Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grodzenie na jesieni - przesąd

parr

Recommended Posts

Czy słyszeliście o przesądzie,że nie grodzi się działki na jesień?Niby jak ktoś się ogrodzi na jesieni to mu ktoś z rodzinny umrze...Mnie to śmieszy i nie chcę słyszeć o takich opowiastkach,ale: dwóch fachowców mi mówi,że oni na jesieni płotu dotykać się nie będą.Moi rodzice też cały czas mnie przestrzegają,aż wszyscy razem żonę mi wystraszyli :( To grodzenie u mnie to w zasadzie modernizacja frontowego ogrodzenie.Obecne po poprzednich właścicelach jest do wymiany.Trzeba poprawić podmurówkę i wymurować kilka słupków,zamontować bramę,furtkę,sztachety... Czy w Waszych częściach kraju też taki przesąd panuje?(moja rodzina i fachowcy ze Śląska)

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też jestem ze Śląska, ale taki przesąd słyszę pierwszy raz :o Co prawda ogrodzenie już mam, ale na jesieni będą przęsła.......... z drugiej strony pamiętam, że jak chodziłam w ciąży to "dobrzy ludzie" mówili: nie patrz na księżyc w pełni bo dziecko urodzi się łyse (Mała miała taką szczecinę, że szok) albo żeby nie nosić łańcuszków bo dziecko się udusi podczas porodu i wiele innych. Nadmienię, że Mała rośnie i ma się dobrze :D Ja w takie gusła nie wierzę. Ale jak masz słuchać przez całe zycie od najbliższych, że ktoś zszedł z tego świata przez Ciebie - wolałabym poczekać do wiosny.

Ja takich przestróg nie słucham i śmieję się z nich.

A jak się nie opłotuję to też się nie pobuduję bo mi materiał budowlany ukradną :-? Jak czytam dzienniki budowy i oglądam zdjęcia to widzę że większość osób wcześniej grodzi, stawia garaż blaszak i do dzieła :)

Ja będę chciała ogrodzić tylko z dwóch stron tzn. z tyłu działki i z boku bo zdrugi bok jest ogrodzony przez sąsiada :) a z przodu będzie prowizorka z siatki leśnej.

Czy słyszeliście o przesądzie,że nie grodzi się działki na jesień?Niby jak ktoś się ogrodzi na jesieni to mu ktoś z rodzinny umrze...Mnie to śmieszy i nie chcę słyszeć o takich opowiastkach,ale: dwóch fachowców mi mówi,że oni na jesieni płotu dotykać się nie będą.Moi rodzice też cały czas mnie przestrzegają,aż wszyscy razem żonę mi wystraszyli :( To grodzenie u mnie to w zasadzie modernizacja frontowego ogrodzenie.Obecne po poprzednich właścicelach jest do wymiany.Trzeba poprawić podmurówkę i wymurować kilka słupków,zamontować bramę,furtkę,sztachety... Czy w Waszych częściach kraju też taki przesąd panuje?(moja rodzina i fachowcy ze Śląska)

Śmieszne. Proponuję szukać pomocy na innym forum. Prawdopodobnie znajdziesz tam ciekawe wytyczne na każdy kolejny dzień swojego życia.