Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ramki wokół okien

Edybre

Recommended Posts

Zamierzam zrobic ze styropianu ramki wokół okien. Czy lepiej wyglądać będzie 2 czy 3 styropianu? Czy na tych ramkach trzeba dawać narożniki?

A sam będziesz robił te bonie czy ktoś to będzie robił??

Jak sam-to wpisz do wyszukiwarki "bonie"

Jak firma-to fachowcy już będą wiedzieli jak to zrobić-papudraki spierniczą robotę.

My w projekcie mamy też ramki, ale jak przeliczyliśmy koszt robocizny i materiałów na jedno okno w stosunku do gotowych zakupionych u producenta wyszło nam to samo. Wyższość gotowych ramek nad robionymi to dokładność ramek i cały dom można oklejic w jeden dzień ( jak się towarzystwo spręży) . My ramki będziemy mieli od firmy cppartner (http://www.cppartner.com).

jak zrobisz za grube to będzie się zbierać brud, a o ptaszkach przysiadających na niej nie wspomne a w konsekwencji za zrobienie tzw. ławeczki spoczynkowej odwdzięczą się kupką na parapecie. a jak nie będzie narożnika to się również zabawią i wióry ze stropianu polecą

Może lepiej bedzie zrobienie kolorem innym niż elewacja takiej ramki z daleka efekt wizualnu taki sam a i koszty mniejsze.

ja robiłem coś takiego sam , styropian 2 cm , wszędzie narożniki aluminiowe takie z siatką, trochę tego wyszło, bo na każde okno po 7 narożników, ale ogólnie wyszło fajnie , również ze styropianu porobiłem takie zworniki nad oknami , gdzieś na fotkach w moim dzienniku widać jak to wygląda.

ja robiłem coś takiego sam , styropian 2 cm , wszędzie narożniki aluminiowe takie z siatką, trochę tego wyszło, bo na każde okno po 7 narożników, ale ogólnie wyszło fajnie , również ze styropianu porobiłem takie zworniki nad oknami , gdzieś na fotkach w moim dzienniku widać jak to wygląda.

Co masz na myśli mówiąc 7 narożników na każde okno? Ja mam narozniki po 2,5 m każdy. Chodziło ci o 7 mb czy jak?

pawelurb: oglądałam twój dziennik, bardzo fajny domek. Właśnie o takie ramki jak u Ciebie mi chodzi. Wiem, że zazwyczaj daje się styro 2 ale zostało mi sporo 3 twardej i pomyślałam czy by nie wykorzystać. Skoro twardy to może bez narożników? Co się może dziać? Będzie się odłupywać czy jak? Proszę o radę. :D

Moim zdaniem warto dać te narożniki bo później może być problem.

Dziecko niechcący uderzy piłką i odpadnie kawałek, lub podczas prac coś źle się przyklei i "załatana" dziura będzie szpeciła ci wygląd bo nigdy już tak idealnie się nie dorobi.

Koszt tych narożników w stosunku do ceny całej elewacji zapewne będzie minimalny a ty będziesz spać spokojniej.

Takie jest moje zdanie a decyzja należy do ciebie.

• 3 weeks później...
Zamierzam zrobic ze styropianu ramki wokół okien. Czy lepiej wyglądać będzie 2 czy 3 styropianu? Czy na tych ramkach trzeba dawać narożniki?

Polecam "3", wydatna wizualnie i łatwiejsza w obróbce.

Żadne bociany i kolibry na tym nie siadają :wink:

Dla siebie bede robił sam wiidziałem jak, żadna trudność, wręcz przyjemność.

• 9 years później...