Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głębokie bruzdy w murze - czym?

ouzo

Recommended Posts

Witajcie,

Potrzebuję wykuć ok. 2,5 metra bieżącego bruzdy w murze z czerwonej cegły dziurawki - głęboką na 8 cm i 3 cm szerokości (do zamurowania rury). Czym proponujecie ją zrobić? Może jakieś narzędzie?

Kucia będzie więcej, gdyż w drugim, późniejszym etapie remontu czeka mnie również częściowa wymiana instalacji elektrycznej.

Bardzo proszę o porady :-) Najlepiej żeby takie ustrojstwo nie kosztowało majątku lub dało się podpiąć np. do wiertarki...? Nie wiem, może bredzę, zielony jestem, bardzo proszę o nakierowanie :-)

Dziękuję! :-)

Niestety, typowa bruzdownica, zwłaszcza taka do bruzd o głębokości 8 cm (dzięki za nakierowanie na nazwę!) stanowczo przekracza moje możliwości finansowe.

Czy coś takiego by zdało egzamin przy remoncie 31 mkw mieszkanka?:

http://www.allegro.pl/item241423996_mlotowiertarka_falon_tech_1650w_faktura_vat_extra.html

Czy zdałoby to egzamin jeżeli do powyższej młotowiertarki bym dokupił szerokie dłuto?

Największa robota to byłoby wykucie powyższego 2,5 mb rowka o głębokości 8 cm. Reszta - to już centymetrowe roweczki na kable.

Ja kułem i chowałem tak rurki 1/2 cala jak i odpływy 40 mm w żelbecie (wielka płyta w blokowisku) młotem udarowo obrotowym z Reala za 170 zł. To było mniej więcej tyle samo metrów co u Ciebie (dookoła łazienki). Nawierciłem dziury wzdłuż i później dłutem między śladami.

Później pożyczany do innych robót i tak już ze dwa lata chodzi sobie bez problemu. Szwagier w cegle zdążył się przebić na wylot do sąsiada. Żadnych problemów z wiertłami, dłutami i innym osprzętem (sds). Profesjonalny sprzęt to nie jest, ale u mnie zdał egzamin. Czyścić po użyciu i smarować.

Namyśl się, zawsze jest na gwarancji i można reklamować.

Pozdrowienia.

Za 170 zł wypożyczysz profesjonalna bruzdownice na 4 dni, a przez te 4 dni mozesz nia porobic bruzdy wokol calego swojego osiedla :D

Dzięki za odpowiedź i wskazówkę :) Niestety - w moim przypadku wypożyczenie będzie trochę nieekonomiczne. W przyszłym tygodniu - muszę zdążyć przed włączeniem ogrzewania przez SPEC - muszę wymienić jeden kaloryfer i jednocześnie wkuć w mur obie gałązki od kaloryfera do pionu CO.

Reszta remontu odbędzie się w grudniu/styczniu, po wymianie pionów wod-kan w bloku. Kaloryfer zatem muszę wymienić teraz, nie chcę czekać z remontem do kwietnia/maja :)