Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak kleić glazurę - małe elementy ? ? ?

BOHO

Recommended Posts

witam,

czy macie doświadczenia, jak kleić aby było równo ?

chcę okleić obudowę wanny glazurą w postaci wąskich ale długich płytek - 35cm X 4cm....

obudowa jest z BK, ale niestety nie jest idealnie prosta jak np. płyta GK - wtedy by problemu raczej nie było.....

płytki są co prawda przyklejone na siatce po 8 sztuk i jakoś się w kupie na tej siatce trzymają, ale moim zdaniem to nie załatwia sprawy bo i tak są względem siebie ruchome...

boję się, że każda płytka może się przesunąć względem innych i będę miał fale zamiast gładkiej powierzchni.....

czy ktoś robił coś takiego i ma jakiś sposób, żeby wyszła gładka powierzchnia?

Wyszpachluj obudowe wanny . Jak podklad bedzie rowny , to plytki beda ladnie lezaly . Do nanoszenia kleju , uzyj drobnej pacy .

myślałem o tym, tylko nie jestem pewien, czy wyrównam obudowę tak idealnie..... szczerze mówiąc wątpię.....

myślałem też o jakiegoś rodzaju prowadnicach metalowych.....tak jak się tynkuje ściany, tylko w skali mikro....

zrób sobie szablon ze sklejki taki odwzorowanie profilu wanny, po bokach ustaw prowadnice pionowe i na nich prowadź szabloni dociskaj ułożone płytki

wanna jest prostokątem, więc wystarczyłaby prosta decha......

ja raczej myślałem o przyklejeniu do obudowy i idealnym wypoziomowaniu 3-4 milimetrowych prowadnic i klejeniu płytek wprost na nich, tak aby klej był między prowadnicami, ale nie wchodził pomiędzy nie, a płytki.... przypominam, że są to długie płytki 35x4cm....

Jak nie jest równo, to może tynk?

tynk? na obudowie wanny? to może jeszcze "baranek"? :wink:

Taa - baranek :lol:

Widzę, że użyłem zbyt dużego skrótu myślowego. :wink:

Jak nie umiesz ułożyć płytek na krzywej powierzchni (fakt - to trudne) to ją najpierw wyrównaj za pomocą tynku. Wtedy płytki przykleisz bez problemu.