Alski 16.09.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Wlasnie zacząłem grzac kotłem na mial Stalmark ze sterownikiem ST77 . NIstety oprocz rozpalenia ogniska nie mialem nigdy do czynienia z kotlem ( kiedys z piecem kaflowym ) . Wypala mi ok 40 -50 kg ekogroszku dziennie. W szystko ladnie dopala ale musle ze to bardzo dzo jak na takie cieple dni. Problem w tym ze nie wiem co spowoduja zmiany ustawien sterownika. Np oblizenie czasu pracy podajnik - zwiekszy czy zmniejszy zuzycie itp.it. Prosze podajcie mi jaki wplyw na zuzycie maja poszczegolne parametry i oczywiscie jaie macie zuzycia ekogroszku w tej chwili w swiich piecach. To kocioł z podajnikiem a z obecnego zuzycia wynika ze nie moglbym wyjechac z domu nawet na jeden dzien bo tzreba go zaladowac po 24 godzinach. Prosze o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piplape 16.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Napisz:powierzchnia ogrzewana,wyskość pomieszczeń, moc kotła, jak dom ocieplony (wylewki, ściany, poddasze), pojemność zbiornika cwu, ilość osób. Jakie sterowanie: czy jest sterownik pokojowy, pogodowy? Łatwiej będzie analizować problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 20.09.2007 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 powierzchnia ogrzewana,wyskość pomieszczeń, moc kotła, jak dom ocieplony (wylewki, ściany, poddasze), pojemność zbiornika cwu, ilość osób. Jakie sterowanie: czy jest sterownik pokojowy, pogodowy? Powierzchnia ok 150 m , parter z poddaszem uzytkowym . na parterze wys 270. Poddasze 260 w najwyzszym punkcie . moc stalmarka 25 kW , CWU zbiornk 150 l , 2 osoby ale w tej chwili stoi pusty ( prace przeprowadzkowe ) , nie ma sterownika pogodowego ani pokojowego , jest tylko sterownik pieca ST77 . Wylewki ocieplone styropianem 10 cm, fundamenty tez. Poddasze wełna 10 + 5 cm. Ściany monolit plu 43 cm bez dodatkowego ocieplenia . Pozdrawiam i czekam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 08.10.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 podbijam temat ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iras_orna 24.10.2007 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 mam podobny problem, może ktoś pomoże ustawić kocioł ???vhodzi o czas podawania, czas przerwy, siła nadmuchu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 24.10.2007 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 podciągam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 01.02.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 witamNarazie jeszcze niemieszkam ale przy obecnej temperaturze zuzycie ponizej 30 kg dom bez drzwi wewnetrznych ocieplony 12 cm fundament nieocieplony pale miałem z różnymi kawałkami weglaustawiania sterownika st 77przerwa podajnika 6min 40 seknawiew 3 bieg prepustnica zamknieta o polowezawór 4 drogowy 2 pozycja na 10temperatura zadana 52temperatura 19-20grubosc żaru do 10 cm przy ustawieniach podanych przez sprzedawce zuzycie 70 kg i więcej grubosc żaru 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 04.02.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witam Narazie jeszcze niemieszkam ale przy obecnej temperaturze zuzycie ponizej 30 kg dom bez drzwi wewnetrznych ocieplony 12 cm fundament nieocieplony pale miałem z różnymi kawałkami wegla ustawiania sterownika st 77 przerwa podajnika 6min 40 sek nawiew 3 bieg prepustnica zamknieta o polowe zawór 4 drogowy 2 pozycja na 10 temperatura zadana 52 temperatura 19-20 grubosc żaru do 10 cm przy ustawieniach podanych przez sprzedawce zuzycie 70 kg i więcej grubosc żaru 25 czyli jesteś zadowolona raczej z tego pieca ? ja zastanawiam się nad stalmarkiem bo ma dość "atrakcyjne" wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson1 05.02.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 mój stalmark 25kW pali jakieś 40 kg miału na dwa dni, dom 120 m2, z betonu komórkowego ocieplony 12cm styropianu, wylewki ocieplone 6-8 cm, nad piwnicą, działa razem ze sterownikiem pokojowym na którym ustwione jest non stop 24 st. Jednak wydaje mi się, że za dużo pali tego miału, choć jest to miał z najniższej półki tzn 19 KJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.10.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 (edytowane) 1) temperatura zadana: od 50 st.C w górę (wiadomo, w zależności od potrzeb),2) czas przerwy podajnika: od 3,30 do 4,30 min, Tak żeby żar był na środku paleniska !3) siła nadmuchu: od 4 do 6,4) opóźnienie wyłączenia dmuchawy na max. czyli 1min. 59sek5) histereza c.o i c.w.u - 5.6) przerwa przepalania - około 30-60 min. I proponuje dorobić deflektor ceramiczny albo żeliwny. Edytowane 6 Października 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts