Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnęka w kuchni jakie optymalne rozwiązanie wybrać.

Eluś

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu szukam najbardziej optymalnego rozwiązania i stanęłam w miejscu. Dlatego też chcę prosić o pomoc w zagospodarowaniu wnęki kuchennej.

Mam w kuchni wnękę 1 m szerokości 1,50 m wysokości i 60 cm głębokości. We wnęce tej zrobione zostały trzy półki. I z perspektywy czasu użytkuję kuchnię ok. 1,5 roku doszłam do wniosku, że takie odkryte półki są szalenie niepraktyczne zaś powierzchnia jest niewykorzystana . Przydaje się najbardziej w okresie świąt i okolicznych przyjęć czyli ok. 10 razy do roku. Teraz moje pomysły

1. Zrobić drzwi .Powstanie taka dość duża szafa. Nie mam spiżarni więc było by to zaplecze na wszystko. Zresztą z taką myślą została ona wykonana.

2. Drugie rozwiązanie które nasunęło mi się w procesie użytkowania kuchni. Obecnie mam dość mało miejsca przy płycie kuchennej bo jest umieszczona obok lodówki. To znaczy oddziela je wąskie 30 cm cargo. Na dodatek mam wrażenie, że ciepło jakie powstaje podczas gotowania niekorzystnie wpływa na pracę lodówki. Głośno chodzi . Co myślcie o pomyśle aby w tej mojej wnęce umieścić lodówkę. Zyskałabym przestrzeń obok płyty kuchennej z powodzeniem zmieści mi się 60 cm szafka. Dodatkowy blat roboczy obecnie mam mało miejsca. Na tej ścianie nie mam górnych szafek więc nad szafką umieściłabym półkę. Dwie osoby będą mogły korzystać z płyty teraz był to lekki problem. Lodówka stanęła by pośrodku kuchnia jadalnia. Była by bardziej dostępna dla domowników .Obok lodówki umieściłabym 45 cm wysoką tak np. na 1,20 m szafkę.

Podsumowując. Widzę, że moja kuchnia jest w stanie pomieścić bardzo dużo. Mam pięć głębokich szuflad. Dużo miejsca w szafkach więc mogłabym się obyć bez tej dużej szafy. Z drugiej strony myślę tak ponieważ na odkrytych półkach nie wszystko można postawić więc wykorzystywałam nie w pełni tą przestrzeń. Jak będą drzwi zmieni to postać rzeczy. I docenię zalety takiej szafy.

Tańszym wydaje się rozwiązanie z dwoma dodatkowymi szafkami. Łatwiej zamówić. Potem ustawić na miejscu i już. Drzwi do takiej niewymiarowej szafy jednak wyszły dość drogo potrzebny będzie pomiar, stolarz bo ktoś je musi zamontować. Kolor dwóch mniejszych szafek nawet gdyby nie był idealnie dobrany z obecnymi meblami będzie mniej widoczny niż na jednej dużej powierzchni.

Czekam na wasze sugestie.

Ja bym tam wstawiła lodówkę. Wszyscy projektanci radzą, że między lodówką a zlewem, i zlewem a kuchenką powinien być blat roboczy -min 60cm szerokości. U mnie w kuchni zabudowa będzie na jednej ścianie -4,5m -i planuję tak: 60cm lodówka, 60cm zmywarka (nad nią jest blat roboczy), potem zlew 50cm, blat 80cm, kuchenka 60cm i blat 140cm. Lodówka ma szerokośc ok 60cm -więc zostanie Ci 40cm przestrzeni -wstaw tam cargo wysokości lodówki -i będzie lux! -coś takiego jak tu 9tylko tu szafka jest dość szeroka):

http://www.meblenajtaniej.pl/kuchnie/c35.jpg

Bardzo dziękuję za radę. Utwierdzasz mnie w słuszności wariantu drugiego. Mój układ kuchni do złudzenia przypomina ten zaprezentowany przez ciebie tyle, że u mnie ta wysoka szafka jest lodówką a tu gdzie zlew mam płytę kuchenną więc sama rozumiesz, że po lewej stronie mam za mało przestrzeni.

Ten dodatkowy blat byłby bardzo przydatny.

Myślę, że 40 cm szafka równa z lodówką pomieści dużo. Tak naprawdę w sumie to stracę niewiele powierzchni użytkowej .Bo miejsce lodówki zagospodaruję szafką. Wiesz cargo nie sprawdzi się w moim przypadku. Choć to które mam jest niezastąpione i bardzo praktyczne. Ja potrzebuję półek. Fajnie by było, żeby można było je całe wysuwać na zewnątrz. Może nie koniecznie wszystkie ale jedna lub dwie. Np. upieczone ciasto które mogę sobie pokroić. Aha ja mam lodówkę wolnostojącą czy to będzie problem?

Są śliczne .Jedyny mankament takich frontów, że na tej obwódce w dolnej części osadza się kurz. Wcześniej miałam gładkie fronty i czyściło się szybciutko teraz muszę się nagimnastykować. To w końcu kuchnia. Ale może to zależy od producenta. Od szerokości tej obwódki w ogóle od wielu innych czynników. Jak zobaczyłam w sklepie te z obwódką i te tradycyjne to od razu się zakochałam w tych. Mają swój urok.

kachna28 czyje to meble kuchenne?? :roll: Bardzo ładne. Coś w stylu, w którym planuję zrobić swoje mebelki :D

To meble Black Red White -seria kuchni na zamówienie -ten konkretnie model nazywa się Capital, oto stronka z zestawieniem i cennikiem:

http://www.meblenajtaniej.pl/kuchniebrw.php?sm=capital%2035

Jestem po rozmowie z koleżanką zna moją kuchnię i też popiera pomysł zabrania lodówki z ciągu szafek wstawienia tam szafki 60 tki tym sposobem zyskam dodatkowy blat i po lewej stronie od płyty kuchennej będę miała 1 m blatu a teraz mam zaledwie 40 cm. Lodówkę umieszczę we wnęce to jest na ściance między jadalnią a kuchnią, żeby wyglądało dobrze szafka będzie miała 2 m . Powstanie taki prostokąt w który wstawię lodówkę. Bo moja lodówka jest górą zaokrąglona. Więc pomyślałam, że ta szafka musi być wyższa bo równa z lodówką nie będzie dobrze wyglądała z uwagi na te jej zaokrąglenia. Czy 12 cm na górze i po 3 cm z każdej strony lodówki wystarczy na jej dobrą wentylację bo to lodówka wolnostojąca.

Dzięki za głos na tak.Niby przemawia za tym dużo ale sama miałam opory.Teraz popiera to rozwiązanie już więcej osób.Nikt nie chciał się wtrącać bo moja kuchnia jest bardzo ładnie zrobiona jest funkcjonalna nawet koleżanka po architekturze mi się przyznała,że lepiej by tego nie zrobiła. To aneks kuchenny i miejsca za wiele nie miałam do dyspozycji a jednak wyszło ładnie i funkcjonalnie.Nowe rozwiązanie postawi kropkę nad i.

Ja bym tam wstawiła lodówke na pewno :)

A meble bardzo ładne, sama od niedawna mam niemal identyczne też z BRW.

celebre- no i jak te meble? bo ja się zastanawiam nad nimi... piękne są na foto -ale na żywo nie wiem... jak jakość? faktycznie mają te mechanizmy samodomykające (tak jest w folderze). Opisz swoje wrażenia :)

• 1 month później...
Właśnie zamówiłam szafki celem wdrożenia w życie pomysłu z przestawieniem lodówki. Nie mam już wątpliwości, że to będzie lepsze rozwiązanie praktyczne co do wyglądu zobaczymy po realizacji. Wymyśliłam jeszcze coś takiego, że w tej ściance zewnętrznej z którą będzie stykać się lodówka wytnę kwadratowe otwory. Powstaną takie mini półeczki które zapewnią dodatkową wentylację lodówki. Tłem tych kwadratów będzie stalowy bok lodówki co sądzicie o tym pomyśle

orzech styl tradycyjny.W tej kuchni się zakochałam jak ją zobaczyłam na wystawce.Fronty ma bardzo podobne jak na prezentowanej powyżej fotce. Ale to był 2005 rok Zobaczymy niby nie powinno być problemów z realizacją tak mnie zapewniała pani,która przyjmowała zamówienie.Zawiozłam jej front z jednej szafki.Kuchnia jest drewniana.

Od jakiegoś czasu szukam najbardziej optymalnego rozwiązania i stanęłam w miejscu. Dlatego też chcę prosić o pomoc w zagospodarowaniu wnęki kuchennej.

Mam w kuchni wnękę 1 m szerokości 1,50 m wysokości i 60 cm głębokości. We wnęce tej zrobione zostały trzy półki. I z perspektywy czasu użytkuję kuchnię ok. 1,5 roku doszłam do wniosku, że takie odkryte półki są szalenie niepraktyczne zaś powierzchnia jest niewykorzystana . Przydaje się najbardziej w okresie świąt i okolicznych przyjęć czyli ok. 10 razy do roku.

Witaj,

ja wnękę która miała 2 metry długości i głębokość taką na gazówkę /wg projektu miał tam być ciąg roboczy/ postanowiłam zabudować całą komandorem - w środku tylko proste półki - nie mam w projekcie spiżarni, a dzięki temu pojawił się całkiem ładny "zakamarek" na przetwory, słoiki, owoce - w koszach na najniższym poziomie, torby, zapasy soków, wód i pepsi ;)

dzięki temu zmniejsza mi się również koszt mebli kuchennych - planuję tylko i wyłącznie dolne szafki + kredens na zastawę.

i stawiam na takie rozwiązanie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
mebelki może ładne ale nie wydaje ci się ,że wyglądają jak meble na przedpokój?;) co to za szafy po lewej uchwyty przy frontach hmmm dziwny układ sorki ,że tak pisze ale mi tak przypominają:( pozdrowienia

Gojda -te mebelki to ja "wkleiłam" -będę miała podobne. Te "szafy" to lodówka plus cargo obok niej. Chodziło mi o pokazanie autorce wątku, że może tak wykorzystac wnękę w kuchni. U mnie będą stały w zupełnie innym układzie (w liiterę L). A kolory i fronty -rzecz gustu -mi się podobają :)

kachna28-witka:) mebelki są ładne ,i domyśliłam się ze te "szafy" to zabudowa lodówki itp. ,ale nie wiem jak często korzystasz z kuchni;) bo ja sobie nie wyobrażam tak umieszczonych uchwytów do frontów ...fronty na zewnątrz wyglądają tak jakby wszystkie były szufladami cargo albo coś w tym stylu:) , a na pewno tak nie jest ;) to rzecz gustu i chęci korzystania z szafek:)pozdrawiam i nie poodbijaj sobie mebli przy otwieraniu obudowy od lodówki;)

• 3 weeks później...
jest po realizacji. I jak na razie nie skaczę z zachwytu. Zyskałam na pewno dodatkowy blat to fakt. Kuchnia wydaje się znacznie większa. Tu jest ok. Jednak druga szafka ta wysoka którą postawiłam razem z lodówką we wnęce powinna być tej samej wysokości i powinnam zachować podział drzwi jak na lodówce. Ja zrobiłam inaczej tak jak opisywałam wyżej. Na razie rozwiązanie które wybrałam mi się nie podoba. I naprawdę niewiele można zrobić no może nowe drzwi do szafki z innym podziałem. Ale to dodatkowe koszty, korowód z wożeniem do stolarni.