dziabar 17.09.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam, Wylewki mają już rok i pod większą częścią jest ogrzewanie podłogowe. W przyszłym roku będę wykańczał podłogi (kafle, panele itd.) i martwi mnie fakt (zauważony niedawno), że wylewki jakby zmiękkły i "sypią się". Wiem, że można kuć ale to rozwiązanie mnie nie zadawala. Czy istnieje jakiś preparat, który zwiąże, utwardzi powłokę tak aby można było bez obaw przykleić kafelki i nie martwić się, że odpadną?Do wylewek stosowany był plastyfikator do podłogówki, włókna, cement i ostry piach w stosunku 1:3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 17.09.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 przejedź te wylewki jakimkolwiek gruntem i bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 17.09.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 jak nie masz kasy to nawet marketowym za 7,99. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 ... wylewki jakby zmiękkły i "sypią się"... podejrzewam, ze wylewki były robione jako pólsuchy jastrych i nie pielegnowane w takiej sytuacji cement zamiast wiązac - "spalił sie" unigrunt powierzchniowo powinien pomóc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.09.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Ja mam też półsuchy jastrych i wykonawca wręcz zabronił polewania wodą. Nie po to robi się półsuche wylewki, żeby w nie potem tyle wilgoci wpakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 17.09.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Dzięki za porady. Myślałem, że będzie to bardziej pracochłonne i kosztowne;)brzoza wylewki były pielęgnowane przez 2 tygodnie (raz dziennie lekko zraszane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 17.09.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Moja rada:Dobrze odkurz to najpierw przed gruntowaniem.Ja specjalnie do takich robót kupiłem w selgrosie odkurzacz 3000 W za 119 zł.Co najdziwniejsze maszyna jest nie do zdarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 17.09.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Sam grunt nic nie da .Robiłem u siebie wylewki sam , dałem plastyfikator , piasek siany , polewałem i co katastrofa - pyli jak cholera, miejscami popękał (tak dla ciekawości cement z Castoramy ) . Znajomy zrobił u siebie z tego samego cementu i miał podobnie . W garażu na wylewke kupiłem inny cement na składzie ( niby te same parametry ) i co , na drugi dzień nie mogłem zatrzeć ( te same proporcje).Zagruntuj , klej do płytek elastyczny i zaciągnij cieniutko - problemy z pyleniem mijają , zrobiłem tak u siebie i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 18.09.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Ostatnio widziałem w Castoramie taki środek do utwardzania powłok betonowych, lezał koło butelek z plastyfikatorem do podłogówek ... pewnie tez jakiś rodzaj gruntu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Sam grunt nic nie da .Robiłem u siebie wylewki sam , dałem plastyfikator , piasek siany , polewałem i co katastrofa - pyli jak cholera, miejscami popękał (tak dla ciekawości cement z Castoramy ) . Znajomy zrobił u siebie z tego samego cementu i miał podobnie ... marny cement tez moze byc przyczyną zbyt słabego jastrychu był okres, ze /z powodu dużego popytu/ w sprzedaży był osiagalny cemement "z dodatkami" /czyt. z popiołem i sadzą / taki cement słabiej wiąże, trzeba go dawkować więcej Ja mam też półsuchy jastrych i wykonawca wręcz zabronił polewania wodą. Nie po to robi się półsuche wylewki, żeby w nie potem tyle wilgoci wpakować. a stropu wykonawca nie zabronił pielegnowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 18.09.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 U mnie starczył Unigrunt. raz pociągnąłem i teraz nic a nic nie pyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 19.09.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Sam grunt nic nie da .Robiłem u siebie wylewki sam , dałem plastyfikator , piasek siany , polewałem i co katastrofa - pyli jak cholera, miejscami popękał (tak dla ciekawości cement z Castoramy ) . Znajomy zrobił u siebie z tego samego cementu i miał podobnie ... marny cement tez moze byc przyczyną zbyt słabego jastrychu był okres, ze /z powodu dużego popytu/ w sprzedaży był osiagalny cemement "z dodatkami" /czyt. z popiołem i sadzą / taki cement słabiej wiąże, trzeba go dawkować więcej Ja mam też półsuchy jastrych i wykonawca wręcz zabronił polewania wodą. Nie po to robi się półsuche wylewki, żeby w nie potem tyle wilgoci wpakować. a stropu wykonawca nie zabronił pielegnowac ? Na strop nie daje sie przecież półsuchego betonu więc cóż za pytanie. Forumowy guru od wylewek janzar też nie poleca polewania jastrychu. Zresztą mój ma już 3 miesiące, nie pyli, nie kruszy się i ma się świetnie. Poza tym wykonawca nie zabronił ale odradzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2007 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Na strop nie daje sie przecież półsuchego betonu więc cóż za pytanie. Forumowy guru od wylewek janzar też nie poleca polewania jastrychu. Zresztą mój ma już 3 miesiące, nie pyli, nie kruszy się i ma się świetnie. Poza tym wykonawca nie zabronił ale odradzał.Edybre, gdyby na szalunek stropu wysypac półsuchy beton i jeszcze zabronic go polewac wodą - to wtedy to nie nazywało by sie to stropem tylko katastrofą budowlaną a dlaczego forumowy guru od jastrychu nie poleca polewania wodą - mogę sie tylko domyslac ... (jesli ktos przedawkuje polewanie wodą i dostanie mu sie ona pomiedzy 2 folie to nie musi byc guru aby potem każdemu pielegnacje betonu - w formie polewania - odradzać ...) ...Poza tym wykonawca nie zabronił ale odradzał... to musisz sie na coś zdecydowac ... wczesniej pisałas ze jednak Ci zabronił ... Ja mam też półsuchy jastrych i wykonawca wręcz zabronił polewania wodą. Nie po to robi się półsuche wylewki, żeby w nie potem tyle wilgoci wpakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 20.09.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 No dobra, przegięłam z tym zabronił ale i tak wydaje mi się, że nie trzeba polewać, sama wilgoć w pomieszczeniach wystarczy, zwłaszcza, że przez pierwsze dni trzeba ograniczać przeciągi, więc to nie schnie zbyt szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 No dobra, przegięłam z tym zabronił ... ale i tak wydaje mi się, że nie trzeba polewać, sama wilgoć w pomieszczeniach wystarczy, zwłaszcza, że przez pierwsze dni trzeba ograniczać przeciągi, więc to nie schnie zbyt szybko. często jednak różni guru od posadzek nie informuja, ze jesli sie nie polewa woda to nalezy jastrych nakryć folia aby woda szybko nie odparowała niektórzy szpece od okien zabraniaja wstawiac drewniane okna przed wylewkami ... więc nie zawsze jest tak rózowo jak opisujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts