, a nie za inny wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 15.06.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 jak chodziłem żeby robili mi wyceny to jeden pytal sie czy okna są standardowe bo za inne rozmiary jest dopłata.. jeden zapytal bo inni robili od razu wycene na standardowe, zblizone do 150x150 i calej reszty, nie wiem czy to duża różnica i czy wszędzie sie dopłaca. póki co za wszystkie okna z balkonowymi, kolor z jednej strony 5-6komorowe wychodzi ok 11-12tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macst 29.07.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Widzę, że nasz wątek ucichł.... Co tam u Was? Jak budowa. Lolek masz jakieś nowe zdjęcia? U nas ciągle w górę... Więźba już zamówiona... Dachówki czekają... http://foto.onet.pl/1l2v,0z4sdcdoid5o,u.html Pozdrawiammacst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 29.07.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 hej, no właśnie miałem sie odezwać, zdjęcia są ale na kompie awaryjnym - mój sie spalił i dzisiaj odebrałem naprawiony więc w dwa dni coś dorzucę. Mam już cały dach zadeskowany, dzisiaj zwiozłem membranę, łaty, kontrłaty i jutro jedzie folia po dachu. Z dolnych części to wszystkie ścianki już są, kominy prawie do końca wyprowadzone, brakuje ze dwóch pustaków i wkładów, jutro zaczynają robić schody i taras z tyłu, który zmieniamy od kilku dni i w kółko coś innego do głowy przychodzi... w piątek wybieramy sie po siatke i słupki więc za jakis czas tez zaczniemy grodzić.. zaczyna znowu mi sie to podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 29.07.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 wstawiłem troche zdjęć, tzn do prawie aktualnego stanu. Kilka etapów mi zabrakło, nie wiem czy zdjęć nie robiłem czy jak... do tego czasu poprawiali wykusz, ścianę miedzy kuchnia a salonem , ścianki przy łazience gdzie ma być szafa, spierdzielone są drzwi do garażu, z garażu do kotłowni i z kotłowni wyjściowe, w garażu wyjazd - wszędzie dali za dużo bloczków (aktualnie wiekszość jest już wywalona - tyle ze ze 4 bloczki zostały całe, reszta poszła w nie pamięc tak samo jak 3palety pustaków, które ostatnio kazali zamówić a teraz zostało... na 650 pustaków pomylić sie na ponad 200 ?jutro jedziemy rano kłócić się o tarasy, tzn najpierw chcieli robić proste schody i te ścianki przy schodach zaokrąglone a teraz wymyślili, że zrobią ale beton z gruchy a my żeby z betoniarki sobie dłubali, za tyle poprawek i zmarnowanych pieniędzy nie specjalnie chce mi sie wydawać kasę dla ich wygody, tymbardziej, że `resztek` już jest mała góra gdzie u sąsiadów takiego siana do może ze dwie taczki... jutro zamawiamy blache, ludzie od dachu zadeskowali cały dach w dwa dni i pare godzin trzeciego, byłem w szoku, na jutro mają już folie, łaty, kontrłaty, myślę, że długo im się nie zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 02.08.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 dzisiaj miarka sie przebrała !!!! jutro godz. 6.00 wojna na budowie - zdecydowaliśmy, że piątek to ostatni dzień, gdzie nasza ekipa robiła cokolwiek na budowie !!! dzisiaj murki które były przy schodach i tarasach zdemontowałem własnymi rękoma !! zaprawa to sam piach i woda ! nawet siłować sie nie musiałem z tymi pustakami !! mało tego - przeszliśmy po całym hermese i jedna sciana gdzie będą drzwi jest do rozebrania (odpadły dwa pustaki i reszta sie rusza), kilka następnych prawdopodobnie tez będzie rozebrane bo strach powiesic na tym szafke ! rusza sie cała ściana !! jestem załamany ! dobrze, że za ostatnią ratę opłacimy kogoś kto położy nam blachodachówke i własnymi siłami poprawimy te ściany!zdjęcia z wspaniałą robotą (!) majstrów w albumie (wybrane oczywiście - odpadło więcej niz na zdjeciach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 03.08.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 no i po `fachowcach`... dzisiaj podziękowaliśmy naszej ekipie, podczas wytykania rozsypała sie jedna ścianka i prawie spadło mi na głowe nadproże razem z pustakami !!! zostało zrobić schody , tarasy, pokrycie dachu no i połowe scianek działowych do demontażu bo strach takie zostawić... oczywiście jeszcze odkryliśmy że schody kąta nie trzymają, są po skosie... teraz sie zastanawiamy czy jak będzie ścieżka wojenna to bedzie trzeba pewnie rzeczoznawce, swojego jakiegoś inspektora budowy żeby ich kierownik nie wpisał, że jest super postawione bo jest spieprzone wszystko co sie da !! jak rozbabram jeszcze reszte pustaków przy głowym budowlańcu kierowniku to wstawie nastepne zdjęcia...a dopiero co czytałem tytuł `marzenia o H2 kontra partacze...` - dołączam do klubu ! załamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamareck 07.08.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 lolek632 nie daj się. Obciążyć paprochów kosztami poprawek! Na szczęście dom masz jeszcze do uratowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmoqWawelski 17.08.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam, czy możecie napisać ile wam wyszło za materiały na SSO? U mnie robociznę wyceniają na ok. 50k. Pozdrawiam wszystkich Hermesowiczów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 19.08.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 smoqu u nas cena byla tansza 2tys, efekt taki jak pisałem wyżej... na stan jak na zdjęciach w ostatnich dniach - dach pod folią, łaty, kontrłaty poszło o ile dobrze licze ok90tyśblachodachówka+okna + wykończenia 15,500okna 10 -11 tyś brama 2000-2400drzwi... hmm kasa idzie niesamowicie z kieszeni... na początku jak próbowaliśmy chociaż w małym stopniu oszacować to wyszła nam połowa ;D jakbyś chciał moge dokładnie policzyć ile było pustaków, cementu itd najgorsze są takie zakupy na już typu 20kg gwozdzi, kawałek papy, paliwo do agregatu w naszym przypadku, sklejka, deski, nadproża i wiele innych rzeczy które kupuje sie każdego dnia a po miesiącu okazuje sie,że uciekło kilka tysięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmoqWawelski 25.08.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedz,szczegółow nie trzeba,chodzi mi o to czy jest szansa ze zmieszcze sie w 160 tyś bez okien i drzwi.Planuje budowac z porotermu i dach z ceramiki.Po prostu czy 100 tyś jest wystarczające na materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 26.08.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 my na dach wydalismy 16tyś z oknami dachowymi więc pospaceruj, popytaj, niech wyliczają koszty materału, łaski nie robią.. zobaczysz ile wyjdzie różnicy...różnice w cenie na pewną będą, może ktoś jeszcze coś napiszeja po dzieisiejszym dniu to już zwątpiłem we wszystko, nie wiem ile trzeba pieniędzy wydać żeby znaleźć dobrego budowlańca, wszyscy to papraki, mają po kilka robót na raz, nie szanują tego co nie ich, robią wszystko na odwal, trzeba stać non stop nad nimi, chodzić krok w krok z poziomicą, metrówką i projektem. i nigdy w życiu takiej opcji, że budowlaniec opłaca kierownika budowy...szkoda, że nie wiedziałem w kwietniu tego co teraz wiem... wielka szkoda... smoqu masz już planowaną datę startu czy na razie przygotowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SmoqWawelski 27.08.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ja jeszcze nie mam daty rozpoczęcia, od dwóch miesięcy negocjuję z jednym wykonawcą po czym okazało się że jest za drogi (przykład: roboty ziemne koparką wyliczył nam na 1700zł podczas gdy wiemy że to koszt co najwyżej 800zł). W tym czasie inny wykonawca godny zaufania znalazł sobie inną budowę bo nie zrobiliśmy u niego rezerwacji. A propos Twojego wczorajszego dnia - to jakiś koszmar z tymi budowlańcami. PS. Czy te 16000 na dach to sam materiał z vatem? Dachówka jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivone 27.08.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 A może również znajdzie się ktoś z mazowieckiego lub kujawsko-pomorskiego, kto mógłby "pochwalić" się swoim Hermesem 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 29.08.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 na dachu jest blachodachówka z budmatu, okna roto, wyłaz i trzy okna. oczywiscie z vatem. do tego dwa kominki wentylacyjne po 270zł, 5tys za robocizne,za polozenie blachy, wykonczenia, okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 31.08.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedz,szczegółow nie trzeba,chodzi mi o to czy jest szansa ze zmieszcze sie w 160 tyś bez okien i drzwi.Planuje budowac z porotermu i dach z ceramiki.Po prostu czy 100 tyś jest wystarczające na materiały? Smoqu te 100 tys powinny Ci wystarczyć na materiały , choć w sumei nie wiem jak jest teraz, choc pustaki z betonu komórkowego spadły zdecydowanie w porównaniu z poprzednim rokiem, a ceramika ponoć stoi w miejscu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts