Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociol na ekogroszek a regulator pogodowy

amphi

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do osob posiadajacych kociol na ekogroszek i regulator pogodowy wspolpracujacy z nim. Jak sprawdza sie w praktyce takie rozwiazanie? Czy rzeczywiscie komfort cieplny oraz dokladnosc nastaw sa zadowalajace? Czy czeste manualne nastawianie jest mimo to potrzebne? Jakies problemy badz nieprawidlowe dzialanie? Wreszcie: warto? :) (ceny regulatorow pogodowych sa b. przystepne..)

Uwazam ze warto, mam podłączony regulator pogodowy do kotła na ekogroszek i działa to w 100% poprawnie. Zaleta jest taka że można na kotle ustawić wyzszą temperaturę, bez regulatora musiałem go puszczać na okrągło na 45 stopni bo inaczej dom się przegrzewał (no i trzeba było biegać do kotłowni aby podregulować temperaturę). Teraz jest ustawiony na 55 stopni i włacza sie raz na jakis czas. Węgla tez mniej się zuzywa - myślę że ok 30% mniej w stosunku do pracy bez regulatora. Oczywiscie regulacja nie jest tak precyzyjna jak przy ogrzewaniu gazowym, bo rozgrzany piec grzeje jeszcze przez 15-20 minut po tym jak sterownik go wyłączy, ale to nie powoduje żadnych problemów. Kup piec który przewiduje możliwość podłączenia sterownika pokojowego, bez tego jest trudniej.

• 1 month później...

Witam. Mam regulator pogodowy przy piecu ling combi 23kw.

Zawor czterodrogowy z siłownikiem. Do tego podłączony sterownik pokojowy (aroton 2005) Grzeje pierwszu sezon więc na razie nie mam dużych doświadczeń.

Cały układ chodzi dość płynnie i bezproblemowo, plusem jest wybór chisterezy,

piec automatycznie na podstawie temperatury zewnetrznej i nastaw przelicza parametry grzania.

Dajcie znać czy nie macie problemów przy zastosowaniu pogodówki i regulatora pokojowego zamiast czujnika, podobno lubią sie ścinać.

pozdrawiam.

Witam

Jestem na etapie wykańczania instalacji - za 2 tygodnie podłączenia kotla - Ling DUo Plus - czujnik pogodwy - podłogówka na 120m + grzejniki na 130 - instalator odradził mi sterownik wewnętrzny, gdyz jego zdaniem nie sprawdza sie to w podłogowce ( zbyt duzy okres nagrzewania sie podłogowki i jeje wyziębiania 4-8 godzin) .

Seba