mario1976 17.09.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Dla przyszłych budowniczych - żądać od geodety szkicu z wytyczenia budynku-wtedy nie ma problemu-żaden nie napisze,że przesunął o metr.[/color] Korzystając z okazji zadam Ci pytanie bo widzę, że jesteś praktykiem i sam piszesz, że na wszelki wypadek daje 10cm zapasu. Zakładając, że zachowuję wszystkie wymagane odległości do sasiada...zmieniam technologie wykonania ścian (miało być 1W jest 2W). Wymiary wewnetrzne (kubatura) budynku są bez zmian ale w związku z dodaniem ocieplenia budynek powiększa się o 7cm na każda ścianę. Czyli de facto poszerza się i wydłuża o około 15 cm w stosunku do tego co jest na planie zagospodarowania. Tak jak mówiłem odległości od płotu sasiada sa zachowane (geodeta wziął pod uwagę docieplenie budynku podczas tyczenia) ale w stosunku do planu zagospodarowania budynek powiększa się o 15cm. Wiem, że takie rzeczy można przewidzieć wcześniej (choć ja nie przewidziałem, że będa takie problemy z materiałami) wiem, że teoretycznie jest to niezgodne z planem zagospodarowanie (jest tam wymiar budynku) ale chodzi mi o praktyczne podejście do takiej sprawy czyli co się dzieje jesli przy zachowaniu przepisowych odległości i kubatury, ktoś zmieni sobie np ocieplenie z 10 na 15 cm ? Czy jest z tym wielki problem przy odbiorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2000188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 17.09.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Korzystając z okazji ........... Czy jest z tym wielki problem przy odbiorze ? Dokładność pomiaru usytuowania budynku to 10cm. Nikt nie powinien robić problemu o te 7cm,chyba ,że sąsiad jest poroniony i udowodni Ci,że dom stoi o 3,93m od granicy. Problemy wychodzą przy budynku usytuowanym w granicy pomiędzy sąsiadami..tam 7cm widać Sprawa jest naprawde drobiazgiem i nie zawracaj sobie tym głowy,choć niby zgodnie z prawem budowlanym zwiększyły sie wymiary budynku,to sądze,że nikt nie będzie robił problemu przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2000320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.09.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Korzystając z okazji ........... Czy jest z tym wielki problem przy odbiorze ? Dokładność pomiaru usytuowania budynku to 10cm. Nikt nie powinien robić problemu o te 7cm,chyba ,że sąsiad jest poroniony i udowodni Ci,że dom stoi o 3,93m od granicy. Problemy wychodzą przy budynku usytuowanym w granicy pomiędzy sąsiadami..tam 7cm widać Sprawa jest naprawde drobiazgiem i nie zawracaj sobie tym głowy,choć niby zgodnie z prawem budowlanym zwiększyły sie wymiary budynku,to sądze,że nikt nie będzie robił problemu przy odbiorze. Dzieki za informacje. Sąsiad jest bezproblemowy ale tak czy inaczej geodeta przesunął mi budynek aby były zachowane 3m od granicy (ściana bez okien). Bałem się tylko o problem wynikający ze zmiany wymiarów budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2000338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 17.09.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 - żądać od geodety szkicu z wytyczenia budynku-wtedy nie ma problemu-żaden nie napisze,że przesunął o metr.[/color] Ja mam ten szkic! Jest tam zaznaczone że przesunąl, tzn nie jest zaznaczone ale są "nowe/inne" wymiary. Natomiast w dzienniku budowy nie ma komentarza odnośnie przesunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2000804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.09.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 też korzystając z okazji 10 cm dokładności? to jest jakoś unormowane? w dzisiejszych czasach przy takich narzędziach i cyfrowych mapach pewnie da się dokładniej. jak się będzie miała sprawa w przypadku środkowej szeregówki? 10 cm po każdej ze stron i nie ma 20 cm. konsekwencje nie takie małe. a chyba będę miał z taką sytuacją do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2000812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 18.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 też korzystając z okazji 10 cm dokładności? to jest jakoś unormowane? w dzisiejszych czasach przy takich narzędziach i cyfrowych mapach pewnie da się dokładniej. jak się będzie miała sprawa w przypadku środkowej szeregówki? 10 cm po każdej ze stron i nie ma 20 cm. konsekwencje nie takie małe. a chyba będę miał z taką sytuacją do czynienia Dokładność pomiarów reguluje instrukcja O-1 /wydanie I - IV Sorry za przydługawość wypowiedzi :) Szczegóły terenowe sytuacyjne ze względu na ich charakter i różne wymagania dokładnościowe pomiaru dzieli się na trzy grupy: 1/ I grupa - przedmioty sytuacji terenowej o wyraźnych konturach zachowujących swą niezmienność w okresach wieloletnich, trwale związane z podłożem jak: a/ znaki graniczne : granicy Państwa jednostek podziału administracyjnego, jednostek gospodarczych nieruchomości i działek; b/ zastabilizowane znakami trwałymi : punkty osnowy wysokościowej naziemne, punkty podstawowej osnowy grawimetrycznej i punkty wiekowe osnowy magnetycznej; c/ budynki, budowle i urządzenia techniczne w tym mosty, wiadukty, tunele, estakady ściany oporowe itp.; d/ elementy naziemne uzbrojenia terenu i szczegóły uliczne. 2/ II grupa - przedmioty sytuacji terenowej o mniej wyraźnych i mniej trwałych konturach jak: a/ ustabilizowane krawędzie budowli ziemnych: nasypów, wykopów, grobli, wałów, przeciwpowodziowych, nie rozgraniczone drogi publiczne; b/ elementy podziemne uzbrojenia terenu i drugorzędne szczegóły uliczne; c/ urządzenia terenów użyteczności publicznej lub o charakterze zbliżonym jak zieleńców, parków boisk sportowych, drzewa przyuliczne itp.; 3/ III grupa - przedmioty sytuacyjne o niewyraźnych obrysach lub małego znaczenia gospodarczego jak: a/ punkty załamania konturów użytków gruntowych i konturów klasyfikacyjnych; b/ naturalne linie brzegowe wód płynących i stojących / wody o nie uregulowanej linii brzegowej; c/ linie podziałowe na oddziały w lasach państwowych; d/ punkty załamania dróg dojazdowych przebiegających wewnątrz terenów stanowiących własność państwa, lub dróg dojazdowych prywatnych. Pomiar sytuacyjny położenia szczegółów terenowych względem poziomej osnowy geodezyjnej powinien być wykonany z następującą dokładnością: - dla I grupy szczegółów terenowych +/- 0,10 m - dla II grupy szczegółów terenowych +/- 0,30 m - dla III grupy szczegółów terenowych +/- 0,50 m Oczywiście ,że da się dokładniej pomierzyć szczegóły w I grupie,ale tak naprawdę sama osnowa jest obarczona błędem,kamienie graniczne także.Nie można wymagać dokładności 1cm choć obecne urządzenia miernicze pozwalają spokojnie osiągnąć taką dokładność Basia & TomekJa mam ten szkic! Jest tam zaznaczone że przesunąl, tzn nie jest zaznaczone ale są "nowe/inne" wymiary. Natomiast w dzienniku budowy nie ma komentarza odnośnie przesunięcia. Szkic jest ważniejszy.W dzienniku jest tylko informacja o wytyczeniu,załącznikiem i ewetualnym dowodem na zmainę wytyczenia przez geodetę jest ten szkic...Tak naprawde nie ma się o co martwić ,jeżeli zachowane są odległości zgodnie z pr.budowlanym.Możecie spac spokojnie nie będą kazali rozbierać budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2001466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 18.09.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Basia & TomekJa mam ten szkic! Jest tam zaznaczone że przesunąl, tzn nie jest zaznaczone ale są "nowe/inne" wymiary. Natomiast w dzienniku budowy nie ma komentarza odnośnie przesunięcia. Szkic jest ważniejszy.W dzienniku jest tylko informacja o wytyczeniu,załącznikiem i ewetualnym dowodem na zmainę wytyczenia przez geodetę jest ten szkic...Tak naprawde nie ma się o co martwić ,jeżeli zachowane są odległości zgodnie z pr.budowlanym.Możecie spac spokojnie nie będą kazali rozbierać budynku... Mam nadzieje że nie będą kazali nam rozbierać budynku Chciałabym również załatwić wszelkie formalności tak, aby nie było problemu z odbiorem i żeby nie nałożona na nas żadnych kar.......a przypominam że część budynku już stoi... Jeśli wiesz areq jak to załatwić ...będę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2001683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.09.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 nie zgadzam sie ze zdaniem teodolita decyzja pozwolenia na budowe jest ważna -trzeba tylko zrobic aneks i zatwierdzić odstępstwo istotne nie przerywając budowy Bardzo ważne jest aby nie naruszyc interesów osób trzecich - czyyli przybliżenia do granic działki lub nie postawic domu np na kablu wys.napięcia Jeżeli projekt był robiony razem z przyłączami i uzgadniany na Zesp.Uzgad.Dokum. Proj.to na mapach zasadniczych został juz naniesiony linia przerywaną - inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza wykaże niezgodnośc z projektowanym i trzeba będzie ponownie uzgadniać liokalizację w ZUDP - nie jset to wcale skomplikowane Problemem po wprowdzeniu takiej zmiany moze byc podłączenie przyłączy - szczególnie gazowego Nie ma żadnych aneksów, jest decyzja zamienna ze wzgledu na istotna zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2001701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 18.09.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Chciałabym również załatwić wszelkie formalności tak, aby nie było problemu z odbiorem i żeby nie nałożona na nas żadnych kar.......a przypominam że część budynku już stoi... Jeśli wiesz areq jak to załatwić ...będę bardzo wdzięczna Jeśli,jak piszesz, przesuniecie jest o metr to aby spać spokojnie należy wystąpić o nową decyzję o pozwoelnie na budowę,tzw. zamienną,ze wzgledu na dość dużą zmianę w lokalizacji budynku co jest istotnym odstępstwem od decyzji pierwotnej.Wasz architekt będzie wiedział co ma robić. Gdyby to było z 15-30cm dalej od sąsiada można by to było jakoś "ukryć" ,metr to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2001865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 18.09.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ja wczoraj tyczyłem z geodeta budynek zostal przesuniety o 6 metrow . pozniej udalem sie do projektanta by przerobil plan zagospodarowania terenu i wrysowal domek w innym miejscu pozniej ide z tym do ZUDP i skladam w starostwie , no i czekam na zamienne pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2001890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 18.09.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Chciałabym również załatwić wszelkie formalności tak, aby nie było problemu z odbiorem i żeby nie nałożona na nas żadnych kar.......a przypominam że część budynku już stoi... Jeśli wiesz areq jak to załatwić ...będę bardzo wdzięczna Jeśli,jak piszesz, przesuniecie jest o metr to aby spać spokojnie należy wystąpić o nową decyzję o pozwoelnie na budowę,tzw. zamienną,ze wzgledu na dość dużą zmianę w lokalizacji budynku co jest istotnym odstępstwem od decyzji pierwotnej.Wasz architekt będzie wiedział co ma robić. Gdyby to było z 15-30cm dalej od sąsiada można by to było jakoś "ukryć" ,metr to dużo Dzięki areq Nasz architekt już dostał wszystkie dokumenty, wszystko ma być gotowe na poniedziałek i w poniedziałek złożę to do starostwa. Mam nadzieje że wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2002534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.09.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Nasz architekt już dostał wszystkie dokumenty, wszystko ma być gotowe na poniedziałek i w poniedziałek złożę to do starostwa. Mam nadzieje że wszystko będzie ok. Nie może być inaczej.Powodzenia w budowaniu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/87142-dom-w-innym-miejscu-niz-w-planach-jak-to-rozwiazac/page/3/#findComment-2003598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts