Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cofający dym z pieca co zrobić?

artkuci1

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jestem w pewnej rozterce, bo nie wiem co zrobić? Mam piec kaflowy i właśnie na nowo postawiony przez zduna bo poprzedni nie ciągnął, no i co się okazało,że sąsiad mieszkający na dole również jest w tym przewodzie kominowym, co można w tej sprawie zrobić bo te przestawienie chyba nic nie dało, nadal cofa się dym do pomieszczenia. Czy można w takim piecu palić? Już zgłaszałam do administracji to zdun do pieca przyszedł i mówi,ze ciepło wydobywa się z dołu. Co mozna z tym zrobić?

• 3 weeks później...
Witam serdecznie.

Jestem w pewnej rozterce, bo nie wiem co zrobić? Mam piec kaflowy i właśnie na nowo postawiony przez zduna bo poprzedni nie ciągnął, no i co się okazało,że sąsiad mieszkający na dole również jest w tym przewodzie kominowym, co można w tej sprawie zrobić bo te przestawienie chyba nic nie dało, nadal cofa się dym do pomieszczenia. Czy można w takim piecu palić? Już zgłaszałam do administracji to zdun do pieca przyszedł i mówi,ze ciepło wydobywa się z dołu. Co mozna z tym zrobić?

Witam.

Mysle ze rozwiazaniem jedynym bylby tu wymuszony ciag gazow z paleniska. Mianowicie na kominie zamontowac nalezaloby wyciagowy wentylator. Moze smieszne ale takie systemy wentylowania paleniska sie sprawdzaja.

Jesli sie orietuje to mozliwym jest podlaczenie jedynie jednego pieca do ciagu kominowedo w naturalnym systemie usuwania spalin (tu bylby wymuszony).

Lub mozna wybudowac wyzszy komin, bo rozumiem ze zwiekszenie jego przekroju nie jest mozliwe. Jesli choc troche pomoglem w problemie, to bedzie mi milo :wink:

Pozdr.

• 4 years później...
W tym przypadku powinna interweniować administracja .Wystosuj odpowiednie pismo (nic na gębę). Zabronione jest podłączanie kilku piecy do jednego komina . Trochę kolega sam przegapił moment. Przed remontem pieca należało sprawdzić kanały.Rozwiązanie problemu wentyl. wyciągowym nie wchodzi w grę . Kto odpowie w przypadku zatrucia tlenkiem węgla przy awarii lub braku zasilania?