Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dzialka rolna/budowlana kilku wlascicieli

tazz

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wybudować dom na działce mojej dziewczyny... i mamy mały problem:)

Otóż: Wkładem mojej przyszłej żonki jest owa działka a moim pieniądze na budowę chatki. Właścicielem działki są 4 osoby(żona plus najbliższa rodzina). Obecnie działka ma status rolnej, ale z chwila uzyskania PnB będzie budowlana.

Moje zapytanie:

Kiedy ja przepisać(jako darowiznę? czy pozostali właściciele maja się zrzec na korzyść żonki?) przed PnB? czy nie ma znaczenia kiedy? Będzie jakiś z tego podatek?

i kolejne pytanko: Skoro wyłożę pieniążki na chatkę to chciałbym być jej współwłaścicielem. Czy po ślubie stanę się również właścicielem działki? jeżeli nie, to jak to zrobić żeby nie płacić podatku lub zapłacić jak najmniej...

Dodam, że PnB i ślub urzeczywistnią się wciągu najbliższych 8 miesięcy.

Dziękuję za wszelkie rady!

Witam,

Chciałbym wybudować dom na działce mojej dziewczyny... i mamy mały problem:)

Wkładem mojej przyszłej żonki jest owa działka a moim pieniądze na budowę chatki. Właścicielem działki są 4 osoby(żona plus najbliższa rodzina). Obecnie działka ma status rolnej, ale z chwila uzyskania PnB będzie budowlana.

zasadnicze pytanie czy na 100% Twoja przyszła żona lub współwłaściciele dostaną pozwolenie na budowę

idź do gminy i sprawdź czy jest obowiązujący plan zp, jeśli tak to poczytaj dokładnie wszystkie ustalenia ogólne i szczegółowe/np. minimalna pow. działki/i dokładnie popatrz na rysunek planu, sprawdź studium gminy co będzie się działo w przyszłości, może gmina robi aktualizację studium, dowiedz się czy nie przewidują dużych inwestycji koło was, warto sprawdzić tez plan zagospodarowania województwa/może aktualizacja/ - tam przewiduje się też największe inwestycje publiczne.

To nic nie kosztuje, zajmie chwilę i będziecie pewni czy wszystko z budową będzie ok.

idź do gminy i sprawdź czy jest obowiązujący plan zp, jeśli tak to poczytaj dokładnie wszystkie ustalenia ogólne i szczegółowe/np. minimalna pow. działki/i dokładnie popatrz na rysunek planu, sprawdź studium gminy co będzie się działo w przyszłości, może gmina robi aktualizację studium, dowiedz się czy nie przewidują dużych inwestycji koło was, warto sprawdzić tez plan zagospodarowania województwa/może aktualizacja/ - tam przewiduje się też największe inwestycje publiczne.

To nic nie kosztuje, zajmie chwilę i będziecie pewni czy wszystko z budową będzie ok.

to nie stanowi problemu... proponuje jeszcze raz spojrzec na moje zapytanie...