Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł STALMARK pomocy !!!

Alski

Recommended Posts

Wlasnie zacząłem grzac kotłem na mial Stalmark ze sterownikiem ST77 . NIstety oprocz rozpalenia ogniska nie mialem nigdy do czynienia z kotlem ( kiedys z piecem kaflowym ) . Wypala mi ok 40 -50 kg ekogroszku dziennie. W szystko ladnie dopala ale musle ze to bardzo dzo jak na takie cieple dni. Problem w tym ze nie wiem co spowoduja zmiany ustawien sterownika. Np oblizenie czasu pracy podajnik - zwiekszy czy zmniejszy zuzycie itp.it. Prosze podajcie mi jaki wplyw na zuzycie maja poszczegolne parametry i oczywiscie jaie macie zuzycia ekogroszku w tej chwili w swiich piecach. To kocioł z podajnikiem a z obecnego zuzycia wynika ze nie moglbym wyjechac z domu nawet na jeden dzien bo tzreba go zaladowac po 24 godzinach. Prosze o pomoc .

powierzchnia ogrzewana,wyskość pomieszczeń, moc kotła, jak dom ocieplony (wylewki, ściany, poddasze), pojemność zbiornika cwu, ilość osób. Jakie sterowanie: czy jest sterownik pokojowy, pogodowy?

Powierzchnia ok 150 m , parter z poddaszem uzytkowym . na parterze wys 270. Poddasze 260 w najwyzszym punkcie . moc stalmarka 25 kW , CWU zbiornk 150 l , 2 osoby ale w tej chwili stoi pusty ( prace przeprowadzkowe ) , nie ma sterownika pogodowego ani pokojowego , jest tylko sterownik pieca ST77 . Wylewki ocieplone styropianem 10 cm, fundamenty tez. Poddasze wełna 10 + 5 cm. Ściany monolit plu 43 cm bez dodatkowego ocieplenia .

Pozdrawiam i czekam .

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...

witam

Narazie jeszcze niemieszkam ale przy obecnej temperaturze zuzycie ponizej 30 kg dom bez drzwi wewnetrznych ocieplony 12 cm fundament nieocieplony pale miałem z różnymi kawałkami wegla

ustawiania sterownika st 77

przerwa podajnika 6min 40 sek

nawiew 3 bieg prepustnica zamknieta o polowe

zawór 4 drogowy 2 pozycja na 10

temperatura zadana 52

temperatura 19-20

grubosc żaru do 10 cm przy ustawieniach podanych przez sprzedawce zuzycie 70 kg i więcej grubosc żaru 25

witam

Narazie jeszcze niemieszkam ale przy obecnej temperaturze zuzycie ponizej 30 kg dom bez drzwi wewnetrznych ocieplony 12 cm fundament nieocieplony pale miałem z różnymi kawałkami wegla

ustawiania sterownika st 77

przerwa podajnika 6min 40 sek

nawiew 3 bieg prepustnica zamknieta o polowe

zawór 4 drogowy 2 pozycja na 10

temperatura zadana 52

temperatura 19-20

grubosc żaru do 10 cm przy ustawieniach podanych przez sprzedawce zuzycie 70 kg i więcej grubosc żaru 25

czyli jesteś zadowolona raczej z tego pieca ?

ja zastanawiam się nad stalmarkiem bo ma dość "atrakcyjne" wymiary

mój stalmark 25kW pali jakieś 40 kg miału na dwa dni, dom 120 m2, z betonu komórkowego ocieplony 12cm styropianu, wylewki ocieplone 6-8 cm, nad piwnicą, działa razem ze sterownikiem pokojowym na którym ustwione jest non stop 24 st. Jednak wydaje mi się, że za dużo pali tego miału, choć jest to miał z najniższej półki tzn 19 KJ.

• 2 years później...

1) temperatura zadana: od 50 st.C w górę (wiadomo, w zależności od potrzeb),

2) czas przerwy podajnika: od 3,30 do 4,30 min, Tak żeby żar był na środku paleniska !

3) siła nadmuchu: od 4 do 6,

4) opóźnienie wyłączenia dmuchawy na max. czyli 1min. 59sek

5) histereza c.o i c.w.u - 5.

6) przerwa przepalania - około 30-60 min.

I proponuje dorobić deflektor ceramiczny albo żeliwny.

Edytowane przez fenix2