Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ociepli? rury ciep?ownicze ?

Gość Piotr2

Recommended Posts

Gość Piotr2
Doprowadzam ogrzewanie (ziemią) z innego budynku i niewiem jak właściwie ocieplic rury (5/4" stalowe). Podobno otulina z pianki to zamało, wata chłonie wilgoć itd. Może ktoś wie jak to zrobić sensownie nie pakując się w duże koszta.

Stosuje się albo rury jużocieplone - tkzw preizolowane. Jeśli chcesz ocieplic rurę włsnym sumptem to musisz na pewno mie nataje się do tego klasyczna otulina ani wełna. Wełna traci włściwości izolacyjne w środowisku wilgotnym natomiast tradyzyjna otulina topi się w zetknięciu z temperaturą wyzszą niż 100 stopni. Do rur ciepłowniczych są specjalne otuliny. Widziałem coś takiego pod Warszawą w Platformie.

Doprowadzam ogrzewanie (ziemią) z innego budynku i niewiem jak właściwie ocieplic rury (5/4" stalowe). Podobno otulina z pianki to zamało, wata chłonie wilgoć itd. Może ktoś wie jak to zrobić sensownie nie pakując się w duże koszta.

Masz do wyboru albo budowę kanału, w którym możesz ociepleć rury np. wełną mineralną, albo gotowe rury preizolowane umieszczane bezpośrednio w gruncie.

Wydaje mi się, że ta druga metoda będzie tańsza, gdyż kanał (zazwyczaj betonowy lub murowany) trzeba dodatkowo starannie izolować przeciwwilgociowo.

Rury preizolowane mogą być stalowe lub elastyczne z PE.

Podaję Ci jeszcze Cennik wyrobów preizolowanych ZPU Międzyrzecz i stronę tej firmy .

Czy można gdzieś kupić tylko ocieplenie? Rury już zakupiłem.

Będzie to trudne, bo istotą rur preizolowanych jest ich produkcja fabryczna. Ocieplenie nie jest takim problemem, produkuje się takie kształtki z poliuretanu (np. tutaj ), trudniej jest zrobić szczelną i trwałą połokę izolacyjną. Można by próbować z rurą np. z PE lub PCV, ale nie wiem czy "skórka jest warta wyprawki".