parr 16.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Czy słyszeliście o przesądzie,że nie grodzi się działki na jesień?Niby jak ktoś się ogrodzi na jesieni to mu ktoś z rodzinny umrze...Mnie to śmieszy i nie chcę słyszeć o takich opowiastkach,ale: dwóch fachowców mi mówi,że oni na jesieni płotu dotykać się nie będą.Moi rodzice też cały czas mnie przestrzegają,aż wszyscy razem żonę mi wystraszyli To grodzenie u mnie to w zasadzie modernizacja frontowego ogrodzenie.Obecne po poprzednich właścicelach jest do wymiany.Trzeba poprawić podmurówkę i wymurować kilka słupków,zamontować bramę,furtkę,sztachety... Czy w Waszych częściach kraju też taki przesąd panuje?(moja rodzina i fachowcy ze Śląska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.09.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ciekawe. U mnie są inne: "Dom pod dach - chłop w piach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.09.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 "Dom pod dach - chłop w piach" Prawidlowo ,zaczynaja sie wtedy wylewki i tynki , wiec chlopy ida w piach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 16.09.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 nie potrafię zrozumieć takich guseł jeszcze niedawno ludzie pluli przez lewe ramię przechodząc przez bieżącą wodę aby się licho nie przyczepiło. Dobrze że mamy to już za sobą bo inaczej większość miast miałaby spluwaczki w centrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.09.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 No to moze poczekaj do wiosny z tym grodzeniem. Fajni Ci robotnicy co w jesień grodzic nie chca moze nie długo powiedzą Ci że za grodznie na jesien jeszcze należy sie wyższa stawka bo to jest praca szkodliwa dla rodziny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 16.09.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Od urodzenia mieszkam na Śląsku i nigdy w życiu nie słyszałam o takim przesądzie. Może twoi fachowcy najzwyczajniej w świecie migają się od roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 16.09.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja też mam zamiar się grodzić ok 15 października ale pierwszy raz słyszę o jakichś przesądach z tego tytułu wcale mi się to nie podoba i po co ja to przeczytałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 16.09.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Fachowcem jest wujek.Budował dom,zrobi (i robi) wszystko ,ale grodzenia na jesien boi sie jak diabeł święconej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remle 16.09.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja też jestem ze Śląska, ale taki przesąd słyszę pierwszy raz Co prawda ogrodzenie już mam, ale na jesieni będą przęsła.......... z drugiej strony pamiętam, że jak chodziłam w ciąży to "dobrzy ludzie" mówili: nie patrz na księżyc w pełni bo dziecko urodzi się łyse (Mała miała taką szczecinę, że szok) albo żeby nie nosić łańcuszków bo dziecko się udusi podczas porodu i wiele innych. Nadmienię, że Mała rośnie i ma się dobrze Ja w takie gusła nie wierzę. Ale jak masz słuchać przez całe zycie od najbliższych, że ktoś zszedł z tego świata przez Ciebie - wolałabym poczekać do wiosny. Ja takich przestróg nie słucham i śmieję się z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 16.09.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 ja znam takie: jak się najpierw opłotujesz to się nigdy nie pobudujesz nie znałam tego wcześniej, ale mi się sprawdziło z pierwszą działką, teraz mam domek, ale płotu ani widu ani słychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.09.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Niektórzy z kolei uważają, że prace nalezy rozpoczynać w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 16.09.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 A jak się nie opłotuję to też się nie pobuduję bo mi materiał budowlany ukradną Jak czytam dzienniki budowy i oglądam zdjęcia to widzę że większość osób wcześniej grodzi, stawia garaż blaszak i do dzieła Ja będę chciała ogrodzić tylko z dwóch stron tzn. z tyłu działki i z boku bo zdrugi bok jest ogrodzony przez sąsiada a z przodu będzie prowizorka z siatki leśnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 16.09.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 To chyba rzeczywiście tyko na Śląsku taki przesąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANRAMI 16.09.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja też mam zamiar się grodzić ok 15 października ale pierwszy raz słyszę o jakichś przesądach z tego tytułu wcale mi się to nie podoba i po co ja to przeczytałam.. ja niby nie wierzę ale tez załuje ze to przeczytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 16.09.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Mój fachowiec, który okładał mi dom klinkierem, również odmówił robienia ogrdzenia na jesieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 16.09.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja jeszcze słyszałem takie: "Kto się wybuduje i wygrodzi ... ten odchodzi ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 16.09.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja jeszcze słyszałem takie: "Kto się wybuduje i wygrodzi ... ten odchodzi ..." Tak, odchodzi z forum i coraz rzadziej tu zagląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 16.09.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Czy słyszeliście o przesądzie,że nie grodzi się działki na jesień?Niby jak ktoś się ogrodzi na jesieni to mu ktoś z rodzinny umrze...Mnie to śmieszy i nie chcę słyszeć o takich opowiastkach,ale: dwóch fachowców mi mówi,że oni na jesieni płotu dotykać się nie będą.Moi rodzice też cały czas mnie przestrzegają,aż wszyscy razem żonę mi wystraszyli To grodzenie u mnie to w zasadzie modernizacja frontowego ogrodzenie.Obecne po poprzednich właścicelach jest do wymiany.Trzeba poprawić podmurówkę i wymurować kilka słupków,zamontować bramę,furtkę,sztachety... Czy w Waszych częściach kraju też taki przesąd panuje?(moja rodzina i fachowcy ze Śląska) Śmieszne. Proponuję szukać pomocy na innym forum. Prawdopodobnie znajdziesz tam ciekawe wytyczne na każdy kolejny dzień swojego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 16.09.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Niektórzy z kolei uważają, że prace nalezy rozpoczynać w sobotę. Ratunku!!! Doktora!!! W sobotę to jest środek weekendu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 16.09.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Przepraszam wszystkich, którzy wierzą w takie historyjki. Przy budowie proponuję jednak kierować się innymi kryteriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts