Redwald 22.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Normalnie jak nie w Polsce. Niema bronienia swojego za wszelką cenę tylko dyskusja . Wracając jednak do tematu, piszesz, Ja tylko próbowałem sprzedać temat dla laików i uzmysłowić , że również z drewna posuszowego można zrobić więźbę dachową - pod warunkiem ,że drewno to jest bez wad lub z wadami dopuszczalnymi oraz jest właściwych wymiarów . A ja powtórze pytanie: Czy zrobiłbyś sobie więźbę dachową z drewna posuszowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 22.09.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Normalnie jak nie w Polsce. Niema bronienia swojego za wszelką cenę tylko dyskusja . Wracając jednak do tematu, piszesz, Ja tylko próbowałem sprzedać temat dla laików i uzmysłowić , że również z drewna posuszowego można zrobić więźbę dachową - pod warunkiem ,że drewno to jest bez wad lub z wadami dopuszczalnymi oraz jest właściwych wymiarów . A ja powtórze pytanie: Czy zrobiłbyś sobie więźbę dachową z drewna posuszowego? Zdecydowanie tak . Powiem więcej zrobiłem taka więźbę z posuszowego drewna świerkowego . Podkreślam posuszowego a nie zarobaczonego i zgniłego co należy rozgraniczyć . I trzeba także pamiętać , że z drewna posuszowego można i wyrabia się zdrowe sortymenty . D klasę i S4 także . Oczywiście był to posusz czynny . Krótko mówiąc świerk został zaatakowany przez czterooczaka świerkowca . Korony były jeszcze zielone . Kora odpadła gdzieś na długości 4 m w polowie długości strzały . Drzewo umierało stojąc . Drewno z którego zrobiłem więźbę było odebrane w B klasie . Tarcica jaka wyszła z tego drewna była bardzo dobrej jakości . Oczywiście została wysuszona i zaimpregnowana środkiem przeciwko grzybom i owadom . I wierz mi nie sypią mi się trociny w domu ani nie słychać charakterystycznego głosu żerujących owadów w drewnie . Aha jeżeli mam rację będę jej bronił za wszelką cenę . Odpuszczę tylko wtedy jeżeli będę miał do czynienia z głupcami w obawie aby nie ściągneli mnie do swojego poziomu i nie zabili doświadczeniem . Pozdrawiam Darz Bór Kuna A tak wygląda mój dom ; http://images29.fotosik.pl/86/bc39835634b36bfc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 23.09.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Szacunek Sam zrobiłeś, masz, więc wiesz o czym piszesz i mówisz. Takie rzeczy to tylko w Erze. Znając się na sprawie miałeś szansę na wybór drewna wysokiej jakości, choć w wysokiej klasie. Ja osobiście bym się nie odważył. Wolałem sobie przypilnować, żeby było to drewno zdrowe, w sensie, że nie posusz. Gdyż, ponieważ szkodniki wtórne zasiedlające przede wszystkim drzewa osłabione, chore i zamierające. I jakoś tak w moim odczuci, właściwości fizykochemiczne, a co za tym idzie mechaniczne drewna są zmienione. Darz Bór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.09.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ad : Andrzej Wilhelmi Przepraszam za zbyt dosadne określenia - mam nadzieję ,że nie poczułeś się obrażony . A tak swoją drogą to nie uważasz - że każdy z nas jest specjalistą w swojej dziedzinie ? Oczywiście nie poczułem się obrażony i nie masz mnie za co przepraszać . Ja niestety nie znam się na wszystkim a czytając różne wypowiedzi pogłębiam swoją wiedzę. Życie nauczyło mnie, że warto słuchać innych. Twoje wypowiedzi też wzbogaciły moją wiedzę. Oczywistą sprawą jest, że za jakość drewna konstrukcyjnego odpowiada tartak a nie leśnik. Na owadach (szkodnikach) się nie znam ale zastanawia mnie się skąd w przychodzącym z tartaku drewnie larwy spuszczela skoro nie żeruje on na żywych drzewach. Pozostaje więc posusz i wiatrołom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.09.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Taki z ciebie leśnik jak z koziej du..y trąba . A ja, czy powinienem być obrażony? Prawda, że po skończeniu TL niestety w zawodzie już nie pracowałem, ale tak się głośno zastanawiam, jakim cudem można zakwalifikować martwe drzewo do klasy A ? Dla mnie to oszustwo, zresztą skoro niedopuszczlane jest: - Sinizna, - brunatnica, - huby, - zgnilizna zewnętrzna, to jakim cudem przechodzi suchy martwy kikut? Wiesz, co innego jest wytargać ładne sztuki i zapłacić za nie jak za posusz, a co innego zapłacić za klasę A a dostać posusz, co? Darz Bór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts