Bezdomna 16.09.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Miał być systemowy. Taki jest drogi, mój teść powiada, można inaczej i pokazał mi na kilku dachach wywiewniki nieduże w kolorze dachu. Ok, zgodziłam się, czemu nie. Kiedy już ekipa z więźby zeszła i wszystko było gotowe dowiedziałam się, że dotąd żyłam w błogiej nieświadomości, ze tu nie o mały wywiewnik chodzi, ale o piękna, błyszcząca stalową rurę sterczącą 60 cm ponad kalenicę A obok druga, plastikowa - odpowietrzenie kanalizacji. I teraz kanał. Nie wiem, co robić. Można niby komin wymurować jeszcze, ale coś sie miedzy krokwiami nam zmieścić nie może. I co z tym fantem zrobić? Jeszcze końcówka kanalizy może być w kolorze dachu, ale tej stali (jeremias, spaliny gazowe) to ja nie przeżyje. ponoć pomalować sie raczej nie da. Mąż i teść się mi dziwią: przecież to estetyczna rura i tak jej w środku nie widać. A ja tak chciałam mieć piękny dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Z pieca gazowego to możesz przez ściane rure wyprowadzić.Poza tym czesto jest tak ze pomimo komina murowanego cos na nim widać metalowe. Przyzwyczaisz sie do tej rurki szybciej niż teraz myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 16.09.2007 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ale jak przez ścianę, to tez 60 cm nad kalenicę? Cóż to wówczas za różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.09.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ale jak przez ścianę, to tez 60 cm nad kalenicę? Cóż to wówczas za różnica? NIe nad kalenice przez sciane i koniec. Tylko dla pieców z zamknięta komora spalania mozliwe do zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 16.09.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Piec z zamknięta komorą spalania - myślałam, żeby wpuścić przewód w ścianę szczytową i pod katem prostym skierować go w górę. Jeśli nie musi wystawać nad kalenicę, to będzie to chyba lepiej wyglądało, niż stercząca rura z połaci nota bene brązowej. No i jedne otwór w dachu mniej...A może wentylacje kanalizacji można po prostu w ścianę wpuścić i kratkę założyć? Czy to musi tak sterczeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.09.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 przecież do odpowietrzenia kanalizacji możesz kupić specjalne kominki wentylacyjne w kolorze ceramiki o ile ją masz na dachu, jeśli blacha to też zapewne są takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 17.09.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam, Jeżeli będziesz miała kanalizację a nie szambo to nie potrzeba Ci kominków - wystarczą tzw. napowietrzenia pionów, które montuje się np. na strychu oraz przy niektórych urządzeniach (pralka, zmywarka). Napowietrzenia to takie małe zaworki zwrotne, które nakłada się na rurę i jak w instalacji robi się podciśnienie (jak spuszczamy wodę) to one pobierają powietrze z pomieszczenia (nic smrodliwego nie oddają Jeżeli piec ma być gazowy to można kupić taki z zamkniętą komorą spalania w wersji turbo - wówczas spaliny wyrzucane są przez ścianę na zewnątrz (wystarczy taka specjalna kratka na ścianie). Rozumiem, że wentylacja jest mechaniczna skoro kominów nie wykonano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 17.09.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam, Jeżeli będziesz miała kanalizację a nie szambo to nie potrzeba Ci kominków - wystarczą tzw. napowietrzenia pionów, Ja posiadam szambo i mam zamontowane chyba właśnie takie napowietrzniki o których mówisz w 2 łazienkach na poddaszu. (pracownicy firmy Wod-Kan-Gaz-Co nazywali je automatami) Moi rodzice mają także zamontowane takie automaty tyle że na parterze (spece mówili że nie ma sensu nawet przebijac sie przez strop na poddasze-i mieli rację ). Nie ma mowy o jakichkolwiek brzydkich zapachach. Wg mnie bez sensu jest dziurawić dach skoro wymyślono tak łatwy i tani sposób. Jest to po prostu plastikowy czopuch nakładany na rure PCV 110 z 2 zaworkami-gumkami. Rewelacja. Nie jestem biegły w tych sprawach ale może u nas jest tak dlatego że w obydwóch domach szamba mamy oddalone o około 40 m od budynku i róznicy w poziomach około 8 m. Będę wdzięczny jakby ktoś kto się na tym zna przedstawił nam swoją opinie czy faktycznie do szamb nie przewiduje się tych napowietrzników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 17.09.2007 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 jest szambo, kanalizacja w planach za 2-3 lata, a odpowietrzenie już jest w postaci szarej rury można ponoć zmienić na brązowa. Zaciekawiło mnie jednak to odpowietrzenie wewnętrzne. Czy na nieużytkowym stryszku bez okien można je zamontować? A piec nie wiem, czy jest turbo, ale nie wiem też, czy to dobry pomysł odprowadzać spaliny tak nisko. No, chyba ze wypuszczę w ścianie w szczycie pod kalenicą?jeśli zaś chodzi o wentylację, to górna łazienka ma jej wyjście na dachu, a dolna i kotłownia - w ścianie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.09.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 jest szambo, kanalizacja w planach za 2-3 lata U mnie w gminie kanalizacja jest od 8-10 lat .....oczywiscie w planie. I co rok przesuwają termin. Przy nowych domach robią sobie szamba, oczyszczalnie i nie wiem kto będzie chciał się podłączyć do tej ich kanalizacji za 10-15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts