wolo63 16.09.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 W jednym z numerów Muratora opisywano ogrzewanie domku w którym do ogrzewania CO i CWU służył kominek z płaszczem wodnym ,piec gazowy i piec na paliwo stałe i aby wszystko dzialało (współpracowało) zastosowano sprzęgło hydrauliczne.Proszę o pomoc i objaśnienie celowości tego połączenia i czy schemat zamieszczony w Muratorze jest poprawnie narysowany najbardziej dziwi mnie że wszystkie" rurki "(ciepła i zimna )podłączone są do tego sprzęgla. Planuję w swoim domu kilka żrudeł ogrzewania i chcę się wzorować na tym rozwiązaniu. Dlatego staram się wszysko rozpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 17.09.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Hydraulicy !? Nie wie nikt co to jest i po co się stosuje sprzęgło hydruliczne ?W Muratorze Nr 2\2007 strona 162 jest schemat instalacji grzewczej, w ktorym narysowane jest sprzęgło hydrauliczne (między zasilaniem a powrotem ).Dlaczego?Według mnie pompa obiegowa instalacji grzewczej będzi pompować wodę po małym obwodzie (pompa-sprzęgło-wymiennik-pompa). :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rtoipb 17.09.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Nie widziałem tego muratora. Ale polecam goole.pl i hasło "sprzęgło hydrauliczne" znajdziesz tam sporo wiadomości na ten temat. Robiłem układ z dwoma kotłami i trzema obwodami grzewczymi, połączone to było właśnie sprzęgłem hydraulicznym. Sprzęgło hydrauliczne pozwala rozdzielić pompy w obwodzie kotła i obwodach grzewczych nie przejmując się że wydajności ich są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts