Gość 24.07.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Witam serdecznie. W ofercie firmy TIM Kominki pojawiły się czeskie wkłady kominkowe. Wyglądają ok, wyposażone są w zintegrowany szyber. Cena też nie astronomiczna. Czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia ? pozdr. Witek P.S. Zapomniałem hasła stąd mój post pojawi się jako anonim, poprawię się w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WitekO 25.07.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Naprawdę nikt nie spotkał się z czeskimi wkładami kominkowymi ?Bardzo proszę o informacje. Stoję przed dylematem; kupić wkład czeski nie mając żadnych informacji na temat jego użytkowania, lub wydać 600zł więcej za w miarę sprawdzony ale gorzej wyposażony wkład francuski.Pilne ! pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 25.07.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Jak myślisz o wkładach stalowych z szamotem lub żeliwem wyspawanych z małą górą i płaskim dnem to uciekaj jak najdalej . Ja sam kiedyś miałem na oku czeskie ale w cenie ok 3000 - bez atestu tego nie sprowadzisz . Te małe to takie coś .... kiedyś były w marketach i w czechach kupujesie je w makro ale to delikatne i raczej nie do ciągłego palenia ,nazywają się Zeus [ to w polsce] Kup sobie tarnawe to popalisz ja mam i jestem zadowolony. Cena wkładu jest ważna ale obudowa taniego i drogiego jest taka sama a wkładu niewymienisz bez jej niszczenia .... Okazje cenowe są ale kup dobry wkład to popalisz długo i z efektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WitekO 25.07.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Wkład który właśnie kupiłem nie ma nic wspólnego z Zeusem (Blanzek 700P - http://www.bef.cz) żeliwny z szyberem, systemem dopalania spalin... Skręcany jak większość wkładów które widziałem - nie spawany i bez szamotu. Czopuch nie za wysoki, zobaczymy ja się będzie sprawował. Nie zamierzam używać kominka jako głónego żródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 29.07.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 OK ! To taki normalny żeliwniak spij spokojnie. Widziałem te wkłady w czechach. Myslałem że kupiłś tą imitacje wkładów stalowo-szmotowych które były nawet w marketach a to straszna lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 26.01.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 WitekO - Ja tez sie zastanawiam nad tymi wkładami - wyglądaja bardzo fajnie i wydaje się że wydajnośc tez powinna byc OK. A cen ajest jak najbardziej zachęcająca. Jak będziesz juz użytkował to daj znać jak się sprawuje. Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 26.01.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 My mamy od września 700R. Z założenia miał być kominek "dla cieszenia się ogniem" a nie kotłownia. Jesteśmy zadowoleni. Niestety nie mamy żadnych odniesień by porównać ( nasz pierwszy kominek nikt ze znajomych kominka nie ma). Obawialiśmy się, że podnoszenie szyby do góry przy rozgrzanym wkładzie nie będzie tak łatwe jak przy zimnym - różnica prawie niezauważalna. Palimy mokrym drewnem więc szyba po 2 dniach, po ok 12 godzin palenia, zaczyna się zadymiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 A jak długo utrzymuje się żar po pełnym załadowaniu. Po ilu godzinach można dołozyc i rozpalic z żaru.Czy dogrzewacie tez tym wkladaem czy daje sporo ciepla?Bede wdzieczny za dalsze komentarze do tych wkładów.Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izis 26.01.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 WITEKO! No i jak sprawuje się ten wkład?Masz go już trochę,więc wiesz,czy było warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 10.02.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Panie i Panowie, jak spisują się wkłady kominkowe BLANZEK? Proszę o opinie! Serdecznie pozdrawiam, [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 11.02.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Wkład panoramiczny Blanzek 700 jesty stosunkowo płytki i ma "ścięte" boczne ściany komory (co w naszym przypadku było istotną zaletą) dlatego wchodzi do niego niewiele drewna. Poza tym kominki z podnoszoną szybą nie są tak szczelne jak te z otwieraną w związku z tym spalanie zachodzi w nich szybciej. Przy ustawieniu obu "regulacji" na połowe pali się do 3 godzin. Jeżeli zostaną zamknięte wszystkie "regulacje" to można wydłużyć czas spalania ale szyba się okopci ( przypominam że palimy mokrym drewnem). Blanzek ma też możliwość wysypywania popiołu do piwnicy ( ale nie korzystamy z niej bo nie mamy piwnicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dzień dobry !!Od listopada ubiegłego roku EKSPLOATUJEMY taki właśnie wkład. Eksploatujemy - bo palimy w nim praktycznie na okrągło i jak na razie (i mam nadzieję będzie tak w przyszłości) nie ma z nim żadnego problemu. Ogrzewamy tym wkładem mieszkanie 90m. My równiez zakupiliśmy wkład w TIM'ie w Chrzanowie jak i wszystkie elementy niezbędne do rozprowadzenia ogrzanego powietrza. Miła i fachowa obsługa, która potrafi doradzić i z chęcią dzieli się swoją wiedzą. A'propos okopconej szyby - każdy kto decyduje się na kominek automatycznie musi się pogodzić z koniecznością czyszczenia szyby. Pozdrawiam i życzę zadowolenia z użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 17.02.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Też oglądałem wkład Blanzek , wygląda bardzo solidnie, napiszcie, proszę, jak się sprawuje, może ma ktoś go dłużej niż jeden sezon?DziękiJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 17.02.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Będzie ciężko znaleźć kogoś kto ma ten wkład dlużej niż od sierpnia 2003. Wtedy TIM zaczął je sprowadzać do Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 18.02.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Ja się zastanawiam nad wkładem Tarnawy (jeszcze konkretnego modelu nie wybrałem) i będe chciał go używać do ciągłego grzania (kominek jako główne źródło zasilania ciepłem) i myśle, że wkład tej firmy będzie OK bo chyba stosunek ceny do jakości jest całkiem atrakcyjny???Co o tym myślicie?Jak Tarnawa wypada na tle czołowych firm produkujących wkłady takich jak Spartherm czy Hajduk... i przede wszystkim zachęca mnie to, że Tarnawa robi wkłady(podobno) całkowicie monolityczne czyli bez śrób, spawów i uszczelniaczy co chyba jest dużym atutem takiego wkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość i&w 18.02.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 czy nikt nie wie ze mamy tez polskie? popieram polskich producentów,wkład tak samo dobry,utrzymanie żaru do 17 godz.,do ogrzania calego domu.polecam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 19.02.2004 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 O Tarnawie już powiedziano dużo w innym wątku, a ja pytałem o Blanzeka a nie oTarnawęJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Użytkuję Blanzeka 71 od tygodnia. Mam problem z rozszczelnioną szybą. Pali się bardzo szybko, praktycznie co godzinę trzeba coś dołożyć. Powietrze aż gwiżdże. Popielnik jest oczywiscie całkowicie zamknięty. Musiałem zrobić przeslonę z blachy zasłaniającą szczelinę na szybie. Spalanie poprawiło się, ale niesety szyba brudzi si w tępie zasraszającym. Ponieważ chcę używać kominka do ogrzewania mieszkania w okresach przejściowych, nie mam wyjścia jak się pogodzić z tymi mankamentami. Jeżeli chodzi o sam wkład, to bardzo mi się podoba, szczególnie ten 71 z powiększoną szybą i delikatną ramką pasuje do kominka portalowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 23.02.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Może, Twój Blanzek nadaje się do reklamacji, wyżej Marbo pisał, że jeden wkład drewna pali się przez trzy godziny. kupić nie kupić, oto jest pytanie?Dzięki za opinie i proszę o więcejJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Witam Wyciagam temat, poniewaz stoje przed wyborem - chce kupić Blanzek z serii 700 .Chcialbym jeszcze uslyszec jakies opinie innych osob ktore cos takiego maja. Zastanawiałem się nad Dovre 2400 ale jest prawie o 1000zł droższy od tego Blanzek - czy warto ?Może ktoś zna wady tego wkładu Blanzek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts