Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA piece Klimosza Ling Duo

Karmazyn

Recommended Posts

Jak kupowałem Kielara w 2008 r to widziałem ogłoszenie o sprzedaży używanego Kielara za kwotę 3500 zł - oczywiście wtedy nie chciałem starego kotła a teraz żałuję bo trzeba było kupić używany i go dopracować to zaoszczędziłbym na kotle 70 % a chodziłby na pewno tak samo - no szkoda :)

teraz też znalazłem parę takich ogłoszeń :

http://tablica.pl/oferta/okazja-sprzedam-kociol-kielar-35kw-IDwUX7.html

http://tablica.pl/oferta/kociol-kielar-eco-2-IDqRzn.html

http://sprzedajemy.pl/piec-co-kielar-eco-2,231912

a na pewno na każdym idzie jeszcze utargować ze 20 % :)

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! - Posiadam piec eko groszek Klimosz 35kw.

Mam taki problem i niewiem jak z tym poradzić. Otóż to ogrzewam 280mkw, sterownik Geco - ustawienia: u0 - 60, u1 - 12, u2 - 45, u3 - 8, u4 - 15.

Problem jest taki że piec cały czas chodzi i pokazuje temp. 52 - 53 i nie może osiągnąć zamierzonej temp. 60 stopni.

Popiół jest nie do końca wypalony i tworzą się takie ogromne skorupy.

Proszę o jakieś pomocne wskazówki.

Pozdrawiam.

Edytowane przez daroz078

Witam! - Posiadam piec eko groszek Klimosz 35kw.

Mam taki problem i niewiem jak z tym poradzić. Otóż to ogrzewam 280mkw, sterownik Geco - ustawienia: u0 - 60, u1 - 12, u2 - 45, u3 - 8, u4 - 15.

Problem jest taki że piec cały czas chodzi i pokazuje temp. 52 - 53 i nie może osiągnąć zamierzonej temp. 60 stopni.

Popiół jest nie do końca wypalony i tworzą się takie ogromne skorupy.

Proszę o jakieś pomocne wskazówki.

Pozdrawiam.

Klimosz zaleca krótkie czasy podawania, a moc palnika regulować przerwą miedzy podawaniem.

Spróbuj tak: Podawanie - 5 sek.

Przerwa między podawaniem - 15 sek. (poobserwuj i ewentualnie skróć albo wydłuż przerwę o 2 - 3 sek.)

Dobierz do tego moc dmuchawy: np 30% + - 3%

• 1 month później...
  • 5 months później...

teraz dopiero przeczytałem że ktoś pyta o piec na jaki wymieniłem klimosza. wymieniłem na hks lazar.

piec żeliwny kupujemy zazwyczaj aby nam służył jak najdłużej ale z tą żywotnością to też nie tak do końca ling posiada dolny płaszcz stalowy który na pewno skoroduje wcześniej niż wymiennik żeliwny. który to jeżeli nie dopuścimy do pęknięcia starczy na całe nasze życie ale jeżeli płaszcz stalowy skoroduje to i tak piec do wymiany. a kredyt 20 letni trzeba spłacać:p

tzn wymieniłeś siekierkę nawet nie na kijek, tylko na tę samą siekierkę :)

kotły z żeliwnym wymiennikiem Ling M i Ling Combi dla klimosza robił lazar, on tez ma te same kotły z inną nazwa w swojej ofercie odpowiednio Multiperfekt i Ekoperfekt. Z tego co wiem, to czy dolna podstawka ma być chłodzona wodą czy nie, zależało od tego co sobie życzył zamawiający, nie było przymusu. Pewnie jedyne co różni te kotły poza kolorem, to sterowniki i chyb nic poza tym.

jesteś w błędzie tylko model 18 kw jest bez stalowego płaszcza, pozostałe mają płaszcz stalowy zawsze a nie na życzenie klienta( plomba za drzwiczkami palnika), wymiennik żeliwny ten sam pisałem w poprzednim poście owszem ale jak by to rzec awionika inna. piec o tej samej mocy pracuje rok bez przerwy (latem c.w.u.) i nie miałem z nim jakiegokolwiek problemu w porównaniu z klimoszem. którego przypadłości opisałem wcześniej. sterownik trzeba przyznać graficzny klimosza bardziej czytelny. i jak napisałem niby to samo a jednak pracuje inaczej. bez dolnego płaszcza stalowego moce kotłów spadły by znacząco a i tak żeliwniaki przegrywają ze stalowymi jeśli chodzi o sprawność. Edytowane przez vertragus
poprawa błędów