Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja dachu sześciokątnego dla altanki

obcyrm

Recommended Posts

No tak - sześciokąt:-). Ale mnie bardziej chodzi o to:

Robię sobie sześciokąt foremny (dół dachu) - to zrobię bez problemu bo utnę kantówki pod odpowiednim kątem i już. Ale jak związać krokwie dachowe z tą podstawą (chodzi o te narożne). Czy je się nacina czy po prostu na śruby. I jak na czubku to się robi.

• 2 weeks później...
Coś takiego wymyśliłem. Czy dobrze będzie?

http://img507.imageshack.us/img507/9486/72432862sn0.png

U mnie będzie podobna średnica z tym że pomiędzy słupkami będzie jeszcze wapienny murek z oknami wykończonych łukiem.

Zastanawiam się właśnie czy przy takiej średnicy altany dać kantówkę 10 czy 14 cm.

Moim zdaniem połączenie w Twoim przypadku powinno być wykonane na blachy, zwłaszcza, że nie dajesz przy każdym słupku tzw. mieczy (nie widzę ich na rysunku a moim zdaniem powinny być, bo konstrukcja byłaby dużo stabilniejsza). Dla śrub nie widzę tu zastosowania?????

Dlatego też blachy kątowe winny się znaleźć od dołu po obu stronach słupka (przy takim wykonaniu będą widoczne), no i przede wszystkim te górne belki połączyłbym na zakładkę ścinając je do połowy każdą i łącząc gwoździami razem i do słupka. Jeśli chcesz je pozostawić przycięte tak jak na rysunku, to koniecznie blacha na wierzchu belek, przybita gwoździami skrętnymi. Na te belki pójdą później krokiewki, które po odpowiednim zaciosaniu osadzisz na nich. Krokiewki po uprzednim nawierceniu otworu nieco mniejszego od gwoździa zwanego krokwiakiem, przybijasz.

Wydaje mi się że w takim narożniku większą stabilność konstrukcji uzyskasz pozwalając każdej z dwóch poziomych belek leżeć na całej powierzchni górnej słupka* a ścinając je poziomo o połowę: jedną z dołu a drugą z góry.

Mam nadzieję że czytelnie napisałem, ciężko mi teraz w pracy coś narysować ;)

* prawie całej ze względu na skos 30st słupka względem belki.